usponi i padovi muzičke dive

Jugoslovenska diva raskošnog glasa nedavno je doživela veliku tragediju: Turbulentna životna priča Meri Cetinić

0

Jedna od najvoljenijih jugoslovenskih pevačica Meri Cetinić karijeru je započela sa samo 14 godina.

Meri Cetinić bila je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pevačica
Meri Cetinić bila je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pevačicafoto: Printscreen/Youtube/Meri Cetinic

Pevačica Meri Cetinić rođena je 15. juna 1953. u Splitu u skromnoj porodici majke domaćice i oca električara. Imala je dva starija brata: Borisa i Antu.

 

Kako se Ante bavio muzikom, u kuću je često dovodio uspešne i poznate kolege, zahvaljujući čemu je i njegova mlađa sestra veoma brzo u sebi spoznala ljubav prema ovoj umetnosti.

 

Otkako je uplovila u muzičke vode njena karijera išla je uzlaznom putanjom, a život omiljene jugoslovenske pevačice okrenuo se naglavačke kada je doživela strašnu porodičnu tragediju.

Od samog početka bluz i gospel zauzimali su posebno mesto u njenom srcu, a pošto roditelji nisu mogli da joj priušte klavir, Meri se brzo snašla i počela da svira u jednom samostanu. 

 

Kada joj je bilo tek 14 pobedila je na muzičkom takmičenju "Raspjevano proljeće" u rodnom Splitu, a krajem šezdesetih nastupa sa bendom "CHE" gde pokazuje svoj talenat za orgulje. 

Kao vokalni solista sa 17 godina pristupila je grupi "Delfini" sa kojom je bila na svojoj prvoj turneji, po tadašnjem Sovjetskom Savezu. Repertoar joj je bio sačinjen od hitova Dženis Džoplin i bendova kao što su "Deep purple" i "Led Zeppelin".

Meri je od ranog detinjstva pokazivala sklonosti ka muzici
Meri je od ranog detinjstva pokazivala sklonosti ka muzicifoto: Youtube Printscreen

Meri potom upisuje Pedagošku akademiju i tada upoznaje Slobodana Kovačevića. Ovaj susret bio je sudbonosan – mladi umetnički par ubrzo osniva svoju grupu "More", a pesma istoimena pesma koja je nosila Kovačevićev potpis bila je prva hit numera koju je Meri ispevala.

Konačno, uz podršku starijeg brata pevačica 1979. godine snima i svoj prvi album koji se zvao jednostavno – "Meri".

 

Dva puta zaredom bila je proglašena za pevačicu godine na teritoriji cele SFRJ, a 1953. godine Cetinićeva je zbog milion prodatih ploča dobila nagradu "Zlatna ptica".

 

Paralelno sa objavljivanjem prvog autorskog albuma "Ja sam žena", Meri je ostvarivala uspehe na festivalima, a osim što je punila arene širom bivše Jugoslavije, kao umetnica visoko se kotirala i u SAD-u, Kanadi, Australiji i drugim zemljama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by exyupesmee (@exyupesmee)

– Kad ne bih pevala, ne bih znala šta ću sama sa sobom. To sam osetila za vreme onih pauza. Meni je pevanje smisao života. A kad, kao pevačica, budeš i priznata, onda po meni ne postoje veća životna zadovoljstva – izjavila je jednom prilikom.

 

"Potraži me u predgrađu", "Samo simpatija", "Ti si moj san" i "Gdje god pođeš" spadaju među Merine najpoznatije pesme.

 

Privatni život tragedijom obojen u crno 

 

O privatnom životu slavne jugoslovenske pevačice malo se zna, ali ono što javnosti jeste poznato je to da je Meri sa 23 godine postala samohrana majka, rodivši ćerku Ivanu.

 

– Kratko je trajao moj brak, u koji sam ušla trudna s 23 godine, jer sam mislila da to tako treba da ide, onako starinski. Našu kćerku sam podigla sama – rekla je Meri svojevremeno.

 

Nakon toga više nikada nije ulazila u bračne vode, a za Yugopapir objasnila je da joj je muzika važnija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTL Show (@rtl.show)

– Bila sam u životu u situacijama da se trebalo odlučiti udati se, pripasti samo jednoj osobi. Muzika je uvek prevagnula, bila mi je važnija. U stvari, problem je u tome što treba pronaći ličnost koja će te stalno slediti, a to je muškarcu malo problematično, što ja razumem – zaključila je tada.

 

Naslednica Ivana nasledila je majčin talenat za muziku, a dve umetnice 2014. godine snimaju zajednički album pod nazivom "Dozvoli mi".

 

Nažalost, Meri je svoju ćerku jedinicu nedavno izgubila, nakon teške borbe koju je Ivana vodila protiv opake bolesti.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

ŠTA NAŠA ČUVENA JUGOSLOVENKA MISLI?

 

makonda-tracker