podrška

"I sam sam nedavno pobedio rak": Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević otkrio da se i on borio sa opakom bolešću

1

Borba sa kancerom je teška, ali nije nemoguće pobediti ga, reči su kojima je srpski prestolonaslednik želeo da Čarlsu ulije nadu u ozdravljenje 

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O BOLESTI KRALJA ČARLSA
ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ O BOLESTI KRALJA ČARLSA foto: Marina Lopičić

Kralj Čarls III juče je otkrio da boluje od raka što je izazvalo zaprepašćenje javnosti budući da je samo nekoliko dana pre toga urađena operacija zbog benignog uvećanja prostate.

 

Ova vest odjeknula je svim svetskim medijima, pa i u Srbiji, a stigla je i do prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića koji je odlučio da se tim povodom oglasi.

 

U zvaničnom saopštenju prestolonaslednik je objasnio da se i on borio sa kancerom i da zna koliko je teško, ali da nije nemoguće pobediti tu opaku bolest.

 

 

- Duboko zabrinut zbog nesrećnih prilika koje su, na žalost, zadesile mog dragog rođaka i prijatelja, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo kralja Čarlsa III, a podstaknut njegovom hrabrošću da, uprkos bolesti, informacije o svom zdravstvenom stanju podeli sa svojim narodom, šaljem sledeću poruku podrške, ali takođe i razumevanja i saosećanja. Ljubav i briga svih nas koji ga poznajemo, kao i njegovog naroda, svih koji duboko brinemo za njega, pruža podršku Njegovom Veličanstvu da istraje i dobije ovu najvažniju bitku. Vest da je bolest u ranoj fazi daje velike nade - napisao je u saopštenju, pa je podeli svoje iskustvo:

 

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ OTVORENO O SVOJOJ BORBI SA RAKOM
ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ OTVORENO O SVOJOJ BORBI SA RAKOM foto: Zorana Jevtić

 

- Nesrećne reči: „karcinom“ nikako nisu nešto što bilo ko želi da čuje. O tome mogu da govorim i i sa lične strane, jer odlično znam kako se osećate kada ih čujete. Kako je to zastrašujuće i užasavajuće i za porodicu takođe, kako se sva osećanja pomešaju i ne možete da razmišljate ni o čemu drugom. Mogu o tome da pričam, jer sam i sam nedavno pobedio rak. Izbegavao sam da o tome govorim javno, jer je to lična stvar koja se tiče samo moje porodice i mene, ali otvorenost Kralja Čarlsa po pitanju svog zdravlja me navela i ohrabrila da i ja podelim svoje iskustvo - stajalo je u saopštenju.

 

On se potom osvrnuo i na uticaj koji razotkrivanje ovakih tema može da ima na široke narodne mase.

 

PRESTOLONASLEDNIK SE TAKOĐE BORIO SA KARCINOMOM
PRESTOLONASLEDNIK SE TAKOĐE BORIO SA KARCINOMOMfoto: Antonio Ahel/ATAImages

 

- Delim to sada sa drugima, jer ovakva vest, iako tragična, može da podstakne ljude da preduzmu korake i povedu više računa o svom zdravlju. Statistike već sada pokazuju da je, kada se nedavno čulo za prethodno probleme koje je Njegovo Veličanstvo imao sa prostatom, broj preventivnih pregleda u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno porastao. Zato bi ljudi i trebalo da čuju i moja iskustva, da uvide kako je to nešto što može svima nama da se desi. Ali kada smo odgovorni prema sebi, ishod može biti dobar - napisao je on, pa je dodao:

 

U decembru prošle godine saznao sam da imam rak prostate u ranoj fazi. Godinu dana ranije, bio sam na redovnom pregledu, doktori su uradili kontrolu magnetnom rezonancom i uočili nešto sumnjivo. Urađena je biopsija i tada je sve bilo u redu. Godinu dana kasnije, iako nisam osećao nikakve probleme, magnetna rezonanca je ponovo pokazala slike koje su zabrinule lekare, ali ovoga puta rezultati biopsije su pokazali ono od čega svi strahujemo. U tom trenutku, bio sam prestravljen. Ali nisam bio sam - pisalo je u saopštenju.

 

KRALJ ČARLS TAKOĐE BOLUJE OD KARCINOMA
KRALJ ČARLS TAKOĐE BOLUJE OD KARCINOMA foto: Phil Loftus / Capital pictures / Profimedia

 

- I ne govorim samo o porodici i prijateljima koji su znali i pružili podršku, a koja mi je toliko značila i ne može se opisati rečima, već i o svim drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću. Nakon dijagnoze, striktno sam slušao uputstva i pratio sve korake koje su lekari od mene zahtevali da preduzmem, uradio sve potrebne pretrage pre intervencije, otišao na operaciju, obavio sve obavezne kontrole posle intervencije i na kraju svega od svog doktora čuo najradosnije reči – „Sada je sve u redu" - dodao je on, pa je nastavio:

 

- Odlučno planiram da i ubuduće nastavim sa redovnim lekarskim kontrolama, a apelujem na sve da se ugledaju na ovaj primer i učine isto. Budite odgovorni prema sebi, slušajte savete lekara i pazite na svoje zdravlje, čuvajte ga i negujte kao najveće bogatstvo i dar koji ćete ikada dobiti. I da zaključim, nadam se svim srcem da će i Njegovo Veličanstvo kralj, moj dragi prijatelj i rođak, takođe pobediti.

KRALJ JE OPTIMISTIČAN I VERUJE U OZDRAVLJENJE
KRALJ JE OPTIMISTIČAN I VERUJE U OZDRAVLJENJE foto: EPA / NEIL HALL

 

 

Kralj Čarlsu je tokom boravka u londonskoj bolnici ustanovljen ozbiljan zdravstveni problem, rak, ali ne prostate. Nije otkriveno o kojoj vrsti raka se radi, ali jeste to da je odmah podvrgnut lečenju. Kralj Čarsl se sada nalazi u Klarens hausu u Londonu, odakle će odlaziti u dnevnu bolnicu kako bi dobijao adekvatnu zdravstvenu negu. 

 

Bonus video:

Megan i Hari na koncertu Kejt Peri 

 

makonda-tracker