"loša devojka britanije"

Udala se za svog SILOVATELJA, patila dok su joj svi zavideli na životu: Slavna glumica se izborila za svoj srećan kraj

0

Nakon što je u svojim ranim dvadesetim zbog osećaja sramote umalo uništila svoj život, glumica je uzela konce u svoje ruke i od tada živi punim plućima, nasmejana, poštovana i po svojim pravilima

Džoan Kolins u seriji 'Dinastija'
Džoan Kolins u seriji "Dinastija"foto: Aaron Spelling Productions - Album / Album / Profimedia

Britanska glumica Džoan Kolins iza sebe ima višedecenijsku karijeru, ali je verovatno najveći trag ostavila ulogom Aleksis Karington Kolbi u čuvenoj TV sapunici "Dinastija".


Svačija omiljena zlica izazivala je mnogo besa kod publike, ali je glumica koja ju je odigrala uglavnom uživala u naklonosti gledalaca zbog svoje otvorenosti, šarma i pozitivnog pogleda na život, iako je doživela mnogo teških trenutaka.


Rođena je na današnji dan, 23. maja 1933. godine, u londonskom Padingtonu, kao ćerka instruktorke plesa Else Kolins i lovca na talente Džozefa Vilijama Kolinsa, pa je od malih nogu bila okružena izvođačkim umetnostima.

Velika karijera Džoan Kolins


Već s devet godinaje igrala u predstavi "Lutkina kuća", a sa 16 godina je opčela da uči glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti, dok je naredne potpisala ugovor s britanskim filmskim studiom Rank Organization.

 


Tokom pedesetih je igrala u brojnim britanskim filmovima, a debitovala je u komediji "Ledi Godiva ponovo jaše". Širu prepoznatljivost stekla je već 1952. ulogom u filmu "Verujem u tebe", a štampa joj je tih dana nadenula nadimak "Loša devojka Britanije".

 

Džoan je nastavila da snima i sarađivala s velikim imenima tog vremena, a već 1954. američki režiser Hauard Hoks ju je pozvao da igra princezu Nelifer u njegovoj "Zemlji faraona", a sve zapaženije uloge ređale su se jedna za drugom, uključujući The Virgin Queen (1955), The Girl in the Red Velvet Swing (1955), The Opposite Sex (1956), Island in the Sun (1957), The Wayward Bus (1957), Esther and the King (1960), Warning Shot (1967)...

 


Tokom sedamdesetih je imala mnogo posla na televiziji, mahom u televizijskim filmovima, ali popularnost koja joj je osamdesetih stigla zahvljujući "Dinastiji" ne može da se meri ni sa čim što je uradila u svojoj karijeri.

U čuvenoj sapunici igrala je do 1981, a za svoju ulogu Aleksis dobila je brojna priznanja. Paralelno sa serijom koja se emitovala do 1989. igrala je i u brojnim filmovima, a i proteklih godina je povremeno radila, uglavnom snimajući filmove.

 


Autorka je više knjiga, filantropkinja i pomaže rad brojnih dobrotvornih organizacija, a posebno je posvećena najmlađima koji žive s teškim bolestima ili doživljavaju nasilje.


Život Džoan Kolins nije uvek bio lak


Iako poslovna biografija britanske glumice deluje besprekorno, ona je imala mnogo teških trenutaka u životu, a o nekim od njih pisala je u svojim memoarima "Past Imperfect".


Svojevremeno je ispričala da se za prvog supruga Maksvela Rida, inače poznatog irskog glumca, udala 1952. nakon što ju je silovao. Upoznala ga je nakon što je snimila film "Verujem u tebe", a kasnije je ispričala da je bila njegova žrtva: drogirao ju je i silovao.

 

Džoan Kolins ima iza sebe četiri razvoda
Džoan Kolins ima iza sebe četiri razvodafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

On je imao 31 godinu, a ja sam bila sedamnaestogodišnja devica. Drogirao me je dok smo bili u njegovoj kući i usred noći sam došla sebi, probudila sam se u njegovoj dnevnoj sobi dok je bio intiman sa mnom. Tih dana bi moja majka rekla da sam "iskorišćena". Sada to zovemo silovanje na sastanku – ispričala je Kolinsova svojevremeno.


Udala se potom za svog silovatelja iz osećaja sramote.

– Da nisam bila tako nevina po pitanju intimnih odnosa i toga kako bi stvari trebalo da budu, ne bih to uradila, ali imala sam jak osećaj krivice, pa sam to ipak učinila. Medeni mesec je bio čist fijasko. Spolja smo izgledali srećno, a zapravo sam bila jadna – priznala je i ispričala da je muž potom pokušao da je primora na prostituciju, odnosno da spava sa starijim muškarcima 10.000 funti.

 

Džoan Kolins slavi 91. rođendan
Džoan Kolins slavi 91. rođendanfoto: i-Images, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Brak je trajao četiri godine, a potom je Džoan Kolins tražila razvod, nakon čega je Rid zahtevao da mu plaća 950 funti mesečno, tvrdeći da ju je "otkrio", a ona danas kaže da ju je ovaj brakkoštao oko dva miliona funti.


Potom je 1959. počela vezu s tada nepoznatim glumcem Vorenom Bitijem, danas jednom od velikih holivudskih legendi. Verili su se sleedeće godine, ali su se rastali jer joj je Biti bio neveran, a u svojoj autobiografiji je podelila da je bila u drugom stanju tokom ove veridbe i da je prekinula trudnoću.


Legendarna glumica više puta je pričala o tome da je s 26 godina imala abortus, a tokom razgovora s poznatim britanskim voditeljem Pirsom Morganom istakla da se nikad nije kajala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Hinwood (@hinwood06)


Imala sam abortus. To bi bila smrt za moju karijeru, a imala sam samo 26 godina. Naravno da sam oklevala, ali sam shvatila da, ako ću da imam dete, treba da ga podižem kako treba, a verovala sam čvrsto da ja imam kontrolu nad svojim telom – istakla je Džoan. – Ja sam bila feministkinja pre nego što je tad reč nastala i radiću ono što mislim da je ispravno za mene. To bi bilo pogrešno. To bi uništilo moj život... To bi uništilo moj život.

Na pitanje Morgana da li se kajala, zvezda "Dinastije" je odgovorila: "Ne, ni na trenutak".


Džoan se 1963. udala za kantautora Entonija Njulija, s kojim je dobila ćerku Taru i sina Aleksandera, a brak je trajao do 1971. godine.

 

Džoan Kolins slavi 91. rođendan
Džoan Kolins slavi 91. rođendanfoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Potom je stupila u brak s američkim biznismenom Ronom Kasom godinu dana kasnije i s njim dobila ćerku Katjanu, ali se razišla i od njega, 1983.
Dve godine kasnije udala se za pevača Pitera Holma, a rastali su se dve godine kasnije, s mnogo gorčine.


Od 2002. godine, Džoan Kolins je u braku sa svojim današnjim suprugom Persijem Gibsonom, koji je mlađi od nje 31 godinu, a glumica izgleda zadovoljnije nego ikad.

 

Upoznali su se kad je ona imala 67 godina, a Gibson bio u tridesetim, a osobe bliske glumici ističu da je činjenica da je pronašla svoju srodnu dušu jedan od razloga što Džoan blista u poznim godinama.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Sreća koju joj donosi njena ljubav prema Persiju je ono zbog čega izgleda tako dobro, to je njena tajna – rekao je jedan njen prijatelj za Daily Mail.


Slavna Džoan danas slavi 91. rođendan, nasmejana, ispunjena, okružena ljudima koji je vole i koji su zaslužili da i ona voli njih, a svojevremeno je istakla da često ne primećujemo tešku stvarnost koju zvezde proživljavaju.


Znam da sam imala srećan život, ali sam takođe imala svoj pošten deo katastrofa i nesreća. Bilo je jadnih, užasnih razvoda, užasne situacije kada mi je ćerka zamalo umrla, bankrota, gotovo da nisam dobila nikakav glumački posao. Ali ko želi stvarnost? Toga u današnjem svetu već ima previše, to nije ono što javnost plaća – zaključila je Kolinsova.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ispovest Dragane Katić o svojim televizijskim počecima

 

makonda-tracker