jedinstven

"Dušo" na kopačkama i ogromno srce: 5 stvari koje sigurno niste znali o omiljenom srpskom zetu Bastijanu Švajnštajgeru

0

Bastijan Švajnštajger jedan je od najboljih nemačkih fudbalera 21. veka, ali je na prvom mestu čovek koji je s razlogom među omiljenim sportistima Evrope iz razloga koji nemaju veze s fudbalom.

Bastijan Švajnštajger slavi 40. rođendan
Bastijan Švajnštajger slavi 40. rođendanfoto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Brojne domaće poznate ličnosti bile su u ljubavima i brakovima s velikim svetskim zvezdama i baš kad smo pomislili da niko od njih neće biti toliko obožavan na našim prostorima kao bivša supruga Marka Jarića Adrijana Lima – dobili smo najdražeg "srpskog zeta"!


Teniserka Ana Ivanović udala se u julu 2016. godine za nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera, koji je već u tom trenutku bio miljenik zaljubljenika u fudbal, a sada ga obožavaju i oni koji ne uživaju u gledanju ove igre.


Popularni Basti ili Švajni, kako ga domaći mediji zovu, već nekoliko godina je penzionisani fudbaler, a Ana i on su ponosni roditelji troje dece, s kojim žive mirnim porodičnim životom.

Par koristi svaku priliku da poseti Aninu rodnu zemlju, a Bastijan se u više navrata pohvalio kako govori srpski jezik, pričao o svojoj omiljenoj srpskoj hrani i često na društvenim mrežama delio da navija za reprezentaciju Srbije u raznim takmičenjima.


Kada dođemo u Srbiju, nismo samo u Beogradu, putujemo i na druga mesta. Uživam u ljudima, prema meni su jako raspoloženi i predusetljivi, Srbi uživaju u životu, tako da uživam u vremenu u Srbiji, kao i u hrani – rekao je on jednom prilikom.

 

Bastijan Švajnštajger i Ana Ivanović na žurki magazina Vanity Fair posle dodele Oskara.
Bastijan Švajnštajger i Ana Ivanović na žurki magazina Vanity Fair posle dodele Oskara.foto: Jon Kopaloff / Getty images / Profimedia

5 zanimljivosti o Bastijanu Švajnštajgeru


Švajnštajger, poznat kao jedna od najharizmatičnijih figura svetskog fudbala, danas slavi 40. rođendan, a tim povodom smo pronašli neke zanimljivosti o njemu koje su vam možda promakle.


Nosio je reč "dušo" i zastavu Srbije na kopačkama

Nakon što se pročulo da su Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger srećno zaljubljeni, par nije pričao o svojoj sreći i nije se javno eksponirao. Ipak, šarmantni Nemac nije krio ko je osvojio njegovo srce, pa je na simpatičan način potvrdio da je u ljubavi sa Srpkinjom.


Naime, on je nosio personalizovane kopačke na kojima je bilo ispisano njeno ime, datum početka njihove veze (5. 9. 2014) i „dušo“, reč kojom se obraćao svojoj devojci, iznad srpske zastave.


Jedan od nadimaka mu je – Bog

 

Bastijan Švajnštajger u dresu Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010.
Bastijan Švajnštajger u dresu Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010.foto: EPA/NIC BOTHMA

Švajnštajgerova izuzetna igra, naročito kada je o preciznim dodavanjima, donela mu je poštovanje i divljenje ne samo Nemačke već celog sveta, a navijači su mu tokom karijere dali nadimak "Der Fußballgott", odnosno Fudbalski bog, što je dokaz njegove veličine.


Okušao se i kao glumac

 

Bastijan Švajnštajger slavi 40. rođendan
Bastijan Švajnštajger slavi 40. rođendanfoto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Kako piše portal Facts.net, Bastijan Švajnštajger zagazio je i u svet glume, kada je "pozajmio glas" jednom liku u nemačkom nimiranom filmu "Käpt’n Sharky", a njegov performans naišao je na odličan prijem.


Pažljiv je prema navijačima

 

Bastijan Švajnštajger u dresu Mančester junajteda
Bastijan Švajnštajger u dresu Mančester junajtedafoto: EPA/PETER POWELL

Kada je tek došao u Mančester junajted, Švajnštajger je najpre dobio dres s brojem 23, da bi potom počeo da nosi dres na kom je stajao broj 31, koji mu je bio omiljen još od dana u Bajernu.

 

Međutim, najverniji navijači mančesterskog giganta i njegovi obožavaoci već su kupili prvu verziju dresa, a Bastijan je odlučio da ih iznenadi: poslao je nove, i to potpisane, dresove svima njima, a navodno su bile u pitanju 32 osobe.


Pokazao je ljudsko lice kad je bilo teško

 

Bastijan Švajnštajger, čuveni nemački fudbaler i suprug Ane Ivanović, definitivno je omiljeni 'srpski zet'
Bastijan Švajnštajger, čuveni nemački fudbaler i suprug Ane Ivanović, definitivno je omiljeni "srpski zet"foto: People Picture / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Poznati sudija Bundes lige Babak Rafati pokušao je 2011. godine da oduzme sebi život, a nakon što se oporavio ispričao da je da mu je, tada 27-godišnji fudbaler, Bastijan Švajnštajger poslao pismo podrške u tim teškim trenucima.


Gospodine Rafati, u životu često ima neuspeha. Ali svaki put morate da se vratite – poručio mu je. – Ja vam želim sve najbolje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bastijan Švajnštajger u Areni

 

makonda-tracker