Željko Joksimović: Samom sebi sam najveći kritičar

2
Kantautor Željko Joksimović otkriva koliko su mu supruga Jovana i ćerka Mina pomogle oko stvaranja pesme za Evroviziju i kaže da rado prihvata kritike
Željko Joksimovic, Foto: Nebojša Babić, Luka Šarac, Press, Story press, privatna arhiva
Željko Joksimovic, Foto: Nebojša Babić, Luka Šarac, Press, Story press, privatna arhiva

U glamuroznom šou programu koji je relaizovao RTS, pop zvezda Željko Joksimović (39) predstavio je pesmu Nije ljubav stvar sa kojom će Srbiju sredinom maja dostojno predstavljati na Evroviziji u Azerbejdžanu. Tom prilikom izveo je i englesku verziju numere, pod nazivom Synonym, ali je naposletku odlučio da u Bakuu izvede pesmu na srpskom jeziku, čiji tekst su napisali Marina Tucakovićc i Miloš Roganović. U intervjuu za Story, pevač otkriva u kojoj meri ga je supruga Jovana Joksimović (30) inspirisala tokom komponovanja a priča i o odnsou sa ćerkom Minom sa čijim se tinejdžerskim problemima lako nosi.

Story: Koliko vam pređašnje evrovizijsko iskustvo pomaže pred ovogodišnje takmičenje?
-Naravno da iskustvo iz Istanbula, Atine i iz Beograda pomaže mnogo. Dobro poznajem kako stvari teku mesecima uoči i tokom evrovizijske nedelje što svakako olakšava stvar usmeravanja energije na prave stvari i situacije.
Story: Zbog čega ste ovoga puta odustali od promotivne kampanje za promociju pesme po evropskim zemljama?
-Promocije će svakako biti, fokusirane i prilagođene vremenu, što sam i rekao na konferenciji za novinare. Neče biti turneje i gostovanja po zemljama u nekoj meri koju su možda mnogi očekivali, jer to podrazumeva velike i dodatne troškove. Kampanja je zapravo već uveliko počela i u narednom periodu će biti koncentisana na internacionalnu promociju pesme.


Story: Uvek se odlično kotirate na kladionicama koje prate ovo muzičko takmičenje, mislite li da ćete ove godine trijumfovati?
Trijumf na kladionicama ne znači mnogo, govorim iz iskustva iako naravno prija kada čujete plasman. One se menjaju iz dana u dan, mogu da budu dobar parametar za analizu stanja i koristim ih upravo radi ciljane kampanje, ali ih ne uzimam mnogo ozbiljno kada govorimo o konačnom plasmanu.
Story: Da li ste i dalje u kontaktu sa Ruslanom i društvo kojih predstavnika ove godine želite u vrhu Evrovizije?
Sa prijateljima uvek nastojim da ostanem u dobrom kontaktu. Verujem da će društvo u vrhu Evrovizije ove godine biti slika Evrovizije danas i u tom smislu ne bih izdvajao u ovom trenutku nikoga.



Story: Strepite li od lošijeg plasamana u odnosu na prethodni put?
Razmišljam pozitivno i uspešno. Moja višegodišnja karijera i iskustvo mi govore da je to pravi način da postavite stvari u životu.
Story: Kakve emocije budi u vama pesma Nije ljubav stvar, dok je izvodite?
Emocije koje pokreću osećanja. Snagu. Pesma je jednostavno jaka i na prvo slušanje.
Story: Ispunili ste želju vaše majke da učestvujete na Evroviziji i dostigli zapažen uspeh, kako je sada reagovala kada ste joj rekli da ćete ponovo predstavljati Srbiju?
Supruga, roditelji, prijatelji i moja porodica su moja velika podrška u svemu što radim.
Story: Kako je vaša supruga Jovana Joksimović ocenila pesmu Nije ljubav stvar
?
Jovani je svakako najdraže što je pesma najzad predstavljena jer je time stavljena tačka na najvažniji odnosno najteži deo ove evrovizijske priče.
Story: Da li vam pripreme za Baku vraćaju stara sećanja, na Evroviziju 2008, koju ste vodili sa Jovanom?
Ima svega na šta mislim kada je Evrovizija u pitanju i obično su to dobre i lepe uspomene što sve doprinosi mom odnosu prema ovom muzičkom takmičenju.
Story: U kojoj meri vas je Jovana inspirisala dok ste komponovali pesmu?
Bila je uz mene u raznim mojim raspoloženjima tokom stvaranja i na tome sam joj beskrajno zahvalan.



Story: S obzirom na to da je vaša ćerka Mina već tinejdžerka, jeste li strogi prema njoj? Šta joj dopuštate a šta uskraćujete?
-
Mina je jedna divna već odrasla devojka koja je moja velika podrška, bila mi je of velike pomoći oko realizacije pesme za Evroviziju, a nadam se i ja njoj. Odličan je muzičar takođe. Nemam veliku potrebu da joj uskraćujem stvari jer je dovoljno svesna i dobro vaspitana da zna šta je dobro a šta loše.
Story: Da li ste čovek koji rado prihvata savete i kritike? Čije najradije prvo saslušate?
Uvek sam najveći kritičar bio sam sebi. Oni koji me poznaju, znaju i da sam uvek spreman da saslušam pravi savet i kritiku. Razmislim i onda postupim kako smatram da treba.
Story: Koje su vam najveće želje na privatnom i poslovnom planu u toku 2012. godine?
Želja uvek ima na pretek iako i do sada sa svime što sam postigao mogu da kažem da je 2012. godina uspešna. Naravno, postoji prostor i za više i bolje o čemu sam već govorio. Preda mnom je najveće muzičko takmičenje u Evropi i maksimalno sam profesionalno fokusiran na događaje u maju u Bakuu.



Story: Hoće li Jovana putovati putovati sa vama u Baku kao podrška?
Hoće, naravno. Jovana će doći u Baku, na koliko vremenski, odlučiće njene poslovne obaveze u Beogradu.

Nikola Rumenić

 

makonda-tracker