tužno

"Da nije bilo nje, ne bi bilo ni Riblje čorbe!" Bora Đorđević biće sahranjen u Čačku uz pesmu koja mu je značila — sve

1

Bora Čorba želeo je da bude sahranjen u svom Čačku uz zvuke pesme koja je spasila "Riblju čorbu" i ostala vanvremenska.

Bora Čorba će biti sahranjen uz pesmu 'Pogledaj dom svoj, anđele'
Bora Čorba će biti sahranjen uz pesmu "Pogledaj dom svoj, anđele"foto: Dado Đilas

Bora Đorđević, koji je preminuo 4. septembra u bolnici u Ljubljani, u 72. godini, biće sahranjen u svom Čačku, što je bila njegova želja.

 

— Znamo da će ga na poslednji put ispratiti veliki broj ljudi, od njegovih fanova do naših najpoznatijih muzičara, njegovih prijatelja — izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

 

Kako se nezvanično saznaje, važnu ulogu tokom poslednjeg ispraćaja Bore Đorđevića na Gradskom groblju u Čačku imaće hor čačanske Gimnazije, koji će tokom pogreba ovog Čačanina otpevati pesmu “Pogledaj dom svoj, anđele“.

 

 

Šta je Čorbi značila ova pesma?

 

Pesma „Pogledaj dom svoj, anđele“ je nastala 1985. godine i našla se na albumu „Istina“. Nosi naziv po istoimenom romanu Tomasa Vulfa, a Đorđević je svojevremeno objasnio „da se pesma sama pisala“.

 

Pesma „Pogledaj dom svoj anđele“ nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile. Nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla — ispričao je Bora, prenosi Politika.

 

Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom rečju. I onda je pesma imala svoj život. Na svakom mestu različito zvuči – kada je bend svira, kada je peva hor i svira simfonijski orkestar, različito zvuči u razrušenom Vukovaru, gde su u publici bila samo deca, različito zvuči u Štrpcu na Kosovu i Metohiji — ispričao je svojevremeno Đorđević.

 

'Pogledaj dom svoj, anđele' je pesma koja je vratila Čorbu na velika vrata muzičke scene
"Pogledaj dom svoj, anđele" je pesma koja je vratila Čorbu na velika vrata muzičke scenefoto: Zorana Jevtić

Sam trenutak u kojem je došla „Pogledaj dom svoj anđele“ bio je specifičan u karijeri Riblje čorbe. Riblju čorbu napuštaju Momčilo Bajagić Bajaga, koji kasnije formira grupu Bajaga i Instruktori, i Rajko Kojić, a u bend stižu Vidoja Božinović Džindžer, Zoran Dašić Daša, Nikola Čuturilo Čutura, kao i Vicko Milatović.

 

U intervjuu za časopis „Rok“, Bora Đorđević je Peci Popoviću pričao o tome šta mu je tad značila pesma „Pogledaj dom svoj anđele“.

 

Ona podrazumeva sve! Ali znači i jednu veliku satisfakciju. Da nije bilo te numere, ne bi više bilo ni Riblje čorbe. Kada su Bajaga i Rajko otišli, nastao je proces naše opšte sahrane. To je ujedno bila prva pesmu koju je vežbala nova postava. Čim smo je snimili, znao sam šta imamo u rukama. Ni za pedalj se nisam prevario u proceni njene značajnosti.

 

Bonus video

Bora Čorba pušta se na poluvremenu utakmice

 

makonda-tracker