tužan kraj ljubavi

Ko je generalova kći koja je ostavila Boru posle veridbe? Nikad se više nisu videli, pa je dobila stihove kao "pesnicu"

1

Bora Đorđević ludo je voleo jednu Maju, koja je posle veridbe shvatila da ipak neće moći da vodi taj život sa njim.

Bora Đorđević ludo je voleo Maju Jovanović, koja ga je ostavila usred organizovanja venčanja
Bora Đorđević ludo je voleo Maju Jovanović, koja ga je ostavila usred organizovanja venčanjafoto: Zorana Jevtić

Legendarni muzičar Bora Đorđević preminuo je u 72. godini, u bolnici u Ljubljani. Tužnu vest podelili su na stranici Riblje čorbe na Fejsbuku.  Bora se borio s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća i njegove prognoze već neko vreme nisu bile dobre, ali utešno je to što je imao ispunjen privatni, ljubavni i profesionalni život.


On je imao iza sebe tri braka, ali njegove supruge nisu jedine žene koje je Bora voleo. Iako je poslednje godine života proveo srećno sa suprugom Dubravkom, davno pre nje, Bora je voleo ženu kojoj je posvetio najlepše stihove, Biljanu Nevajdu Šević.

 

Međutim, neke pesme "Riblje čorbe" su posvećene Maji Jovanović, nekadašnjoj Borinoj verenici koja je jednom prilikom otkrila detalje njihove veze i raskida.

 

Mnogo toga otkriveno je u dokumentarnom filmu "Dozivanje anđela" o ovom čuvenom bendu, pa tako i da se Bora verio noć pred odlazak u vojsku.

 

— Čak sam i pokušala da se prisetim svega toga nekoliko puta tokom svih ovih godina, kako je to sve izgledalo to naše upoznavanje i ti neki prvi trenuci. U svakom slučaju jedino čega se ja sećam kao trenutka je da se ja budim ujutru, moj brat dolazi u sobu i ja mu kažem – e,+ znaš šta, ja sam se verila. I čini mi se da je to urađeno sa onim od ključeva… ono što povezuje ključeve, e to je trebalo da izigrava prsten. On je sutradan otišao u vojsku i mi smo nadalje krenuli da se dopisujemo — rekla je Maja u tom dokumentarnom filmu.

 

Nema mnogo fotografija nje i Bore koje su poznate javnosti.

 

 

 Tih nekoliko sličica koje imam, baš sam to pogledala pre neki dan… e, sad, jedna od fotografija je da ja stojim sa strane i gledam u Boru koji je u vojničkoj uniformi, nasmešen i onako lep kakvim ga je Bog dao, a pored njega su neke dve devojčice. One su tu došle, videle su zvezdu. 'Ej, došao u Doboj neko ko je snimio ploču. I vidim se ja na toj slici kako gledam sve to nekim strašnim pogledom. Ja se zaista toga ne sećam. Ali, eto, takva je situacija bila — ispričala je ona.

 

Bora je posvetio Maji pesmu 'Srećan put, pišo moja mala'
Bora je posvetio Maji pesmu "Srećan put, pišo moja mala"foto: Zorana Jevtić

Neki stihovi Borinih pesama direkno su posvećeni Maji...

 

Planirali smo mi venčanje, sve smo to organizovali. I ja samo u jednom trenutku shvatim da ja taj život neću moći da vodim.Završili smo telefonom ili pismom… ili tako nešto. I nikad se više nismo videli. "Dva dinara, druže" je pesnica u glavu, a o ovoj “Srećan put, pišo moja mala” i da ne pričam. Pa, tu se eksplicitno pominje tata general, dobila si sve što si htela… ma, ne daj Bože. Za mene to nije bio horor nego da sam mogla da ga ubjem, ubila bih ga. To je bio užas za mene — ispričala je Maja Jovanović,  piše Mondo.

 

Srećan put, pišo mojo mala
Ona me poljubi i ode
Kući kod tate generala
U Žarkovo, na Bele vode
3-3-6-3-9-8
U pošti sam deo personala
Nikada nećeš znati ko sam
Srećan put, pišo moja mala

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Zgrada u Ljubljani u kojoj je živeo Bora Čorba

 

makonda-tracker