krvava noć

21 godinu nosi bol koji nikada neće proći: Serena Vilijams je doživela strašan gubitak i priznaje – ne može da oprosti

0

Kako je teniserka istakla, "Biblija govori o opraštanju", ali ona još uvek nije stigla dotle. Tuga koju nosi u sebi od jedne strašne noći 14. septembra 2003. jednostavno je prevelika.

Serena Vilijams je jedna od najuspešnijih žena u istoriji svetskog sporta
Serena Vilijams je jedna od najuspešnijih žena u istoriji svetskog sportafoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Serena Vilijams, jedna od najuspešnijih žena u istoriji sporta, osvajačica 23 grend slema u singlu, koja danas slavi 43. rođendan, sinonim je za ženski tenis i žena koja je postigla sve.


Od pre nekoliko godina, ona je i ponosna mama, a danas sa suprugom i poznatim bogatašem Aleksisom Ohanijanom ima dve ćerke i živi skladno i opušteno u zasluženoj teniskoj penziji.


Međutim, mnogi ne znaju da Serena Vilijams godinama u sebi nosi veliku tugu zbog tragične smrti njene starije sestre.

Serena i Venus Vilijams jesu najpoznatije članice njihove porodice, ali nisu jedina deca u porodici Ričarda Vilijamsa i Orasen Prajs. Serena je najmlađa, a pre nje su se rodile njene sestre po majci Jetunde, Lindrea i Ajša Prajs, kao i sestra Venus i, uz to, ima najmanje sedmoro polubraće i polusestara po ocu.

 

Lindrea Prajs, Venus Vilijams, Orasen Prajs, Ajša Prajs i Serena Vilijams
Lindrea Prajs, Venus Vilijams, Orasen Prajs, Ajša Prajs i Serena Vilijamsfoto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Serenina majka je tri prve ćerke dobila u prvom braku, s Jusefom Rašidom, a one su se s Orasen preselile nakon što se udala za Ričarda Vilijamsa, najpre u Kompton, u Kaliforniji, a potom na Floridu.

 

Ko je bila pokojna sestra Serene Vilijams?


Kao najstarija, Jetunde je uveliko radila dok su njene mlađe polusestre trenirale tenis, a bila je žena s mnogo talenata. Uz to što je bila medicinska sestra, ona je otvorila svoj frizerski salon, a bila je neko vreme i lična asistentkinja svojim sestrama Sereni i Venus tokom Vimbldona i US Opena 1997.

 


Iako je imala finansijsku pomoć svojih slavnih sestara, Jetunde je vodila običan život i sa svoje troje dece živela u zapuštenom i prilično opasnom delu grada, paralelno radeći više poslova. Kako su pisali mediji, ona je bila odlučna da "sama izgradi svoj put" i izbori se za uspeh i sreću svoje porodice.

 

Ubistvo sestre Serene i Venus Vilijams


Ipak, njeni snovi su raspršeni kada je imala samo 31 godinu, a njena porodica osuđena je na život bez nje. U noći 14. septembra 2003, Jetunde je ćaskala sa svojim dečkom Rolandom Vormlijem u automobilu parkiranom ispred objekta za koji se veruje da je bilo mesto okupljanja lokalnih narkomana u Komptonu.

Prema kasnijim navodima tužilaštva, dvojica članova jedne ulične bande koja su nadzirala kuću tada su otvorila vatru na automobil, verujući da brane objekat od suparničke bande. Jetundin dečko odmah je pokrenuo automobil kako bi pobegli, a isprva nije ni shvatio da je ona pogođena.

 


Kad sam stigao do Bulevara Long bič, video sam da je zadnji prozor razbijen. Pogledao sam udesno i pitao: "Dušo, jesi li dobro?". Video sam je i shvatio da je krv svuda – prisetio se.


Izbezumljen, Vormli je odveo Jetunde do kuće njenog rođaka koji je živeo u blizini, a potom su pozvali hitnu pomoć. Međutim, u bolnici je proglašen amrtvom.


Kad su Venus i Serena primile poziv, ponavljale su: "Jeste li sigurni?". Nisu mogle da poveruju – izjavila je za People portparolka porodica nakon ubistva Jetunde Prajs.


Venus su vesti zatekle u Njujorku, gde je bila na Nedelji mode, dok je Serena u Torontu snimala televizijsku seriju i, prema svedocima, izgledala izbezumljeno nakon strašnih vesti iz Kalifornije. Obe su odmah otišle u Los Anđeles kako bi porodica bila na okupu.

 


Jedan od napadača uhapšen je nekoliko sati nakon zločina, a ubica Robert Edvard Maksfild, tek u januaru 2004, nakon što je više meseci praćen. Maksfild je u vreme zločina imao 25 godina i najpre je osuđen na 15 godina zatvorske kazne s mogućnošću uslovnog otpusta, a na slobodu je pušten 2018. Međutim, kako je prekšrio uslovnu kaznu, ponovo je vraćen iza rešetaka.

 

Serena Vilijams se pomirila sa smrću sestre, ali – oproštaja nema


Jetunde i ja smo bile tako bliske... Ona mi je menjala pelene – ispričala je Serena za People 2007. godine. – Ali konačno sam uspela da prihvatim stvarnost.


Nakon što je saznala da ubica njene sestre ima priliku da izađe iz zatvora ako se bude dobro vladao, Serena je imala gorak komentar.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Bez obzira na sve, moja sestra se neće vratiti zbog dobrog ponašanja. Nije fer što nikada više nećemo moći da se zagrlimo – rekla je za Time teniserka.


Kada su je pitali da li, kao vernica, može da oprosti ljudima koji su joj ubili sestru, Serena je bila iskrena.


Biblija priča o opraštanju... Ja dotle još nisam stigla – istakla je.


Porodica Vilijams otvorila je Resursni centar "Jetunde Prajs" 2016, ustanovu koja se bavi povezivanjem ljudi s postojećim resursima koji podržavaju isceljenje, kao i osmišljavanjem programa posvećenih lokalnoj zajednici.

 


To je mnogo značilo i meni, i Venus, i mojim sestrama Ajši i Lindrei, to je nešto što smo godinama želele da uradimo u znak sećanja na nju, naročito zato što se desilo u nasilnom zločinu – rekla je teniserka tada.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Serena trenira sa ćerkicom

 

makonda-tracker