živi svoj život

U njegovoj budućnosti nema krune: Najlepši princ Evrope izgubio titulu, pa bez gorčine gledao ko postaje KRALJ

0

Mladić koji se proslavio kao najlepši evropski princ već godinu dana nema ovu titulu, ali je  svim srcem uz porodicu i pružio je podršku svom stricu dok je postajao novi kralj

Grof Nikolaj od Danske poznat je muški model
Grof Nikolaj od Danske poznat je muški modelfoto: KCS Presse / MEGA, Profimedia

Danska je dobila novog monarha, nakon što je kraljica Margareta II abdicirala posle 52 godine na tronu i usputila krunu svom starijem sinu princu Frederiku.


On je time postao kralj Frederik X od Danske, a njegovom stupanju na presto nije prisustvovala cela danska kraljevska porodica.


Dok je kraljev mlađi brat Joakim usamljen pratio ceremoniju, njegovi najbliži pratili su važan trenutak za državu i porodicu iz daleka, a njegov sin Nikolaj nalazio se kilometrima dalje.

Mladi grof Nikolaj, koji je 2022. ostao bez titule princa, nalazio se na Baliju, gde provodi odmor od studija u Sidneju sa svojom devojkom Benedikte Toustrup. Ipak, on je na Instagramu podelio fotografije iz detinjstva na kojima je sa svojim stricem, novim kraljem Danske, a njima ih vidimo kako se igraju širom palate.

 

Grof Nikolaj i kralj Frederik od Danske
Grof Nikolaj i kralj Frederik od Danskefoto: nikolaitildanmark/Instagram

Najpre se spekulisalo da je Nikolaj došao u Kopenhagen da bi podržao porodicu, nakon što je njegova devojka označila da se nalaze u Danskoj pored fotografije hrane, ali je u pitanju šala – nalazili su se u danskom restoranu.

 

Grof Nikolaj i njegova devojka Benedikte bili su u danskom restoranu na Baliju
Grof Nikolaj i njegova devojka Benedikte bili su u danskom restoranu na Balijufoto: Benedikte Thoustrup/Instagram

Zašto Nikolaj od Danske više nije princ?


Danska kraljica Margareta saopštila je krajem 2022. da će porodici mlađeg sina oduzeti prinčevske titule. Kako je istakla, četvoro dece princa Joakima ubuduće će biti grofovi i grofice jer je želela da "stanji monarhiju".


Oni, a među njima i mladi Nikolaj, zadržali su svoja mesta u redu za presto, a trenutno zauzimaju od sedmog do desetog mesta.

 


Najpoznatiji od dece princa Joakima je Nikolaj, koji je dobro poznat ljubiteljima mode jer godinama radi kao uspešan model, zbog čega ga mnogi nazivaju najlepšim evropskim princem. Kako je posle bakine odluke da mu oduzme titulu princa istakao za Ekstra Bladet, ona ga je rastužila.


Cela moja porodica i ja smo, naravno, vrlo tužni – objasnio je. – Mi smo, kako su moji roditelji već izjavili, šokirani ovom odlukom i time koliko je brzo sprovedena. Veoma sam zbunjen time što se sve desilo ovako.

Da stvar bude gora, Nikolaj je o svemu obavešten amo nekoliko dana pre nego što je kraljica izdala saopštenje za javnost.


Nisam brojao dane, ali nije moglo da bude više od nedelju dana – rekao je Nikolaj.

 


Ko je Nikolaj od Danske?


Nikolaj od Danske, grof od Monpezata, najstariji je sin princa Joakima i njegove prve žene Aleksandre, grofice od Frederiksborga. Trenutno je sedmi u redu za danski presto, a u vreme svog rođenja bio je treći.

 

Budući da mu je jasno da nikad neće staviti krunu na glavu, on je rešio da nađe dobro plaćen posao, a to čini s velikim uspehom: oko njega se otimaju vodeći dizajneri i već je krasio naslovnicu magazina Vogue!

 


Kada je imao 18 godina, princ Nikolaj potpisao je ugovor s modnom agencijom Scoop Models, a svoj debi na modnoj pisti imao je u februaru 2018. godine, kada je šetao za Burberry na Nedelji mode u Londonu. Imao je priliku da predstavlja kolekcije vodećih modnih brendova na više revija, kao i da zatvori nedelju mode u Parizu.


Međutim, on smatra da mu je modeling samo trenutni posao, a ne nešto što može da se pretvori u karijeru, pa je nakon studija Poslovne škole u Kopenhagenu nastavio školovanje u Australiji.

 

Grof Nikolaj od Danske
Grof Nikolaj od Danskefoto: Showbit.com/Profimedia

Kako je ispričao za skandinavsko izdanje časopisa Vogue, za koji je snimio editorijal koji je privukao mnogo pažnje modne javnosti, niko u kraljevskoj porodici nije imao ništa protiv njegove želje da se bavi manekenstvom.


Njegovi poznati roditelji godinama ističu da ne žele da njegov društveni status nameće Nikolaju kako treba da živi.


Ne sme da bude primoran ni na šta. Nikolajev život mora da se odvija baš po njegovom planu, u potpunosti. Želim da mu pomognem i da ga inspirišem – rekao je princ Joakim pre nego što je njegov sin Nikolaj zakoračio u modnu industriju.

 

Grof Nikolaj na pisti
Grof Nikolaj na pistifoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Majčinski potez španske kraljice

 

makonda-tracker