glossy intervju

Nataša Ninković: Sebe preispitujem svakog dana

6

Osvrćući se na veliki broj glumačkih rola koje je imala u godini za nama, naša istaknuta umetnica priča i o onoj najvažnijoj ulozi koju obavlja prema naslednicima Luki i Matiji.
 

foto: Andreja Damjanović

Kakve emocije budi epska poezija u vama dok je izgovarate sa scene?
- Ona je veliko blago ostavljeno nama u nasleđe, i budi ono iskonsko u čoveku. Gete je rekao za srpsku narodnu poeziju da je po svojoj lepoti uporediva i s biblijskom "Pesmom nad pesmama". One su prenošene s kolena na koleno vekovima, i zato je recimo Jerneju bilo bitno pripovedanje.


Kada pričamo o kulturnoj sceni, događaj godine bilo je gostovanje predstave "Olimp" u Bitefu i otvaranje Muzeja savremene umetnosti. Da li ste i vi to doživeli kao vraćanje u neko zlatno doba srpske kulture?
- Otvaranje Muzeja savremene umetnosti svakako je veliki podvig. Ne bih da se vraćam u prošlost, ali je sramota što on odavno ne postoji i što ga ne doživljavamo kao normalni deo naše svakodnevice,već kao podvig. Bitno je da nastavimo i da idemo dalje u tom pravcu i kada je reč o Narodnom muzeju i raznim drugim stvarima. Beograd je dovoljno veliki grad da bude metropola koja dozvoljava različitosti, pa samim tim, širi vidike i toleranciju, pa da jednog dana naši sugrađani pišu peticije i reaguju na nenormalan broj rijalitija i jeftinog sadržaja na nekim od nacionalnih televizija, a ne na jedan umetnički performans poput "Olimpa".

 

 

makonda-tracker