očekuje ga teška bitka

Teška drama pobednika Evrovizije: Herojsko srce pred novim ispitom

1

Uspeh Salvadora Sobrala, koji je Portugalu doneo prvu pobedu na Evrosongu, po mnogo čemu je specifičan – pored drugačije pesme i nastupa, njega prati i teška životna priča koja ga zamalo nije udaljila od najvećeg trofeja u karijeri, a ishod drame tek ostaje da se dočeka

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pod kišom konfeta, u žamoru oduševljenja i gromkih aplauza, okružen lovorikama i osmesima prisutnih ljudi, pobednik ovogodišnjeg Evrosonga ponosno je podigao pehar u obliku mikrofona. Mada je ovo najstariji festival u Evropi i traje već 62 godine, Salvador Sobral (27) time je svojoj zemlji, Portugalu, doneo tek prvu pobedu. Ipak, ovaj mladić prilično je skromno sve to podneo – usne su mu u tim trenucima tek nagovestile osmeh, ali oči su bile pune sjaja. Bez imalo sumnje, Salvador je u tim momentima bio presrećan zbog ostvarenog uspeha, ali zbog introvertne naravi, pobedu je proslavio na sopstveni način. Bili su ovo minuti neponovljive radosti, koji su makar nakratko njegove misli odvele na neko srećnije mesto. Bar je tada mogao da zaboravi na tešku operaciju koja ga očekuje ove godine.

 

Kristijano Ronaldo moraće da se povuče na određeno vreme – Portugal ima novog heroja. Salvador je u svojoj rodnoj zemlji dočekan upravo tako, a njegovo srce bilo je puno. Nažalost, ono je ovih dana u sve težem stanju. Srce ovog umetnika izdržalo je svu tenziju koju nosi nastup pred hiljadama ljudi, i dok je taj zadatak uspešno prevaziđen, naredna bitka biće daleko teža. Sobralu je neophodna transplantacija srca kako bi mogao da nastavi dalje, a javnost za ovo sve donedavno nije znala jer Portugalac nije želeo da pobedu osvoji na samilost, već isključivo na kvalitet.

 

Pobednik Eurosonga krije da je teško bolestan: Portugalskom predstavniku vreme ističe, čeka na novo srce (FOTO)

 

Još više šokira podatak da je kardiolog zabranio umetniku da učestvuje na ovogodišnjem takmičenju, ali on je uprkos tome odlučio da izađe na binu i sigurno nije zažalio. Ipak, nije se pojavio na prvim probama koje su uobičajene za sve izvođače. Umesto njega, pesmu je otpevala njegova sestra Lusija Sobral, koja se potpisuje kao autor. Već tada bilo je sumnjivo da se nešto dešava, ali niko nije znao da pevač još nije stigao u Kijev jer je morao da se odmara i posebno pripremi za svoj nastup.

foto: Profimedia

Naslov kompozicije koja je odnela pobedu, Ljubav za dvoje, mnogi su protumačili kao simbol povezanosti izvođača i njegove sestre koja je uvek bila uz njega: napisala mu je pesmu i otpevala je za njega kada je bilo kritično, ali i u trenucima euforije. Naime, kada je i zvanično saopšteno ko je osvojio najviše glasova, Salvador je na binu izveo Lusiju i prepustio joj da otpeva deo numere. Odmah je bilo potpuno jasno – on je srećniji zbog tog trenutka nego zbog same pobede.

 

Ako sve bude proteklo u najboljem redu i pevač uskoro dobije novo srce, može samo da se nada da će ono viteški i strastveno kucati kao ovo koje je pre dve sedmice izvojevalo pobedu.

 

Preuzeto iz 609. broja magazina Story

 

makonda-tracker