mama je na nju prenela veliku ljubav

Isidora Bjelica bi bila ponosna: Vila Pajkić započinje karijeru u velikom stilu

1

Budući da je odrasla u umetničkoj porodici, ne čudi što je ćerka poznatog para i sama odlučila da će umetnost biti njen život

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

Na juče otvorenom 50. Belgrade Fashion Week-u videćemo veliki broj revija poznatih domaćih dizajnera, ali će se publici predstaviti i mlade nade.


Među njima se našla i Vila Pajkić, ćerka pokojne književnice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića, koja je jedna od pobednika takmičenja We Together, s kolegama Aleksandrom Latinovićem i Nenadom Pavlovićem.
Revija tek treba da se održi, a Vila Pajkić ne krije da je presrećna zbog ove prilike, koja je, kako ističe, za nju "ogromna stvar".


Ne mogu rečima da objasnim koliko mi je značilo da, nakon što sam pokazala svoje prve modele, dobijem toliku podršku, osvojim drugo mesto i dobijem priliku da predstavim svoju prvu kolekciju. Sama činjenica da se to odigrava na jubilarnom 50. BFW, koji ima ogroman značaj, potpuno je surealna za mene – istakla je ona za srpski Elle.

 

Vila je dodala i da ima određenu odgovornost, odnosno da će ukazati nužno poštovanje svima koji stoje iza ove manifestacije i daju priliku mladim umetnicima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vilapajkic


Nadam se da ću ispoštovati sve legendarne dizajnere i ljude koji su kroz organizaciju ovog događaja decenijama radili, prikazivali svoje kreacije i izgradili kolektiv koji daje ovakve prilike mladim dizajnerima da se kreativno izražavaju – rekla je Vila Pajkić.


Ona je istakla i da su joj kao inspiracija poslužile crno-bele fotografije, kao i da njen rad oslikava njenu stvarnost.


Što se kolekcije tiče, za inspiraciju sam uzela crno-bele fotografije, koje u svom sadržaju imaju elemente kontrasta, čvrstoće, asimetrije, emocija i ulice. Ovi elementi se kroz alegoriju oslikavaju u silueti, strukturi, materijalima i dizajnu samih modela. Htela sam da moja prva kolekcija bude lična i da se projektuje kroz neku moju realnost. U ovom periodu mog života i kroz istraživanje ovih fotografija, došla sam do zaključka da ništa nije u ekstremu, već sve postoji u etru, u međuprostoru svetlosti i tame. Postojanje leži u nijansama. Sivi tonovi ahromatske fotografije, kao balans realnosti, inspiriše moj cilj dostizanja ekvilibrijuma – kaže Vila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vilapajkic

 

Ona je u jednom ranije intervjuu pričala o svojim studijama dizajna, a tom prilikom je istakla da joj je pokojna majka Isidora bila velika podrška.


Uvek me je podržavala. Savetovala me je da budem svoja i slobodna. Htela je da se bavim onim što me čini srećnom, a to što sam izabrala da se bavim dizajnom naročito joj je prijalo. Radovala se što je prenela na mene ljubav za umetnost i modu. Planiram samostalnu reviju koja će biti veliko iznenađenje. Nadam se da ću do tada nagovoriti Lava da se pojavi na pisti, ali ne u odelu i kravati. Mama je znala da planiram reviju, puno mi je pomogla. Bila bi veoma ponosna – istakla je tada Vila.

 

 

makonda-tracker