Mnoge dijete kao ključnu komponentu sadrže jogurt, a i često se u preporuci nutricionista jogurt ističe kao mlečna namirnica koja pomaže da budete siti, a ne dobijate kilograme.
Teorije o jogurtu i mršavljenju
1. Kalcijum
Jogurt se smatra odličnim izvorom kalcijuma, a samo 1 šolja obezbeđuje oko 23 procenata dnevne potrebe za ovim mineralom.
Kalcijum je ključan mineral za zdravlje kostiju, ali dokazano je i da pozitivno utiče na mršavljenje.
Istraživanja pokazuju da povišen nivo kalcijuma u krvi može smanjiti rast masnih ćelija. Takođe, naučna studija sprovedena na životinjama dokazuje da je kalcijum značajan za smanjenje telesne težine i mase.
Ipak, istraživanje sprovedeno na ljudima dokazuje da je uticaj kalcijuma na smanjenje težine vrlo mali i da se kalcijum ne može iskoristiti kao delotvorno sredstvo za mršavljenje.
2. Proteini
Dok kalcijum ima mali efekat na mršavljenje, sstudije pokazuju da su proteini iz jogurta znatno delotvorniji.
Ova vrsta proteina smanjuje apetit i reuliše hormone za glad, poboljšava metabolizam, čini da se duže osećamo siti i pomaže u izgradnji mišića.
Jedna šolja jogurta (oko 250 g) sadrži 8 g proteina, dok grčki jogurt sadrži čak 22 g proteina.
3. Probiotici
Jogurt je sjajan izvor probiotika i podstiče razvoj dobrih bakterija u crevima, što sjajno utiče na probavu.
Zbog toga se jogurt preporučuje u mnogim dijetama.
Zaključak je da ispijanje jogurta uz svakodnevnu ishranu neće smanjiti rizik od gojaznosti, ali stručnjaci ističu da ukoliko zamenite nezdrave i visokokalorične namirnice u ishrani sa jogurtom, svakako ćete uspti da izgubite kilograme. U tome se krije magično dejstvo jogurta za skidanje masnih naslaga.
Jogurt je ukusna i zasitna namirnica, pa je zato pravi izbor zamene za brzu hranu, slatkiše, zasićene masti i šećere. Ako ovakve namirnice zamenite šoljom jogurta, gubitak kilograma je siguran.
Zdravi načini da iskoristite jogurt u ishrani:
Sipajte u jogurt bobičasto voće, orašaste plodove i semenke.
Dodajte jogurt u smutije.
Koristite jogurt u ovsenim kašama umesto punomasnog mleka.
Koristite ga kao dresing u salatama umesto pavlake ili majoneza.
Umesto butera, u kuvana jela ubacite malo jogurta.