reč nauke

Zašto NE TREBA držati dijetu pre letovanja? Smanjili ste unos kalorija, vežbate, a kilogrami stoje - NE, NIJE DO VAS!

0

Vaš mozak može da sabotira vašu letnju ishranu

Zašto mršavljenje pred more nije dobra ideja?
Zašto mršavljenje pred more nije dobra ideja?foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Ako ste nekad pokušali da pred more držite dijetu znate da je taj proces mršavljenja bio mnogo teži nego što ste mislili da će biti.

 

Ipak, ono što treba da znate jeste to da niste jedini. Rešavanje viška kilograma na brzinu često ne deluje uprkos tome što se pridržavate rigorozne ishane sa niskim unosom kalorija. 

 

Zašto je to tako? 

 

Naučnici su proučili ovaj fenomen i njihova istaživanja su pokazala da kratkoročne dijete - bez obzira kakve su - imaju tendenciju da se ne funkcionišu, a čak i ako funkcionišu, kilogrami se veoma brzo vrate. 

 

 

- Hormonalna i neuronska kontrola gubitka težine je neverovatno komplikovana, zbog čega gubitak težine može biti tako lak u teoriji, a opet tako težak u praksi - objašnjava dr Elizabeth Lovden, endokrinolog u Centru za metaboličko zdravlje i hirurško mršavljenje Northvestern Medicine u bolnici Delnor.

Ona je objasnila zašto je to tako.

 

- Naš mozak je neverovatno sofisticiran kada je u pitanju upravljanje našom energetskom ravnotežom, a povećanje telesne težine obično je neprilagođen odgovor - objašnjava ona.

 

Vaše telo ne želi da izgubi težinu


Ovo je delimično zbog težine "zadate tačke" i "tačke taloženja". Imamo genetsku predispoziciju da budemo određena težina - zadata tačka - ali postoji malo prostora za pomeranje kada je u pitanju način na koji naše okruženje reaguje sa našim genetskim predispozicijama - kaže Dana Hanes, viši dijetetičar u medicinskom centru Ronald Reagan UCLA. 

 

Zašto brzinske dijete nisu dobra stvar?
Zašto brzinske dijete nisu dobra stvar? foto: Shutterstock / Golubovy

 

Ova pomeranje je naša "tačka naseljavanja" i na nju mogu uticati stvari kao što su hrana koju jedemo i naše navike u vežbanju.

 

Razmišljajte o tome kao o termostatu koji je podešen na 70 stepeni u svakom trenutku, objašnjava Lovden.

 

- Možete da promenite termostat na 65 stepeni, ali će se na kraju taj program pokrenuti što će ponovo povećati temperaturu. Zato možda i nije tako teško izgubiti nekoliko kilograma, ali izgubite previše i aktivirate termostat. Kada ste ispod težine sa kojom vaše telo najviše odgovara, borićete se sa svojim hormonima da biste je održali- kaže Lovden.

 

 

Vaši hormoni znaju kada ste na dijeti


- Kada počnete da ograničavate unos hrane, hipotalamus i hipofizni delovi mozga primaju signale iz različitih organa, prepoznajući smanjene izvore energije koji dolaze u telo i prilagođavajući nivoe hormona kao način da se suprotstave ovom smanjenju - objašnjava Louden i dodaje:

 

- Vaši hormoni gladi mogu da porastu, a hormoni sitosti opadaju, što dovodi do veoma značajnog nagona da jedete više hrane, posebno one veoma ukusne namirnice koje su visokoenergične - to jest, sve što ste pokušavali da izbegnete dok ste na dijeti - rekala je ona.

 

Dr Bartolome Burguera, endokrinolog i direktor programa za gojaznost na Institutu za endokrinologiju i metabolizam na Klivlendskoj klinici, objašnjava da telo ima načina da se pobuni.

 

Zašto ne možete da smršate pred letovanje?
Zašto ne možete da smršate pred letovanje?foto: Shutterstock / Monkey Business Images

 

- Nakon što padnete ispod 4 do 5 procenata svoje prvobitne telesne težine, postoje različiti kompenzacioni mehanizmi koji se pokreću na periferiji, poput creva i mozga, koji pokušavaju da vas vrate na prvobitnu telesnu težinu - kaže Burguera.

 

U 2007., studija koju je sproveo Međunarodni žurnal gojaznosti otkrila je da među ženama na dijeti sa ograničenim unosom kalorija, one koje su izgubile više kilograma žude za hranom bogatijom energijom nakon šest meseci dijete.

 

- Može biti neverovatno frustrirajuće izgubiti 5 do 10 procenata svoje telesne težine samo da bi vaše telo počelo naizgled da radi protiv vas - kaže Louden.

 

 

Opremljeni smo odgovorom za preživljavanje koji gubitak težine čini teškim.
Pored toga što su vaši hormoni van ravnoteže, ako ste izuzetno restriktivni u unosu hrane, vaše telo može preći u režim gladovanja – gde vaše telo počinje da štedi energiju umesto da je sagoreva.

 

- Vaše telo sagoreva energiju na dva načina. Jedan kroz fizičku aktivnost, drugi kroz sve vitalne funkcije koje vaše telo obavlja samo da bi ostalo živo, kao što su disanje i varenje - kaže Burguera. 

 

Ovo se zove vaš bazalni metabolizam. Kada počnete da gubite na težini, vaš mozak pokušava da to spreči promenom bazalnog metabolizma, tako da na kraju sagorevate manje kalorija.

 

Šta se dešava u telu kad ste na dijeti?
Šta se dešava u telu kad ste na dijeti?foto: Profimedia / Dmitriy Shironosov / Panthermedia /

 

- Ranije je možda trebalo 1.200 kalorija da bi vaše telo radilo. Sada, vaše telo postaje nervozno jer gubite na težini i kaže 'hajde da pokušamo da uradimo isti posao, samo sagorevanjem 1.000 kalorija' - objašnjava Burguera.

 

Postajete efikasniji — što bi bilo sjajno da ste pećinski čovek koji lovi za sledeći obrok, a manje kada samo pokušavate da izgledate dobro u kupaćem kostimu.

 

Strogo ograničena dijeta takođe uzrokuje da ljudi gube mišićnu masu, što u velikoj meri doprinosi brzini metabolizma, dodatno usporavajući metabolizam.

Čak i ako ste u mogućnosti da održite čistu masu kroz vežbanje, istraživanje pokazuje da nije dovoljno da ublaži promene u nivou metabolizma u mirovanju.

 

Bonus video: Ukoliko i vi želite da smršate, a volite da jedete, pogledajte 4 trika koji mogu u tome da vam pomognu 

 

 

makonda-tracker