rođeni jedno za drugo

Zbog njega se odrekla titule SULTANIJE: Mirka Federer posvetila je život suprugu, a njihova ljubav počela je kao u filmu

0

Kako je teniser nedavno istakao najavljujući svoj odlazak u penziju, njegova supruga više nije uživala gledajući ga na terenu i to je jedan od razloga da okači reket o klin

foto: EPA/JUSTIN LANE
foto: EPA/JUSTIN LANE

Rožer Federer, jedan od najboljih tenisera u istoriji ovog sporta, nedavno je sve iznenadio saopštivši da uskoro završava karijeru. Iako Švajcarac ima 41 godinu, mnogi su očekivali da će ga još dugo gledati na turnirima, ali je on istakao da će predstojeći Lejver kup biti njegov poslednji profesionalni nastup.


Federer je u jednom intervjuu, pričajući o svojim razlozima, istakao da ni njegovoj supruzi Mirki nije bilo lako proteklih godina jer je želela da ga bodri, ali ga je istovremeno gledala kako se muči zbog čestih ozleda.

 

Na kraju krajeva, i Mirka se svojevremeno bavila tenisom, a zbog povrede stopala se povukla rano i Rožer dobro zna kako je kada gledaš voljenu osobu kako se trudi i pokušava, ali pati.


Sa svim povredama koje je imala, više nije uživala da me gleda. I meni je bilo žao zbog nje – objasnio je teniser za Blick. – I za nju je veliko olakšanje to što je gotovo.

 


Sportista je, inače, ranije priznao kako planira da igra tenis sve dok njegova supruga bude želela da ga prati na turnirima.


Kad Mirki dosadi da putuje, tada ću prestati — istakao je on jednom prilikom, ne otkrivajući da li se šali.


Mirka, koju smo upoznali kao Miroslavu Vavrinec, rođena je u Slovačkoj, ali se njena porodica porodica preselila u Švajcarsku dok je ona još bila dete, a bila je uspešna u ovom sportu i u karijeri došla do 76. pozicije. Ipak, zbog povrede stopala je bila prinuđena da ode u prevremenu penziju 2002. godine, a od tad radi kao PR svog supruga.

 

S Rožerom se upoznala sada već davne 2000. godine, tokom Olimpijskih igara u Sidneju. U to vreme, Mirka je bila zauzeta — bila je verenica mladića o kom mediji pišu kao o "bogatom arapskom sultanu", ali je raskinula veridbu kad je shvatila da je zaljubljena u kolegu, pisao je italijanski list Gioia. iIdentitet tog muškarca nikad nije otkriven, ali je izvesno da je njegovo mesto u Mirkinom srcu zauzeo Federer. Kako je Rožer jednom otkrio, Mirka i on prvi put su se poljubili poslednjeg dana Olimpijskih igara.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Par je od tada nerazdvojan, a Mirka je Rožerova najvatrenija podrška na tribinama i neretko ulazi u direktne konflikte s njegovim protivnicima. Još uvek se prepričava trenutak kada je gospođa Federer dobacivala sunarodniku Stanislavu Vavrinki tokom meča i izvređala ga.


U svakom slučaju, nakon devet godina zabavljanja, Mirka i Rožer venčali su se u aprilu 2009. godine u Bazelu, a odlučili su se za intimni ceremoniju kojoj su prisustvovali samo najbliži. Mesec dana pre romantičnog venčanja saznali smo da je Mirka u drugom stanju, a kasnije te godine na svet su došle bliznakinje Mila Rouz i Šarlin Riva. Posle pet godina, ona je ponovo rodila blizance — sinove Lea i Lenarda.

 

 

Ova vesela i brojna porodica putuje svetom i pruža podršku Rožeru i najtežim i najlepšim trenucima, a po svemu sudeći pred njima je bar još nekoliko takvih godina.

 

Ona ne krije da supruge uspehe doživljava kao svoje, a u prvim godinama ljubavi, kada se borila s povredom zbog koje je morala da okači tenis o klin, upravo su joj Rožerove pobede pomogle da se lakše izbori s teškim trenucima.

 

Rožer je bio moja najveća podrška tokom osmomesečnog oporavka. Vratio mi je moj teniski život. Kad je on pobeđivao, to je bilo kao da sam ja pobeđivala — rekla je tad.

 

 

makonda-tracker