pobedila je i to!

"Vodila sam TAJNI ŽIVOT..." Svaka žena želela je da bude ona, a čuvena glumica je krila MRAK koji je trajao 20 godina

0

Muškarci su žudeli za njom, a dame maštale da joj budu nalik. Za sve to vreme, niko nije sanjao koliko je tešku i usamljeničku borbu vodila živa legenda Holivuda

Džejn Fonda jedna je od najlepših žena u istoriji Holivuda
Džejn Fonda jedna je od najlepših žena u istoriji Holivudafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Legendarna Džejn Fonda, koja ovih dana vodi bitku protiv osteoporoze i limfoma, decenijama je u svetu i u Holivudu važila za sinonim za zdravlje i vrhunsku formu.


Najprodavaniji video-tutorijal na svetu u istoriji upravo je njena kaseta "Vežbanje Džejn Fonde" iz 1982. godine, u kojoj je ona demonstrirala vežbe zahvaljujući kojima ima savršen stas.

 

Generacije žena u Americi i širom sveta gledale su je sa divljenjem i ponavljale njene pokrete u nadi da će i same biti makar blizu kondicije i izgleda čuvene glumice.

Međutim, istina o njenom zdravlju sasvim je drugačija...


Vodila sam tajni život. Bila sam vrlo, vrlo nesrećna. Verovala sam da neću živeti duže od 30 godina – izjavila je u podkastu Call Her Daddy.


Kako je objasnila, ona dugo nije izlazila iz kuće, nije imala muškarca u svom životu i prolazila je kroz depresivne epizode. Iza svega se krio težak poremećaj u ishrani.


Počelo je tako nevino – objasnila je Džejn Fonda. – Ono što ne shvatate jeste da to postaje strašna zavisnost koja vam preuzme život.

 

Džejn Fonda jedna je od najlepših žena u istoriji Holivuda
Džejn Fonda jedna je od najlepših žena u istoriji Holivudafoto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Zvezda filma "Barbarela" je, naime, patila od bulimije, a sebe je iznova iscrpljivala beskonačnim krugovima prejedanja, izbacivanja hrane, pa gladovanja. Zbog svega toga je i izgledala i osećala se iscrpljeno i nije mogla da uspostavi normalnu vezu.


Dan vam bude organizovan samo oko hrane, što zahteva da budete sami, a niko ne shvata kroz šta prolazite. To je usamljenička stvar. A zavisni ste. Ako stavite bilo šta od hrane u usta, odmah želite da se rešite svega – prisetila se glumica.

 

Ona veruje da je sve počelo od toga što se nije osećala zadovoljno svojim životom i time ko je ona. Poremećaj u ishrani razvila je tokom dvadesetih i borila se s njim naredne dve decenije. Kada je ušla u četrdesete godine života, pomislila je "Ako nastavim ovako, umreću".

 

Džejn Fonda u filmu Barbarela
Džejn Fonda u filmu Barbarelafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U međuvremenu se udala za političkog aktivistu Toma Hejdena i postala majka, a živela je s paničnim strahom da je smrt čeka iza ćoška.


Moj život je bio važan. Ali sam bila sve manje sposobna da nastavim s njim – rekla je Fonda.


Iznenada je presekla i u svoj život unela krupne promene, a i kroz to je prolazila sasvim sama.


– Nisam shvatila da postoje grupe (za podršku, prim. prev) kojima bih mogla da se pridružim. Nisam znala ništa o tome. Niko o tome nije pričao. Nisam znala ni da to što doživljavam ima ime – objasnila je glumica i priznala da joj je bilo izuzetno teško.

 

Džejn Fonda je decenijama borkinja za mnoga društvena pitanja, a u potaji je vodila i mnoge lične borbe
Džejn Fonda je decenijama borkinja za mnoga društvena pitanja, a u potaji je vodila i mnoge lične borbefoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Džejn Fonda je, inače, nakon toga pobedila i rak kože i rak dojke, a ovih dana pati od osteoporoze i Non-Hočkinovog limfoma. Ona se nedavno obratila fanovima kako bi im saopštila svoju dijagnozu i otkrila da je započela proces hemioterapije.

 

– Ovo je rak koji je veoma izlečiv. 80 posto ljudi ga preživi, pa me to čini srećnom – optimistično je poručila ona.

 

 

 

makonda-tracker