OSEĆAJNA, KRHA, A IPAK JAKA

Danas joj je potrebna podrška, jer proživaljava OGROMNU BOL: Životna priča Mišel Obame je sve samo ne - DOSADNA

0

Svi svetski mediji preneli su jednu tužnu vest, majka Mišel Obame, Marijan Robinson, nekadašnje prve dame Amerike, preminula je u 86. godini 

ŽIVOTNA PRIČA MIŠEL OBAME
ŽIVOTNA PRIČA MIŠEL OBAME foto: Profimedia

Mišel Obama je advokat i pisac, ali mnogi su je upamtili kao nekadašnju prvu damu Sjedinjenih Američkih Država.

 

Tokom svoje karijere, zalagala se za mnoge različite ciljeve kao što su svest o siromaštvu, obrazovanje, ishrana, fizička aktivnost i zdrava ishrana. 


Zabavne činjenice o Mišel Obami

 

  • Mišel Obama je bila prva afroamerička prva dama Sjedinjenih Država, a njen muž, Barak Obama, prvi afroamerički predsednik Sjedinjenih Država.
  • Mišel je rođena 1964. godine i odrasla je u Čikagu u Ilinoisu sa roditeljima i starijim bratom. Njen brat je bio samo 21 mesec stariji od, pa ljudi često mislili da su blizanci.

 

  • Majka je Mišel naučila da čita pre nego što je uopšte i krenula u vrtić.
  • I Mišel i njen brat su preskočili drugi razred. Zatim je izabrana za program za talentovane studente.
  • Mišel je tokom čitavog školavanja imala najviše ocene u celom razredu.
  • Dok je studirala na Prinstonu, Mišel je kreirala program čitanja za decu fizičkih radnika u školi.
  • Mišel i Barak imaju dve ćerke, Maliju i Sašu.
  • Mišel u početku nije podržavala političku karijeru svog muža. Bila je zabrinuta kako će kampanja uticati na njihove ćerke.
  • Mišel je bila tek treća prva dama Sjedinjenih Država koja je završila postdiplomske studije.
  • Tokom prvih nekoliko meseci kao prva dama, Mišel je redovno posećivala skloništa za beskućnike i narodne kuhinje.
  • Godine 2016, Mišel je bila prinuđena da negira da će se i ona kandidovati za predsednika.

Karijera Mišel Obame


Pre nego što je postala prva dama Sjedinjenih Država, Mišel je imala svoju uspešnu karijeru. Studirala je na Prinstonu, gde je stekla diplomu, a zatim postala advokat nakon studija na Pravnom fakultetu na Harvardu. Mišel Obama upoznala je svog muža dok je radila u advokatskoj kancelariji Sidli Ostin kao mlađi saradnik.

 

Mišel je svoje strasti okrenula ka javnoj službi. Postala je pomoćnik komesara za planiranje i razvoj u gradskoj kući Čikaga, a zatim je postala izvršni direktor čikaškog ogranka javnih saveznika. Kasnije je radila na Univerzitetu u Čikagu u raznim ulogama, da bi na kraju postala potpredsednica za zajednice i spoljne poslove.

Godine 2005. postala je potpredsednica Medicinskog centra Univerziteta u Čikagu. Mišel je zapravo povela svoju četvorogodišnju ćerku Sašu na razgovor za posao.

 

Kada je njen suprug, Barak Obama, postao predsednik, Mišel je postala prva prva dama Afroamerikanaca.  Bila je uzor devojkama i ženama širom sveta.

 

Dostignuća i dostignuća Mišel Obame kao prve dame


Mišel Obama je uspostavila program „Hajde da se krećemo“ koji je imao za cilj da okonča gojaznost u detinjstvu. Ova kampanja je okupila lidere zajednice, vaspitače, medicinske stručnjake, roditelje i druge u nastojanju širom zemlje da se suoči sa izazovom gojaznosti dece.

Takođe je bila zadužena za Reach Higher Initiative koja je obrazovala decu o mogućnostima zapošljavanja i podsticala ih da steknu visoko obrazovanje. Ova inicijativa je stvorena da inspiriše mlade ljude širom Amerike da preuzmu odgovornost za svoju budućnost.

 

Godine 2015. Mišel Obama je sa svojim suprugom, predsednikom Obamom, radila na pokretanju inicijative "Neka devojke uče". Ovo je imalo za cilj da pomogne devojčicama širom sveta da idu i ostanu u školi. Mišel Obama je podelila priče i borbe mladih žena, nadajući se da će ohrabriti zemlje širom sveta da obrazuju svoje mlade žene.

MIŠEL JE SUPRUGU BILA VELIKA PODRŠKA
MIŠEL JE SUPRUGU BILA VELIKA PODRŠKA foto: Profimedia

Šta je Mišel Obama uradila otkako je prva dama?


Mišelin rad nije prestao kada je napustila Belu kuću. Od tada je uradila mnoštvo stvari, uključujući i to da je postala pisac. Memoari Mišel Obame "Postajanje" prodati su u 10 miliona primeraka u prvoj godini. U okviru ove knjige ona govori o svom vremenu odrastanja u Čikagu i kao prva dama, između ostalog.

 

Godine 2019, Mišel je napravila je seriju koja je emitovana na jutujbu. "Studentski vodič za vašu prvu godinu koledža" ponudio je studentima savete o tome kako da se nose sa prelaskom na univerzitet. Ova serija pokriva sve, od upravljanja novcem do očuvanja zdravlja.

 

Još jedan uspešan projekat koji je Mišel preduzela bio je njen podkast - The Michelle Obama Podcast. Na ovom podcastu, Mišel pokazuje ličniju stranu, razgovarajući o stvarima kao što su njen brak, njena deca i njeno iskustvo starenja.

 

Iskreno je razgovarala o ovim teškim temama, pokazujući intimniju stranu nego ranije. Imala je razne gostujuće govornike na ovom podcastu, kao što su njena majka i brat, Conan O'Brien, pa čak i njen muž.

 

Mnogi su je veoma zavoleli jer je istinski želela da pomaže ljudima  oko sebe, a sada joj je potrebna velika podrška  budući da joj je preminula majka za koju je bila veoma vezana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Afera Obama trese Ameriku

 

makonda-tracker