tužan kraj

Napustila nas je mlada, sama i očajna: Jedna od najlepših žena 90-ih imala je naizgled savršen život, ali i tajnu borbu

0

Slavna manekenka, tako zanosna da je zamenila Klaudiju Šifer u modnoj kući Chanel, bila je najpoznatije lice bez osmeha na pisti, ali je privatno važila za jednu srećnu i spokojnu ženu. Sve dok, iznenada, nije objavljena vest da je pronađena mrtva.

Stela Tenant na Chanel reviji 1995.
Stela Tenant na Chanel reviji 1995.foto: Gérard JULIEN / AFP / Profimedia

Misteriozna lepotica Stela Tenant dala je sebi za pravo ono što mnogi modeli ne mogu – da se ne smeje za kamere. Za razliku od mnogih svojih slavnih koleginica, nije imala ambiciju da uđe u legendu, pa je na vrhuncu slave rešila da se povuče i vodi opušteniju i jednostavniju svakodnevicu s porodicom.

 

Vraća se tek povremeno i bila zahvalna na prilici da uživa u životu na selu, sa četvoro dece i suprugom, i sve je delovalo kao da vodi idiličan život.

 

Sve do jednog dana 2020.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Shopping (@vogue)

 

Ko je bila Stela Tenant?


Rođena je 1970. godine, kao najmlađa od troje dece Tobijasa Tenanta, sina barona Glenkonera, i ledi Eme Kavendiš, kao i kao unuka Endrua Kavendiša, 11. vojvodu od Devonšira i Debore Mitford, najmlađe od čuvenih sestara Mitford.


Sa svih strana imala je vrlo visoko aristokratsko poreklo, a povezana je s nekolicinom znamenitih ličnosti iz britanske istorije, dok joj je dalja rođaka bila princeza Dajana.

 


Odrasla je na farmi u škotskom Njukasltonu koja se prostire na šest kilometara, a pohađala je školu za devojčice "Sent Leonards" i, potom koledž Marlboro u Viltširu. Posebno je bila zainteresovana za umetnost, a započela je i vajarsku karijeru u kojoj je mogla da ima mnogo uspeha da nije bilo čoveka po imenu Stiven.

 

Stela Tenant doživela je uspeh preko noći


Stela je 1993. poslala svoje fotografije jednom modnom časopisu, a jedna prijateljica upoznala ju je s Plam Sajks, čuvenom engleskom modnom novinarkom. Malo pre toga je probušila septum, što je bilo vrlo neobično za to vreme, a posebno za manekenke.

 

 

Američki modni fotograf Stiven Majsel, impresiozniran njenim strogim licem bez osmeha, pozvao ju je potom da pozira za naslovnu stranu italijanskog izdanja magazina Vogue i to je bio vrlo slavan početak karijere.


Preko noći, ona je postala najveći hit u svetu modelinga: slavni kreator Karl Lagerfeld ju je pozvao da bude novo lice modne kuće Chanel jer ga je podsetila na Koko Šanel, a uskoro je pozirala najvećim modnim fotografima devedesetih, među kojima su Mario Testino, Dejvid Sims i Mark Bortvik.

 

Stela Tenant bila je miljenica Karla Lagerfelda tokom 90-ih
Stela Tenant bila je miljenica Karla Lagerfelda tokom 90-ihfoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Brendovi su se utrkivali da sarađuju s njom, a ona je uvek bila iznenađena. Štaviše, u Chanel je došla umesto Klaudije Šifer, koja je u tom trenutku bila jedna od najvećih senzacija.


Stela je usklađenija s modernim trendovima nego Klaudija – rekao je Lagerfeld u jednom intervjuu.

 

Stela Tenant na Versace reviji visoke mode
Stela Tenant na Versace reviji visoke modefoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kad se pojave poslovi, ja sam i dalje... Vau! – nije krila nevericu Stela Tenant. – Ponekad se pogledam i nemam predstavu zbog čega su me angažovali.


Iako je doživela takav uspeh, Stela nikada nije dozvolila da joj slava udari u glavu i uvek stajala čvrsto na zemlji. Štaviše, život supermodela nije joj bio toliko privlačan koliko bi mnogima bio, pa je početkom 1998. saopštila da se povlači iz modelinga jer je čekala prvo dete sa svojim fotografom Dejvidom Lasnetom.

 

Par je dobio sina Marsela, a potom se venčao na tradicionalnoj ceremoniji u njenom rodnom selu u Oksnamu. Nosila je mini-haljinu koju je dizajnirao Helmut Lang.

 

Dejvid Lasnet i Stela Tenant na svom venčanju 22.05.1999.
Dejvid Lasnet i Stela Tenant na svom venčanju 22.05.1999.foto: Maurice McDonald / News Licensing / Profimedia

Nakon rođenja ćerke Sesili 2000, vratila se pisti, a zatim je 2003. dobila i ćerku Jasmin i moda je postala nešto čime se bavi tek ako poželi.


Povremeno je, ne moram da radim ako neću. Imam duge odmore i nije od devet do pet – objasnila je manekenka, a potom 2004. dobila i ćerku Ajris.

 

Stela Tenant vraćala se poslu samo kad se uželi piste
Stela Tenant vraćala se poslu samo kad se uželi pistefoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Iznenadna smrt Stele Tenant


Stela Tenant vodila je, naizgled, savršen život, a modna javnost bila je šokirana krajem decembra 2020. godine, kada je objavljeno da je manekenka preminula u 51. godini. Mnoge zvezde podelile su nevericu i tugu, a njene čuvene koleginice bile su slomljene jer Stele više nema, tako iznenada.Tek nakon nekoliko nedelja, osvanula je vest i potvrda porodice da je ona sama oduzela sebi život.


Nakon više od dve decenije ljubavi s Lasnetom, Stela i on su se rastali četiri meseca ranije, a manekenka se navodno povukla u sebe i borila ne otkrivajući nikome kako se oseća – samo pet dana pre samoubistva proslavila je 50. rođendan. Iako je njen život spolja delovao idilično, mankenka je imala probleme s mentalnim zdravljem.

 


Kako je preneo BBC, Stela Tenant digla je ruku na sebe nakon što se "neko vreme nije osećala dobro" i da je bila u "tako dubokom tugovanju i očaju da nije bila sposobna da nastavi dalje".

 

Stela Tenant je, inače, godinama ranije pomogla suprugu Dejvidu da se izbori s depresijom.

 

Nakon njene smrti Daily Mail je preneo Lasnetov intervju u kom je otkrio da da su se čuli malo pre njene smrti i da mu je delovala dobro, osim što je se plašila da će joj epidemija koronavirusa ugasiti karijeru.

 

Rekla je da će do trenutka kada ponovo budemo mogli da putujemo i ponovo počnu revije nju smatrati previše starom. Ali to je bilo jedina stvar koja mi je ostavila utisak da nije potpuno srećna – istakao je.

 

 

* Ukoliko pomišljate na samoubistvo ili sumnjate da suicidne misli ima neko vama blizak, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida.
Razgovori nisu ograničeni, a linija radi neprekidno – 24 časa, sedam dana nedeljno. Broj kol-centra je 011/7777-000

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Komemoracija Žarku Lauševiću

 

makonda-tracker