neponovljiva žena

Bilo je boljih, ali lepših – TEŠKO: Teniserka koja je ljubila Trampa i Rikija Martina danas ima 54 godine i nestvarna je

0

Čuvena Argentinka po kojoj je nazvana jedna vrsta ruže nedavno je proslavila 54. rođendan, ali izgleda kao da je vreme za nju odavno stalo

Gabrijela Sabatini 1996. godine
Gabrijela Sabatini 1996. godinefoto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Argentinska teniserka Gabrijela Sabatini možda nikada nije stigla do svetskog broja jedan, jer je njen najbolji plasman u karijeri treće mesto, ali je bez sumnje ostavila dubok trag u sportu.


Osvojila je US Open 1990. godine, što je ujedno njen jedini grend slem, ali je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. došla do srebrne medalje.


Igrala je mnoga finala, nastupala i u singlu i u dublu, a mnogi je pamte i kao jednu od najboljih sportistkinja svih vremena, što se nije promenilo ni danas, kada ima 54 godine.

 

Gabrijela Sabatini je jedna od najlepših sportistkinja u istoriji
Gabrijela Sabatini je jedna od najlepših sportistkinja u istorijifoto: EPA-PHOTO/dpa/Ulrich Perrey

Život Gabrijele Sabatini


Slavna Argentinka rođena je u Buenos Ajresu 16. maja 1970. godine u imućnoj porodici. Njen otac Osvaldo bio je izvršni direktor kompanije General Motors, a inače je mlađa sestra poznatog glumca Osvalda Sabatinija.

Tenis je počela da trenira već sa šest godina, a svoj prvi turnir osvojila je kao osmogodišnjakinja. Sa 13 godina postala je najmlađa teniserka koja je osvojila šampionat Orange Bowl u Majamiju i postalo je jasno da je pred njom svetla budućnost, pa je kao 15-godišnjakinja bila jedna od najmlađih igračica koje su se plasirale u polufinale Rolan Garosa.

 


Usledilo je mnogo uspeha i treće mesto na WTA listi, što je Gabrijelin najbolji plasman, ali je ona bila popularnija i od uspešnijih koleginica.
Penzionisala 1996. godine, nakon osvojenih 27 titula u pojedinačnoj konkurenciji i 14 u dublu.

 

Poslednji meč odigrala je u oktobru te godine protiv Dženifer Kaprijati, ali se suočila sa porazom.

 

Gabrijela Sabatini i Boris Beker
Gabrijela Sabatini i Boris Bekerfoto: EPA-PHOTO/dpa/Ulrich Perrey

Pored toga što je oduševljavala na terenu Gabrijela Sabatini bila je veliki fenomen tadašnje pop kulture. Kasnih osamdesetih je lansirala svoju liniju parfema s nemačkom kompanijom Mülhens, a parfemi "Gabrijela Sabatini" postali su najpopularniji tokom devedesetih.


Ona je, inače, prva teniserka po kojoj je nazvana ruža, kada je 1992. jedna narandžastocrvena vrsta dobila ime Gabrijela Sabatini.


Muškarci širom planete bili su opčinjeni vatrenom Argentinkom, a ona je povezivana s nekim od najpoznatijih na svetu. Tako se davne 1989. pisalo o njenoj vezi s Donaldom Trampom, koja je trajala samo mesec dana, u vreme dok je on bio oženjen Ivanom Tramp i u vanbračnoj vezi s Marlom Marpls, s kojom je privremeno raskinuo.

 

Martina Navratilova i Gabrijela Sabatini
Martina Navratilova i Gabrijela Sabatinifoto: EPA/Leo La Valle

Gabrijela je imala samo 19 godine, a veza nije potrajala – ona je nastavila da ide na turnire, a Tramp se razveo od Ivane i pomirio s Marlom, kojom se oženio 1993. godine.


Pisalo se kasnije i o Gabrijelinim vezama s Rikijem Martinom, Majklom Boltonom, Frenkom Ankelbahom... Ipak, nikada nije javno pričala o svom privatnom životu, pa je tako ostala nema i na glasine da je biseksualka.


Pre izvesnog vremena, pojavile su se spekulacije da se Gabrijela Sabatini viđa s 19 godina mlađim Huanom Martinom del Potrom, nakon što su oboje podelili istu zajedničku fotografiju na Instagramu i jedno drugom poručili da se vole.

 


Gabrijela Sabatini odavno se oprostila od tenisa, ali je danas često na sportskim događajima, pa njeni fanovi imaju neretko priliku da je vide i uvere se da je jednako božanstvena kao na vrhuncu karijere.

 

Gabrijela Sabatini danas
Gabrijela Sabatini danasfoto: ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Slavna teniserka POBEGLA sa meča

 

makonda-tracker