neverovatna priča

Rođena u vihoru rata, ostavljena da živi ili — umre: Neverovatna sudbina jedine žene koju Leonardo Dikaprio nije ostavio

0

Irmelin Indenbirken najvažnija je figura u životu Leonarda Dikaprija, a njen život je gotovo filmski.

Leonardo Dikaprio sa svojom  mamom Irmelin
Leonardo Dikaprio sa svojom mamom Irmelinfoto: EPA/JENS KALAENE

Oskarovac Leonardo Dikaprio tokom decenija je imao jedan od najvećih uspona u svetu Holivuda, sjajnu karijeru uloge, prestižna priznanja... Ipak, na tom putu karijere uz njega su dve osobe od samog početka njegovi roditelji Džordž Dikaprio i Irmelin Indenbirken.

 

Par je svog sina odgajao u Los Anđelesu i prenosili su mu ljubav prema filmu i umetnosti još od najranijih godina. Iako su se razveli kada je on bio jako mali, Leonardo zbog toga nije patio, te je jednom rekao da mu se to "i više dopada, jer je imao dva različita sveta s kojima je mogao da se poveže".

 

Pisac stripova i sekretarica Irmelin uvek su verovali u san svog sina da će biti glumac. Leonardo bez roditelja retko dolazi na najvažnije događaje, te ih je, doduše, odvojeno, vodio na dodele Oskara onda kada je bio nominovan.

 

 

Kada je bio dete i imao je prvu neuspelu audiciju, otac mu je rekao: — Ne brini, jednog dana će ti se sklopiti kockice i biće sve kako treba.

 

I ja sam to primio k srcu — rekao je Leonardo.

 

Premda Leonardo ne govori o svom privatnom životu, svoje roditelje ne krije i jedino o vezi s njima govori iskreno i direktno. Na dodeli SAG nagrada 2016. godine, glumac se zahvalio roditeljima na svoj podršci i dodao da ne bi bio tu gde jeste da nije bilo njih.

 

 

Ko su roditelji Leonarda Dikaprija?

 

Irmelin Indenbirken rođena je u Nemačkoj, u skloništu, tokom Drugog svetskog rata. Jednom prilikom je Dikaprio otkrio da je njegova majka kao detence morala da bude u bolnici zbog slomljene noge i da je imala više ozbiljnih bolesti kao dete.

 

Sve izbeglice i vojnici su došli u tu bolnicu, a ona je u njoj ostala 2 i po, 3 godine, jer je imala 5 ili 6 ozbiljnih bolesti. Moja baka je odlazila svakog dana u bolnicu da je neguje jer bolničarke nisu imale vremena. Ostavljali su je, praktično, da umre. Kad vidite njenu fotografiju, to slama srce. Plačem kad pomislim na sve što je prošla — rekao je njen sin.

 

Šezdesetih godina se Irmelin preselila u Njujork, gde je upoznala Džordža i postala sekretarica u pravnoj kancelariji.

 

 

Par se preselio u Kaliforniju, a Irmelin je saznala da je trudna i nadala se da će uz Leonarda imati bolji život.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3000s (@90s80s70s60s50s)

 

Živeli su u kraju u kom nije bilo lako živeti. — Govorim mom kumčetu, koji živi blizu tog kvarta, kako je nekada bio krug prostitutki na ulici, kriminala, nasilja svuda... Nisam siguran da mi veruje — otkrio je Leonardo.

 

Godinu dana nakon što se glumac rodio, Džordž i Irmelin su se rastali. Ipak, glumac se seća detinjstva samo po lepim stvarima.

 

—  Volim kod svog detinjstva to što smo sve ponavljali. Kad radiš gomiilu stvari kao dete, sve ostane u magli. Ali, mi smo stalno radili iste stvari, išli u iste muzeje, jahali istog ponija i sve to je ostalo kao jedno lepo iskustvo u mom umu. Moji roditelji su deo mog života kao što su, recimo, moje noge deo mog tela. Bili su tu i bili su sjajni.

 

Leonardo i njegova mama Irmelin na crvenom tepihu
Leonardo i njegova mama Irmelin na crvenom tepihufoto: Dee Cercone / Everett / Profimedia

Leonardo je otkrio da njegovi roditelji nisu oklevali ništa da mu pokažu i učili su ga da zavoli alternativnu umetnosi.

 

Dozvoli li su mu i da napusti srednju školu da bi se bavio glumom.

 

Tata i je uvek govorio: "Sine, idi i radi šta voliš. Briga me da li si uspešan ili ne, samo imaj interesantan život — rekao je Dikaprio 2016.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Majka i oteta ćerka se našle posle 40 godina

 

makonda-tracker