(ne)rešena misterija

Skinula je veš, podigla haljinu i ušla u istoriju: Ko je devojka na jednoj od najpoznatijih fotografija ikada?

0

Čija je zadnjica na čuvenoj fotografiji, pitaju se mnogi decenijama nakon što je ona nastala

foto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / Profimedia


Najpoznatija fotografija u istoriji tenisa nije ona nastala na Australijan openu 2012, nakon što su se Novak Đoković i Rafael Nadal pet sati i 53 minuta borili za titulu. Niti je jedna od onih snimljenih u mnogim prilikama kada su njih dvojica, Rože Federer, Andre Agasi i Serena Vilijams podizali priznanja.


Najpoznatija je fotografija Tennis Girl iz 1976, koja decenijama krasi zidove mnogih zaljubljenika u ovaj sport ili, prosto, žensko telo.

 

U pitanju je trenutak zabeležen jednog septembarskog dana, kada je amater fotograf Martin Eliot ovekovečio trenutak kada je devojka s reketom u ruci podigla haljinicu i otkrila zadnjicu bez donjeg veša, pored mreže i razbacanih teniskih loptica. Njena odeća, osvetljenje, sve je bilo savršeno i kao na snimanju editorijala nekog od najprestižnijih magazina.

Prvi put je ova fotografija objavljena 1977. godine, a od tada je poster koji ona krasi prodat u više od dva miliona primeraka. Samo od nje Martin Eliot zaradio je četvrtinu miliona funti, ali je umro u siromaštvu 2010. godine.


Međutim, fotografiju prati i jedna velika misterija – ko je na njoj.

 

Kasnije se pojavila informacija da je Eliotov model bila njegova tadašnja devojka Fiona Batler, koja je u tom trenutku imala 18 godina. Navodno se ona uopšte nije bavila tenisom i samo je pozajmila reket, a njenu čuvenu belumini-haljinu sašila je njena prijateljica, dok su teniske loptice pozajmili od jednog psa.


Kako je otkriveno, Fiona nije zaradila ni peni od ove fotografije, ali ona ne žali.


Bila sam naivna i nisam zaradila ništa iako je to postala jedna od najprodavanijih fotografija na Ostrvu i u inostranstvu. Ipak, svaki put kad je pogledam, ne mogu da se ne nasmejem i prisetim srećnih i bezbrižnih godina – iskrena je ona.

Posle trogodišnje veze s Martinom Eliotom, Fiona se udala za milionera, a danas nosi prezime Voker.


Nešto kasnije, pojavila se informacija da ona nije bila model na ovoj fotografiji jer je izvesni Piter Etkinson tvrdio da je Eliotov model bila njegova bivša supruga. Kao dokaz je priložio jednu fotografiju i verziju iz 1974. godine, a tvrdio je da je fotograf želeo da prizna istinu, ali ga je smrt preduhitrila.


Zbog toga je do danas ostala misterija ko je devojka na čuvenoj fotografiji.

 


 

makonda-tracker