icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

potresno

Tek s 36 godina je saznala za svoje srpsko poreklo: Jedna od najlepših jugoslovenskih glumica je DETE S KOZARE

Podeli:

Među onima koje je Diana Budisavljević spasla od smrti u ustaškom logoru bila je i mala Božidarka, koja je odrastala ne sećajući se ranog detinjstva i ne znajući ko je

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Glumica Božidarka Frajt igrala je u ostvarenjima "Užička republika", "Živa istina", "Visoki napon", "Ritam zločina" i mnogim drugim, a prva je jugoslovenska glumica koja je se na filmu pojavila u bikinu, osvajačica brojnih regionalnih priznanja i žena o čijoj se lepoti i talentu i dalje priča.


Mnogo se toga o njoj saznalo na vrhuncu Božidarkine karijere, ali je ona sama ključne detalje iz svoje biorgafije saznala tek kad je imala 36 godina ― da je rođena u srpskoj porodici Grublješića 1040. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica, da su joj ustaše streljale majku Vidu kad je Božidarka imala manje od dve godine, da je njen otac Bogdan poginuo u borbi, da je deportovana u dečiji logor u Sisku i da je potom završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta. Tamo su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

 


Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su "na izdržavanje i odgoj" uzeli dete s brojem 527 i dali joj svoje prezime i srećno detinjstvo.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen


Njena tetka Dara posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra, a tamo je čula jednu emotivnu ratnu priču: o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci. Tada je Dara počela da traga za devojčicom, ali bez uspeha: sve dok je jednom prilikom nije ugledala na ekranu i shvatila da je lepa glumica Vidino deto.


Božidarka nije često pričala o ovom bolnom i šokantnom saznanju, ali je jednom prilikom za Radio Beograd istakla svoju zahvalnost Frajtovima.


Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu ― rekla je ona 1979. godine.

 


Božidarka danas živi u Zagrebu, a u novembru će proslaviti 81. rođendan. Ponosna je majka dvoje dece i još ponosnija baka, a njena ćerka je hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović, koja je jednom prikom pričala o ovom potresnom detalju iz Božidarkinog života.

 

1 / 2 Foto: Instagram


Njen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje... Eto, to je moja mama ― rekla je Bojana i na pitanje može li da zamisli da se danas dogodi nešto tako rekla: ― Ne daj bože! Strahota, nasilje, siročad... Nikad više, ne ponovilo se...

 

 

Inicijalizacija u toku...