Ostavljena je u sirotištu jer se verovalo da donosi prokletstvo: Ova lepotica danas ima karijeru o kakvoj modeli sanjaju

0

Nakon što su je videli, roditelji su odlučili da je ostave, a devojka koja je u sirotištu dobila ime divnog značenja danas je srećna, ispunjena, voljena i uspešna.

Holandska manekenka Šueli Abing
Holandska manekenka ​​​​​​​Šueli Abing foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Šueli Abing jedna je od mladih manekenki čija popularnost raste proteklih godina, a mnogi joj prognoziraju uspešnu i dugu karijeru.


Zanimljivo je da je značenje njenog imena čini, ako verujete u takve stvari, predodređenom za uspeh zbog njene lepote. Xue na kineskom znači "sneg", a li "lep". Još je zanimljivije da je to ime dobila u sirotištu, u kom je završila jer je je smatrana ne samo ne preterano lepom već prokletom zbog toga kako izgleda.


Kada je bila beba, Šueli je pronađena na pločniku ispred doma za nezbrinutu decu u Kini, državi u kojoj mnogi i dalje albinizam smatraju kletvom za samo dete i celu njegovu porodicu.

U pitanju je grupa naslednih stanja kod kojih je snižena proizvodnja melanina, a kod tipa I-A se ovaj pigment gotovo uopšte ne stvara. Sama manekenka ima vrlo redak oblik albinizma, zbog kog su joj kosa i koža izuzetno svetli i, samim tim, ekstremno osetljivi na sunčevu svetlost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xueli (@xueli_a)


Međutim, baš to zbog čega su je se roditelji odrekli čini je toliko posebnom da je ona uspela da izgradi zavidnu manekensku karijeru.


Kada je imala samo tri godine, Šueli je usvojila jedna porodica iz Holandije, gde se potom devojčica preselila. Njena nova majka želela je da Šueli zadrži ime, a porodica nije znala ni kada je tačno ona rođena ni kada je ostavljena u sirotištu jer ovih podataka nije bilo u dokumentaciji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xueli (@xueli_a)

 

Zbog toga su pre nekoliko godina Abingovi odlučili da odvedu Šueli na rendgen ruke koji bi im dao ovaj podatak, a tada je otkriveno da ima 15 godina, kao što su i verovali.

 

Uspešna karijera Šueli Abing


U svakom slučaju, ona je u tom trenutku već imala uspešnu karijeru, koja je počela sa samo 11 godina.

 

Otkrivena je slučajno: dizajner iz Hong Konga koji je prijatelj njene majke angažovao ju je za kampanju "Nesavršene nesavršenosti", u kojoj je učestvovao i, recimo, dečak sa zečjom usnom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xueli (@xueli_a)


Šueli je potom počela da dobija pozive za fotografisanja i uskoro sklopila ugovor s agencijom Zebedee Talent, koja inače u modnoj industriji predstavlja ljude s invaliditetima.

 

Nije prošlo mnogo vremena, a manekenka je 2019. pozirala za italijansko izdanje magazina Vogue. Često je deo zapaženih reklamnih kampanja, a od 2022. Uneskova je ambasadorka dobre volje, za borbu protiv rasizma i diskriminacije.


Modeli s albinizmom često su na snimanjima stereotipi: angažuju ih da glume anđele ili duhove. To me rastužuje. Posebno zato što održava ona verovanja koja ugrožavaju živote dece sa albinizmom u zemljama kao što su Tanzanija i Malavi – istakla je jednom prilikom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xueli (@xueli_a)


Njena priča danas je inspiracija mnogima koji su patili zbog predrasuda okoline i različitosti, a uz to je Šueli i simbol nade da će svet mode i, uopšte, današnje društvo biti inkluzivnije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja​​​​​​​ i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Albino u Realnoj priči

 

makonda-tracker