bol za bolom

Udala se za 63 godine starijeg, izgubila sina, pa uvenula: Život slavne lepotice bio je potresniji od filma

0

Samo deset dana nakon što je rodila ćerku, sin je pored nje oduzeo sebi život, a ona je naredne mesece provela jedući i strepeći da će joj ćerka biti gojazna, sve dok nije zaspala i više se nikad nije probudila

Ana Nikol Smit u filmu 'Do granice' (To the Limit)
Ana Nikol Smit u filmu "Do granice" (To the Limit)foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Osmog februara obeležava se godišnjica smrti jedne od kontroverzinijih žena s prelaza devedesetih na dvehiljadite, koja je imala tek 39 godina kada je oduzela sebi život.


Ana Nikol Smit bila je žena koja je uvek bila u žiži i koja je svojim životnim izborima, usponima, padovima i lepotom punila novinske stupce, a i 17 godina kasnije često se piše o njenom nesvakidašnjem životu.

 

Odrastanje u bedi


Rođena je 28. novembra 1967. godine kao Viki Lin Hogan u Hjustonu, kao jedino dete Virdži Artur i Donalda Hogana. Njeni roditelji rastali su se kada je Viki imala svega dve godine, a poznato je da je živela s majkom sve do devetog razreda, kada je poslata kod tetke u Meheju.

 


Nikada nije krila da je živela u velikoj oskudici, a njeno detinjstvo obeležilo je nasilje o kom je izbegavala da govori.


Odrasla sam u siromaštvu. Želela sam mnogo toga, ali nisam imala mogućnosti. Bila sam zlostavljana, a postoji mnogo stvari koje čak ne mogu ni da pomenem. Sada kad sam imam bogatstvo i slavu, osećam se kao Pepeljuga – iskreno je priznala Ana Nikol Smit.

Dok je pohađala drugi razred srednje škole, odlučila je da odustane od školovanja, pa se zaposlila u jednom restoranu. Tu je upoznala kuvara Bilija Smita, s kojim je 1986. dobila sina Danijela. Još uvek tinejdžerka, sa samo 19 godina, udala se u mini-haljini, dok je njen suprug nosio farmerke, a kada su rekli "da", uputili su se u lokalni kineski restoran na ručak.

 

Ana Nikol Smit
Ana Nikol Smitfoto: Paul Harris BWP Media USA / Pacific coast news / Profimedia

Opsesija Merilin Monro i početak karijere uz "bum"


Tih godina, Ana Nikol Smit bila je opsednuta glumicom Merilin Monro i odlučila je da počne da se oblači kao ona kako bi svima pokazala kakvu vezu oseća s tragičnom filmskom zvezdom. Počela je da štedi kako bi ugradila silikonske implante u grudi, farbala se u plavo i za život zarađivala u jednom striptiz klubu.


Osećam se kao da sam povezana s njom. Jednostavno je volim i u potpunosti saosećam sa svime što je preživela – izjavila je Ana Nikol Smit u jednom intervjuu.


Uskoro je postala najpopularnija striptizeta u klubu i često je dobijala velike napojnice od gostiju, ali to nije bio život kakav je ona želela za sebe. Želela je da bude starleta, da joj se dive kao Merilin.

 


Zato je poslala fotografiju svojih obnaženih grudi redakciji "Plejboja" i uskoro je dobila poziv poznatog časopisa. Predstavljena je na duplerici vrlo smelim fotografijama, a to je bilo rađanje Ane Nikol Smit – prvi put se predstavila ovim imenom.


Uskoro je postala vrlo zapažen model: zamenila je Klaudiju Šifer u kampanji za Guess, pozirala za švedski brend H&M, za Marie Claire ju je fotografisao slavni Piter Lindberg, a njeni portreti krasili su bilborde širom planete.

 

Privatni život joj je bio kao film


Njen brak s Bilijem Smitom bio je okončan već 1993. godine, nakon što su bili rastavljeni već šest godina. Važila je za jednu od najvećih zavodnica devedesetih, a spekulisalo se da je bila u vezi s Donaldom Trampom.

 

Ana Nikol Smit započela je karijeru tako što je sama poslala fotogafije svojih grudi Plejboju
Ana Nikol Smit započela je karijeru tako što je sama poslala fotogafije svojih grudi Plejbojufoto: Carlos Costas / Pacific coast news / Profimedia

Međutim, danas se uz njeno ime najčešće pominje ime drugog bogataša – Hauarda Maršala.


U tom trenutku Maršal je imao 86 godina, a upoznali su se dok je Ana još plesala u striptiz klubu u Hjustonu. Bili su u dvogodišnjoj vezi, a Maršal je često prostio lepoticu, što je ona odbijala jer je tajkun već bio oženjen. Kada je njegova supruga preminula, Ana Nikol Smit konačno mu je rekla "da" 1994, a uvek je insistirala na tome da novac nije bio presudan za njenu odluku.


Nikada me ranije niko nije voleo i poštovao kao on. Zbog toga ga volim. Dosta mi je toga da me optužuju da sam sponzoruša. Jednostavno je – uzbuđuju me staračke pege! Niko me nije tako poštovao, tako voleo, radio sve za mene... – rekla je Ana Nikol Smit u jednom intervjuu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @00sblonde


Maršal ju je osvojio načinom na koji se ophodio prema njoj i njenom sinu Danijelu. Tokom njihove platonske ljubavi, Ana se s prezirom osvrtala na komentare da milijarder troši previše novca na nju.


Trošio je na mene milione dolara, to i nije neki novac – zaključila je.


Hauard Maršal umro je posle jedne godine braka, a Ana je nastavila da živi na visokoj nozi. Međutim, već 1996. proglasila je bankrot, posle čega ju je Maršalov sin izveo na sud uz tvrdnje da brak njegovog oca s Anom Nikol Smit nije važeći. Ponavljao je uporno da je Hauard bio senilan i da, samim tim, nije racionalno donosio odluke, a spor nije bio okončan za njenog života.


Te godine bile su vrlo teške za američku lepoticu. Živela je u nemaštini, imidž joj je narušen, karijera počela da propada, a počela je i da se goji. Probala je da izgradi glumačku karijeru, imala više estetskih operacija, pristala da snimi rijaliti šou... i ništa nije vredelo.

 

Ana Nikol Smit obeležila je početak devedesetih
Ana Nikol Smit obeležila je početak devedesetihfoto: Profimedia

Da sve bude još teže, njen sin je kao tinejdžer postavo vrlo problematičan, pa je Ana izbacila Danijela iz kuće i uglavnom bila usamljena i žalila se da niko neće da izlazi s njom.


Ipak, samo nekoliko meseci nakon te izjave, otkriveno je da je lepotica u drugom stanju i uskoro je rođena devojčica Danijelin, a Ana se pomirila i sa sinom Danijelom, koji je došao da je poseti u porodilištu.


Samo deset dana nakon rođenja ćerke, Ana je doživela ogroman bol: smrt sina. Nakon konačnog pomirenja, Danijel je ostao u majčinoj bolničkoj sobi, gde ga je jednog jutra pronašla bez znakova života. Istraga je pokazala da se on predozirao.

 

Ko je otac deteta Ane Nikol Smit?


Iako su je paparaci neprestano pratili, nije bilo poznato ko je otac njenog deteta.

 

 

U dokumentaciji je kao otac naveden Hauard K. Stern, dugogodišnji agent i advokat Ane Nikol Smit. Međutim, pojavile su se sumnje da bi to mogao biti Anin trelohranitelj Aleksander Denk, zatim Frederik Princ fon Anhalt (inače, suprug Zaze Gabor) i Leri Birkhed. Stern nije sumnjao je li Danijelin njegova ćerka, ali je sud na Bahamima insistirao da on priloži dokaz.


Nakon DNK testiranja za utvrđivanje očinstva, ispostavilo se da je Danijelinin biološki otac fotograf Lari Birkhed. On je priznao da je od avgusta 2005. do februara 2006. godine bio u povremenoj vezi s Anom.

 

Poslednji meseci i smrt Ane Nikol Smit


Posle smrti sina, lepotica je pala u depresiju i postala opsednuta svojom smrću. Suicidne misli su je proganjale, postala je zavisna od tableta, a isplanirala je i u čemu će biti sahranjena.

 

 

Sve vreme provodila je ispred televizora, okružena hranom, bez snage da se posveti ćerki. Jedino o čemu je navodno brinula bilo je – kako će Danijelin izgledati kad poraste, strepeći da će i ona imati problema s viškom kilograma, pa joj je davala malo mleka.


Iako je znala da je potrebna količina hrane 84 grama svaka tri sata, ona je insistirala da joj dajem 70 grama – izjavila je kasnije dadilja.


Svega pet meseci nakon rođenja ćerke, Ana Nikol Smit pronađena je, 8. februara 2007. godine, mrtva. Njeno beživotno telo otkriveno je u hotelskoj sobi, a kao uzrok smrti navedeno je predoziranje lekovima.

 


Njen život često je bio tema u pop kulturi, a po njenoj tužnoj priči postavljena je opera "Ana Nikol" u londonskoj Kraljevskoj operi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Estrada pre 30 godina

 

makonda-tracker