veliki talenat

Najjezivija žena Jugoslavije – i NAJLEPŠA! "Leptirica" je bila protivnica filmske golotinje, a umrla je zaboravljena

0

Iako je izgradila veliku karijeru, jedna od najuspešnijih jugoslovenskih glumica otišla je tiho i neprimetno

U filmu 'Leptirica' glavnu ulogu igrala je Mirjana Nikolić
U filmu "Leptirica" glavnu ulogu igrala je Mirjana Nikolićfoto: RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal, Youtube Printscreen

U vreme kada su se u Jugoslaviji često snimali filmovi po proverenom receptu, Đorđe Kadijević odlučio je da proba nešto sasvim drugačije i ušao u istoriju hororom koji i danas, više od pola veka kasnije, može da utera strah u kosti.


U pitanju je "Leptirica" (1973), ostvarenje zasnovano na pripoveci Milovana Glišića, u kom smo u glavnoj ulozi gledali jednu od najmisterioznijih žena jugoslovenskog filma.


Uloga Radojke pripala je mladoj glumici Mirjani Nikolić, koja je, iako je pošla drugim putem, na neobičan način završila u svetu glume, koji ju je fascinirao od malih nogu.

Rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a svojevremeno je ispričala da je "još u zabavištu" htela da bude glumica.


Međutim, kada je odrasla, upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Gluma joj je, ipak, bila suđena.

 

Mirjana Nikolić, srpska i jugoslovenska glumica iz filma 'Leptirica'
Mirjana Nikolić, srpska i jugoslovenska glumica iz filma "Leptirica"foto: RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal, Youtube Printscreen

Na ulici ju je jednom prilikom ugledala čuvena Soja Jovanović, prva srpska pozorišna i filmska režiserka, koja je, fascinirana Mirjanom, ponudila mladoj Beograđanki ulogu u filmu "Silom otac". Mirjana je tu igrala Arsinu ćerku Zoricu, a to joj je otvorilo mnoga vrata, pa je iste godine zaigrala u mini-seriji "Baksuz" pored Zorana Radmilovića.


Talentovana, harizmatična, prelepa, Mirjana je lako postala miljenica publike i svojih saradnika.


Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira – rekao je svojevremeno legendarni Miodrag Petrović Čkalja, s kojim je igrala u filmu "Silom otac" .


Posle Filozofskog fakulteta, upisala je Pozorišnu akademiju, a potom igrala u "Pukovnikovici" Đorđa Kadijevića, "Nije bilo uzalud", "Kad više nisam bio vojnik"...

 


Najveći uspeh joj je, međutim, donela "Leptirica", a ona je i pre nego što je čuveni horor premijerno prikazan obećavala publici da će videti nešto što ne očekuje.

U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu leptirice – rekla je u intervjuu za "Čik", koji prenosi Yugopapir. – To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz "Bala vampira". Ja ih davim i oni odlaze na groblje – postaju vampiri.

 

MIrjana Nikolić u filmu 'Leptirica'
MIrjana Nikolić u filmu "Leptirica"foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Film "Leptirica" premijerno je prikazan 1973. godine, a u njemu je glumica igrala s Petrom Božovićem, Tanasijem Uzunovićem, Vasjom Stankovićem, Tomom Kuruzovićem, slavnim Slobodanom Cicom Perovićem...


Nakon toga je igrala u velikom broju ostvarenja, a neka od njih su "Jaguarov skok", "Vojnikova ljubav", "Vaskrsenje zmaja"... Dobila je i ulogu Anđele u "Povratku otpisanih", pojavila se i u više epizoda "Pozorišta u kući", "Vuku Karadžiću"...


Tokom karijere je odbijala da se obnaži pred kamerama i sebe je nazivala "protivnicom golotinje" jer ju je smatrala bespotrebnom, a nije mogla da zamisli da igra zavodnice.

1 / 9 Foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? – izjavila je jednom prilikom. – Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.


Preminula je u Beogradu 23. juna 2012.


Poslednju ulogu zabeležila je u mini-seriji "To se samo svici igraju" 1996, da bi se potom povukla iz glume, a Đorđe Kadijević jednom prilikom je ispričao da mu je žao što glumica nikada nije uspela da vidi koliko je njena "Leptirica" značila publici, pa je u njenu čast organizovao jednu specijalnu projekciju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Razgovor o filmu "Nedelja"

 

makonda-tracker