godišnjica smrti

Verovala je da je kancer donela – tuga: 10 citata Isidore Bjelice koje svako treba da pročita

0

Na današnji dan, pre četiri godine, preminula je poznata spisateljica Isidora Bjelica, koja je iza sebe ostavila desetine knjiga.

Isidora Bjelica preminula je na današnji dan, 5. avgusta 2020. godine
Isidora Bjelica preminula je na današnji dan, 5. avgusta 2020. godinefoto: Damir Dervišagić

Danas se obeležava četiri godine od smrti Isidore Bjelice, jedne od najpopularnijih domaćih književnica, publicistkinje i televizijske voditeljke, koja je obeležila jednu eru svojim brojnim romanima.


Poznata spisateljica preminula je 5. avgusta 2020, nakon dugogodišnje borbe protiv kancera, a ona je ostavila zapažen trag u savremenoj književnosti, budući da je autorka više od 55 knjiga.


Iza sebe je ostavila supruga Nebojšu Pajkića, sina Lava Grigorija i ćerku Vilu Evanđelinu, a vest o njenoj smrti potresla je mnoge njene obožavaoce širom regiona.

Okušala se i kao režiserka, dizajnerka šešira i pokazala kao scenaristkinja, kolumnistkinja i urednica u više projekata, a važila je za optimističnu, uvek nasmejanu ženu, koja je imala šta da kaže.

 

Isidora Bjelica bila je jedno od najautentičnijih lica naše scene
Isidora Bjelica bila je jedno od najautentičnijih lica naše scenefoto: Marina Lopičić/kurir

Citati Isidore Bjelice


U nastavku vam predstavljamo neke od citata Isidore Bjelice, kako iz njenih dela, tako i iz intervjua, koji nastavljaju da kruže društvenim mrežama godinama.

 

  • "Nisam jela ni kobasice ni slaninu, niti pušila cigarete, ni pila alkohol. Tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima..."
  • "Kada čovek želi, znakove primećuje svuda…"
  • "Ono što nas nervira u drugima je ono što u nekom obliku postoji i u nama, inače ga ne bismo primećivali."
  • "Na svakih sedam godina se čovek promeni, menjaju se njegove misli i stavovi. Tako sam ja sad u četvrtom braku s Nebojšom, odnosno mi smo četvrte osobe koje su se srele. Ljudi ne kapiraju da su svako jutro kad se probude po nečemu neka druga osoba."
  • "Zašto život pravi ovako nepodnošljive situacije? Zašto me dovede u epicentar sreće, a onda me izgura na najgori način?"
  • "Čovek se uvek oseća bespomoćno naspram bola, bolesti i smrti... A kada još ima susret sa sobom iz budućnosti, onda ga taj bol polomi, zanemi od njega..."
  • "Ljubav mnogi mešaju s posesivnošću."
  • "Ne razumem ljude koji žive apsolutno mirne živote u kojima nema strasti ni u čemu."
  • "Vremenom sam naučila da ta strast i vezanost ne treba da budu deo moje ljubavi. Moje najveće dostignuće danas je to što sam drugačija i nisam više vezana ni za šta, čak ni za sopstveno telo. Patnja je najveći učitelj dok ne shvatiš da ti nije potrebna. S jedne strane, imala sam suze i patnju, a s druge učenje."
  • "Svaka kriza je odlična i to znači da je trebalo da se desi kako bismo oboje emocionalni napredovali."

 

BONUS VIDEO

Zorana Pavić o velikoj prijateljici Isidori Bjelici

 

makonda-tracker