potresna

Rat joj je uzeo majku, sa 36 saznala da je Srpkinja: Život prve Jugoslovenke koja se pred kamerom pojavila u BIKINIJU

0

Sanjala je da postane arhitekta, gluma je došla nenadano i potpuno joj promenila život 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Jedna od najlepših, a istovremeno i najpovučenijih jugoslovenskih glumicaBožidarka Frajt opčinila je publiku svojom lepotom i postala prva glumica koja je na ovim prostorima pred filmsku kameru stala obučena u - bikini.

 

Ona se proslavila brojnim ulogama u nekim od najboljih filmova tog vremena. Iako je bila veoma popularna samo retki su znali da je ceo njen život bio velika drama, a da je od ranog detinjstva prošla kroz takav pakao koji se gotovo ni zamisliti ne može.

 

Upravo zbog toga je životna priča Božidarke Frajt ta koja nikog ne može da ostavi ravnodušnim.

 

 

Lepu glumicu život od ranog detinjstva nije mazio. U Drugom svetskom ratu je ostala bez majke, preživela je logor, a onda i život u prihvatilištu za decu bez roditeljskog staranja. Godinama nije znala da je usvojena. 

 

Bila je jedna od onih koju je Diana Budisavljević spasila iz ustaškog logora smrti. Kreatorima filma 'Dara iz Jasenovca' i njena priča bila je inspiracija za scenarijo.

 

Božidarku smo imali prilike da gledamo u kultnim ostvarenjima kao što su  "Užička republika", "Živa istina", "Visoki napon", "Ritam zločina" i mnogim drugim filmovima, a malo je poznato da je upravo Božidarka Frajt bila prva Jugoslovenka koja se na filmu pojavila u bikiniju.

 

BOŽIDARKA JE BILA JEDNA OD NAJLEPŠIH GLUMICA SVOG VREMENA
BOŽIDARKA JE BILA JEDNA OD NAJLEPŠIH GLUMICA SVOG VREMENA foto: Youtube Printscreen

 

Iako je bila veoma poznata i popularna, Božidarka nije o svom privatnom životu želela da govori u javnosti. Ipak, jednom je ispričala da je o sebi, veoma kasno, kao žena od 36 godina saznala da je rođena u srpskoj porodici Grublješića 1940. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica.

 

Kada je imala manje od dve godine, ustaše su streljale njenu majku Vidu, dok joj je otac Bogdan poginuo u borbi. Devojčica je nakon toga deportovana u dečiji logor u Sisku, nakon čega je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta, gde su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

 

Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su "na izdržavanje i odgoj" uzeli dete s brojem 527, dali joj svoje prezime i pružili bezbrižno detinjstvo. Godinama kasnije ju je pronašla njena tetka Dara, koja je posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra.

 

BOŽIDARKA JE PRVA JUGOSLOVENKA KOJA SE PRED KAMEROM SKINULA U BIKINI
BOŽIDARKA JE PRVA JUGOSLOVENKA KOJA SE PRED KAMEROM SKINULA U BIKINI foto: Youtube Printscreen

 

Na poslu je čula tužnu priču o danima rata, o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci.

 

Nakon što je shvatila da je ona živa, Dara je počela da traga za devojčicom, ali nije imala mnogo uspeha, sve dok jednog dana nije na ekranu ugledala Božidarku i shvatila da je lepa glumica Vidino dete. Uprkos svemu, ona je neizmerno zahvalna bila ljudima koji su je odgajali i voleli, ali o tome nije mnogo govorila u javnosti. 

 

BOŽIDARKA SA ĆERKOM BOJANOM KOJA JE TAKOĐE GLUMICA
BOŽIDARKA SA ĆERKOM BOJANOM KOJA JE TAKOĐE GLUMICA foto: Instagram, bojana.g.v

 

Iako je prošla "sito i rešeto" kroz život do dana današnjeg Božidarka je ostala britkog uma, vesela i zahvalna što je proživela sve i što je u miru dočekala starost. Ona danas živi u  Zagrevu, majka je dvoje dece i baka njihovim mališanima.

 

Ono što o njoj retki znaju jeste i to da je ćerka Bojana Gregorić Vejzović krenula njenim stopama, a imali smo prilike da i nju gledamo na malim ekranima.

 

Bonus video:

Pevač priznao u koju glumicu je bio zaljubljen

 

makonda-tracker