sin joj je poznati muzičar

Jugosloveni su voleli nju, a ona svoj posao – DO LUDILA: Ovo je misteriozna lepotica čiji ste glas čuli bezbroj puta

1

Iako je na prvom mestu bila glumica, čuvena plavokosa umetnica imala je još jedno zanimanje i s njim ušla u legendu

foto:  Stega Doc/Youtube Printscreen
foto: Stega Doc/Youtube Printscreen

Ime jugoslovenske glumice Ljerke Draženović možda vam nije poznato "na prvu loptu", ali njen glas ste čuli bezbroj puta.


U filmu "Davitelj protiv davitelja" ona je bila naratorka, iako su mnogi verovali da je u pitanju glas voditeljke Dine Čolić.

 

Zapravo je o tadašnjem Beogradu i filmskim zločinima Pere Mitića govorila Ljerka Draženović, glumica, voditeljka i spikerka koja je obeležila jednu eru televizije u Jugoslaviji.

Ko je bila Ljerka Draženović?


Rođena je u Iloku tokom Drugog svetskog rata, 23. juna 1943. godine, a glumu je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Igrala je u pet filmova i više televizijskih serija i drama, a publika ju je najviše volela zbog uloge Olge Petrović u "Pozorištu u kući", gde ju je potom zamenila legendarna glumica Stanislava Pešić.


Beograđani i slušaoci Studija B, gde je vodila radijsku emisiju, obožavali su njen glas, a iako je bila na prvom mestu glumica – u ovom poslu je posebno uživala.

Meni je divan i Studio B obožavam! To se već graniči sa ludilom! Dođem tamo, ludo se provedem, mene taj posao zaista zabavlja, ludo provedem i za sve to dobijem i neki dinar. To je već ludo! Za to što se ludo provedem, još mi nešto i plate – rekla je u intervjuu za TV Novosti 1977, kako prenosi Yugopapir.


Bila je u braku sa slikarom Markom Benzonom, s kojim se skrasila u Zagrebu i s kojim je dobila sina Tomislava Toma Benzona, danas poznatog muzičara.

Ljerka je bila žena vedrog duha i, kako je pričala, verovala je da život treba voleti.


Svakog dana srećemo ljude, prijatelje, čitamo izjave – i svi su stalno nečim nezadovoljni. Ne vidim razlog da se loše osećam. Ljudi se toliko žale da je sramota biti zadovoljan! Svi smo mi u situacijama, ponekad, kada nam je potrebna podrška, ali ne voleti život! Uostalom, treba se izboriti za svoje norme – rekla je jednom prilikom.


Ljerka je preminula u Zagrebu 25. novembra 2013. godine.

 

BONUS VIDEO

Jugoslavija na Evroviziji

 

makonda-tracker