Ekskluzivno: Mira Adanja-Polak i Gordana Bajloni

0
U sredu 20. oktobra na prvom program RTS-a u emisiji Mire Adanje Polak Ekskluzivno intervju sa Gordanom Bajloni

Gordana Bajloni pripadala je jednoj od najimućnijih i najuticajnijih porodica u Beogradu. Dan danas prolazimo pored  bezbroj njihovih kuća u glavnom gradu. Bajlonijeva pijaca još podseća na ime ove građanske porodice sa velikim brojem uglednih prijatelja u svetu. Porodica Ignjata Bajlonija bila je trgovačka. Sva imanja oduzeta su im nakon početka rata 1941. godine. Tada porodica i odlazi iz zemlje. Nikada se nisu vratili.
Gordana Bajloni, najstarija ćerka, nastanila se u Lisabonu i ostvarila zapaženu poslovnu karijeru, a bila je i kolekcionar vrednih umetničkih predmeta. Bila je obrazovana, lepa, bogata i drugačija.
Živeći dosta izolovano u jednom zamku u Lisabonu, nikada nije dala nijedan intervju, niti je želela da govori o prošlom životu svoje porodice.
Intervju koji je dala Miri Adanja Polak dala je pod dva uslova: da  se u njemu ne pomene njeno prijateljstvo sa jednim od najvećih obaveštajaca dvadesetog veka Duškom Popovim i da se intervju objavi posle njene smrti.
Mira Adanja-Polak poštovala je oba uslova i intervju je prvi put viđen nakon njene smrti. Ime Gordane Bajloni vezuje se za intelektualno građansko društvo starog Beograda. Njeno kazivanje je značajno kao dokument jednog vremena.




makonda-tracker