Tragična diva

Od BOMBASTIČNE PLAVUŠE do – spremačice: Katolički sveštenik joj je spasao život, a pre njega se odavala bludu

0

Energična, električna, bujna, upadljiva, smela, duhovita, hipermanična – sve su to osobine koje su mogle da se koriste pri opisivanju ove dive, vrhunske zvezda Paramount-a iz 1940-ih, takođe poznata kao „Plava bomba.

Holivudska diva u jednom od svojih filmova.
Holivudska diva u jednom od svojih filmova.foto: PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Tokom godina, vatrena plavuša Beti Haton zabavljala je mnoge na velikom platnu. Njene uloge su uglavnom bile energične i vesele žene koje su stalno upadle u nevolju. Moglo bi se reći da se te karakteristike odnose i na Beti.

 

Ali ona „nije bila samo luda komičarka“, kako je nedavno primetio voditelj Robert Osborn.

 

― Stvar u vezi sa Beti Haton je to što je mogla da otpeva pesmu i da ti slomi srce, bila je veoma dobra glumica. Iza te ludosti stajala je veoma slatka, ranjiva osoba; a takva je bila u stvarnom životu ― rekao je on.

Život iza kulisa

 

Međutim, iza kulisa ova holivudska diva je živela život koji bi neki smatrali mračnim. Bila je udata i razvedena četiri puta. Godine 1983. rekla je kako je pokušala da izvrši samoubistvo nakon što se njenoj slavi nazirao kraj. 

 

Postala je zavisna od tableta za spavanje i alkohola, pre nego što ju je spasio katolički sveštenik. Do tada je uspela da izgubi sve bogatstvo ― više od 9 miliona dolara. Da stvar bude još gora, otuđila se od svoje porodice i svoje tri ćerke.

 

Prelepa glumica Beti Haton
Prelepa glumica Beti Hatonfoto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia - lepa

Kada se 1952. udala se za reditelja plesa Čarlsa O'Karana, on je imao želju da režira film za Beti. Studio je, međutim, odbio tu ideju. U naletu besa, Hatonova je poništila ugovor sa njima.

 

I sama je umela da prizna da je veoma teška i temperamentna osoba za rad:

 

― Kada radim sa kretenima bez talenta, pravim pakao dok ne dobijem ono što želim ― rekla je ona za Associated press 1954, prenosi Alt Film Guide.

 

Kraj karijere

 

Pet godina se nije pojavljivala na velikom platnu, a kada se Hatonova konačno vratila 1957. u drugoj produkciji Paramount-a, "Prolećno okupljanje" u kojoj je glumila Dejnu Endruz ― bila je skroz ignorisana od strane kritičara i publike.

 

Kao i mnoge druge izbledele filmske zvezde, Beti Haton se 50-ih godina okrenula televiziji, ali sa malo sreće. Njena TV serija "The Betty Hutton Show" trajala je samo jednu sezonu tokom 1959. godine.

 

Beti Haton u filmu 'The Miracle of Morgan s Creek '
Beti Haton u filmu "The Miracle of Morgan s Creek "foto: Paramount Pictures / Christophel Collection / Profimedia

Pet godina kasnije, pojavila se u brodvejskom mjuziklu "Fade Out, Fade In",  kao zamena za Kerol Barnet, ali zavisnost od tableta i alkohola su do tada uzeli veliki danak.

 

Hatonova se okreće religiji

 

Poput mnogih zavisnika koji se oporavljaju,  Beti se na kraju okrenula religiji. U početku je bila pristalica luteranizma, religiji u kojoj je odgajana, a kasnije se okrenula rimokatolicizmu.

 

Do njenog obraćenja je došlo jer joj je Piter Megvajer iz Rimokatoličke crkve Svetog Antonija u Portsmutu spasao život. Godine 1974, tokom jednog od svojih brojnih boravaka u bolnici, slučajno je srela Megvajera, koji ju je ubedio da radi kao kućna pomoćnica u župnom domu Svetog Antonija.

Njen rad u konaku trajao je samo nekoliko meseci. Navodno  je u decembru 1947. otkriveno da pati od „potpunog emocionalnog sloma“.

 

Njen psihijatar ju je odveo u psihijatrijsku bolnicu na nekoliko nedelja. Od tada, Megvajer postaje njen mentor. Nakon njegove smrti, Hatonova se vraća u Kaliforniju, 1999. godine. Tamo je živela do 2007. godine, kada je preminula od komplikacija usled raka debelog creva.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO 

Srpska glumica progovorila o STRAŠNOJ ISTINI u šou biznisu! 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker