jedinstvena

Jugoslaviju je očarala lepotom, gajila je averziju prema Sofiji Loren: Život obožavane glumice obeležila je umetnost

3

Sasvim slučajno se obrela u glumi, a potom izgradila veliku zavidnu karijeru, pa vredno radi i danas, u drugoj polovini svojih osamdesetih godina

Ljubica Jović sa Radetom Šerbedžijom u seriji  'U registraturi'
Ljubica Jović sa Radetom Šerbedžijom u seriji "U registraturi"foto: Youtube/Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR

Jugoslavija je imala ogromnu i bogatu glumačku scenu i uspešnu kinematografiju, pa se danas od Vardara do Triglava često prisećamo velikih talenata koji su obeležili obožavane serije i filmove, a ostavili su dubok trag i u na daskama koje život znače.


Jedna od onih koji su ostavili poseban utisak na publiku je Ljubica Jović, koju smo proteklih godina gledali u serijama "Kud puklo da puklo", "Ponos Ratkajevih" i "Najbolje godine", dok je u vreme Jugoslavije igrala u "U registraturi", "Fiškalu", "Gorčini u grlu" i mnogim drugim serijama i TV filmovima krajem pedesetih, tokom šezdesetih i sedamdesetih.

 

Još više uspeha postigla je u teatru, kom je davala prednost zbog kontakta s publikom.

Rođena je u Banjaluci 20. aprila 1936. godine, a potom je upisala Gimnaziju u Karlovcu. U Omladinskom studiju Karlovačkog kazališta je ostvarila prvu ulogu, kao Majka Til u "Plavoj ptici", a glumu je studirala na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, posle čega je postala članica Zagrebačkog dramskog kazališta.

 

Ljubica Jović obeležila je jednu eru televizije i teatra u Jugoslaviji
Ljubica Jović obeležila je jednu eru televizije i teatra u Jugoslavijifoto: Youtube/Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR

Ja nikad nisam bila od onih devojaka za koje je poziv glumice predmet njihovih snova. Meni se pozorište jednostavno svidelo već posle prvog susreta s njim – istakla je u intervjuu za "Filmski svet" 1959. godine i dodala da bi mogla da zahvali svom prijatelju Georgiju Paru, poznatom režiseru, što je postala glumica jer ju je zapazio kao recitatorku i pozvao u Omladinski studio.


U vreme kada je Ljubica Jović brusila svoj talenat i gradila karijeru, najveći uzori glumicama bile su lepotice Brižit Bardo i Sofija Loren – ali ne i njoj.


Inače, apsolutnu averziju gajim prema "glumicama" tipa Brižit Bardo, Sofije Loren i njima sličnim – rekla je tada ona, prenosi Yugopapir.

 

Ljubica Jović sa Radetom Šerbedžijom u seriji  'U registraturi'
Ljubica Jović sa Radetom Šerbedžijom u seriji "U registraturi"foto: Youtube Printscreen/ John Smithers

Ipak, mnogo je umetnika koje je cenila i od kojih je učila, ali je bežala od idola.


Ne bih želela da imam uzora. Htela bih da izgradim sopstveni stil i, ako to nije neskromno, da ne ličim ni na koga. Ja, uostalom, tako shvatam pravu umetnost – objasnila je.

 

Što se tiče privatnog života, Ljubica se prvi put udala još kao studentkinja, kada je rekla "da" voditelju Saši Zalepuginu, a potom je kratko bila udata za jednog muzičara. Treći put se udala sa 69 godina, i to za Fedora Capeka, kog poznaje još od studentskih dana i danas živi nedaleko od Ciriha.

 

Ljubica Jović obeležila je jednu eru televizije i teatra u Jugoslaviji
Ljubica Jović obeležila je jednu eru televizije i teatra u Jugoslavijifoto: Youtube/Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR

Ja nisam imala dece, a Fedor ima unučicu, pa uživam u ulozi bake – istakla je jednom prilikom za 24sata.hr.

Poslednji put smo Ljubicu imali priliku da gledamo u nekom projektu u seriji "Metropolitanci", gde joj je pripala uloge Olge Cukor, a jednom prilikom se za "Večernji list" osvrnula na svoj rad na televiziji u trenucima njenog procvata.

 

Ljubica Jović izgradila je veliku karijeru
Ljubica Jović izgradila je veliku karijerufoto: Youtube/Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR

Prošla sam sve faze razvoja televizije od samih početaka 1956, kada su sve emisije godinama išle uživo. To je zahtevalo temeljne pripreme i odlično znanje teksta, fiksiranje detalja na kadriranju s tri kamere elektronike. Tada su sve emisije i serije rađene, naravno, u crno-beloj tehnici. "U registraturi" bila je prva serija snimana u koloru. Dakle, promene do danas su ogromne – istakla je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Petar Božović oteo devojku Orsonu Velsu

 

makonda-tracker