bolje od romana

Srpska diva doživela je 104. godinu i bila najstarija živa glumica na svetu: Filmska životna priča Branke Veselinović

0

Glumica je za sobom ostavila dubok trag.

foto: Milos Tesic/ATAImages
foto: Milos Tesic/ATAImages

Branka Veselinović jedno je od najlegendarnijih imena u istoriji domaće glumačke scene.

 

Dugo je važila za najstariju srpsku glumicu ikada, a poslednjih nekoliko meseci svog dugog života bila je i najstarija živa glumica na svetu.

 

Sa svoje 104 godine života i 84 godine duge karijere, glumila je u više od 100 pozorišnih predstava i ostvarila se ulogama u preko 50 televizijskih serija i filmova.

 

Rođena je 16. septembra 1918. u Starom Bečeju kao Branka Ćosić, šesto po redu dete oca Aleksandra i majke Jovanke.

 

Od 1936. godine studirala je Glumačku školu pri "Narodnom pozorištu" u Beogradu, da bi dve godine kasnije otišla na praksu u "Srpsko-narodno pozorište" u Novom Sadu.

 

Tu se probila svojom prvom značajnom ulogom igrajući u predstavi "Karlova tetka". Već tada, Branka je pokazivala svoj raskošni talenat, ali i savršen osećaj za humor i satiru.

 

Još kao veoma mlada devojka udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je pamtili mnogi stari Beograđani iz tog vremena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

Nakon nekog vremena njen suprug uputio se u Ameriku, zbog čega su se vrlo brzo i rastali. Nakon okupacije 1941. godine pozorišta u zemlji su zatvorena, a glumci u se razišli na različite strane.

 

Branka je 3. aprila 1948. igrala u prvoj predstavi "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" pod nazivom "Kralj Betajnove", a do kraja svoje bogate karijere glumila je u svim beogradskim pozorištima.

 

U Americi je igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca" i to na engleskom jeziku. U svojoj matičnoj kući, "Jugoslovenskom dramskom pozorištu" odigrala je preko četrdeset uloga.

 

Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964. a dobitnica je i Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove i Sterijine nagrade i još mnogih drugih značajnih priznanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Srb VIP (@srbija.v.i.p)

Kada je 1964. dobila Sterijinu nagradu, u žiriju je bio slavni Meša Selimović.

 

Godine 1948. udala se za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića, čije prezime je i nosila do kraja života. Iako nije imao decu, ovaj par svojim humanitarnim radom koji se pre svega bazirao na deci ostavio je posebno značajan trag.

 

Zajedno sa suprugom glumica je osnovala "Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci". Branka je bila poliglota, te je pored maternjeg srpskog tečno govorila engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

 

Branka je za života primila veliki broj značajnih nagrada
Branka je za života primila veliki broj značajnih nagradafoto: V. M./ATAImages

Bila je aktivna i u 100. godini života i obilazila Domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica i invalide gde je recitovala i izvodila monologe. U to vreme takođe je pisala pesme, slikala i izvodila lutkarske predstave lutkama koje je sama pravila.

 

Branka se za života blisko družila sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Čkaljom i Mijom Aleksićem, a brojni glumci i reditelji prisustvovali su proslavi koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana povodom njenog 100. rođendana.

 

Tokom poslednjih par meseci svog života bila je najstarija živa glumica na svetu, a umrla je 8. februara 2023. u 105. godini života. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu.

 

Glumica je ostavila neizbrisiv trag u srpskom društvu
Glumica je ostavila neizbrisiv trag u srpskom društvufoto: Antonio Ahel/ATAImages

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

O Mileni Dravić i Gagi Nikoliću

 

makonda-tracker