sjajna budućnost je čeka

Ko je lepa Daša, ćerka Alekseja Navaljnog? Govorom je protresla Evropski parlament, a sa samo 23 godine je VRLO UTICAJNA

1

Pred Darijom Aleksejevnom Navaljnajom je velika budućnost, a njen uticaj raste iz godine u godinu. Gde god da joj se ukaže prilika da se pojavi i govori, uvek ima istu temu – njenog oca, koji je pre nekoliko dana pronađen bez znakova života.

Daša Navaljnaja sa ocem Aleksejem Navaljnim
Daša Navaljnaja sa ocem Aleksejem Navaljnimfoto: dasha_navalnaya/Instagram

Darija Navaljnaja, poznatija kao Daša, ima tek 23 godine, a nosi veliku odgovornost – ćerka je Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog lidera koji je pre nekoliko dana pronađen mrtav u zatvoru u Jamaliji.


Iako je veoma mlada i još uvek studira, ona je u više navrata držala političke govore i ponavljala stavove svog oca i dobro je poznato ime u svetu.


Rođena je 2001. u Moskvi, gde je godinama živela sa svojom porodicom, a od malih nogu je bila okružena politiom zbog aktivizma njenog oca.

Ko je Daša, ćerka Alekseja Navaljnog?

 

Ona već neko vreme stanuje u Sjedinjenim Američkim Državama, gde studira na čuvenom Univerzitetu Stenford, u Kaliforniji.

 

Specijalizuje se za socijalnu psihologiju i političke nauke, a u svojoj biografiji na platformi LinkedIn navela je da "želi da produbi svoje razumevanje zamršenih mehanizama koji pokreću političke promene širom sveta".

 


Moj cilj nije da samo doprinesem akademskom diskursu nego i da aktivno učestvujem u stvaranju politika koje održavaju vrednosti slobode, jednakosti i integriteta – istakla je Daša Aleksejevna Navaljnaja.


Imam iskustvo u analizi podataka, istraživanju, odnosima s javnošću i javnom govoru – dodala je.

 


Kao i većina mladih danas, Darija je aktivna na društvenim mrežama, naročito na Instagramu i Iksu (nekadašnjem Tviteru), ali se nije oglašavala javno nakon smrti njenog oca. Štaviše, na Iksu je samo delila tuđe objave, poput izjava saučešća i neke od najnovijih vesti u vezi s ovim slučajem, poput toga da advokat i majka Alekseja Navaljnog nisu mogli da dođu do njegovog tela, dok na Instagramu ništa nije objavila od decembra.


Ipak, ranije je delila mnogo fotografija, među kojima su i porodične, pa smo je tako viđali sa ocem, majkom Julijom Navaljnajom i bratom Zaharom.

Pre nešto više od tri godine, u Evropskom parlamentu je u ime oca primila nagradu Saharov za slobodu mišljenja, kada je održala vrlo zapažen govor.


Znate šta? Čini se da je problem u želji da se diktatorima stalno podilazi da se ne bi naljutili, ali ignorisanje njihovih zločina što je duže moguće uopšte nije pragmatičan pristup. Vreme je da se jasno kaže – pod izgovorom pragmatizma se nalaze cinizam, licemerje i korupcija – rekla je ona.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Tada je rekla da je pisala ocu da ga pita koju poruku on želi da Daša uputi evroparlamentarcima.


On mi je odgovorio: "Reci da niko ne sme da se usudi da izjednači Rusiju s Putinovim režimom. Rusija je deo Evrope i mi nastojimo da postanemo njen deo" – izjavila je tada 20-godišnja Darija.

 

Darija Aleksejevna Navaljnaja, ćerka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog
Darija Aleksejevna Navaljnaja, ćerka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnogfoto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ona koristi svaku priliku da govori o svom ocu, a sebe naziva "tatinom devojčicom".

 

– Apsolutno! Ja sam tatina devojčica, a moj brat je mamin dečak. Uvek sam vapila za svojim ocem. Govorim kao on i krećem se kao on. Mama me je često prekoravala zbog toga. Nije želela da usvojim njegove manire. Govorila bi mi da treba da budem ženstvenija – priznala je jednom prilikom Daša.

 

Pred njom je sigurno velika budućnost, a njen uticaj iz godine u godinu raste – ona ima YouTube kanal na kom je prati skoro 70.000 ljudi, dok na Instagramu trenutno ima više od 211.000 pratilaca.

 


Porodica Alekseja Navaljnog je, inače, bila među zvanicama 95. dodele Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu prošle godine, gde je Dašina majka Julija održala govor nakon pobede ostvarenja "Navaljni" u konkurenciji za najbolji dokumentarni film.

 

Alekseju, sanjam o danu kada ćeš biti slobodan i kada će naša zemlja biti slobodna. Ostani snažan, ljubavi. Hvala – rekla je Julija tada.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Portparol Kremlja: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

 

makonda-tracker