167 je godina od njene smrti

Sa 6 spoznala svoj životni poziv, sa 17 godina počela da ga realizuje: Krvav put do uspeha Madam Tiso (FOTO)

0
Za muzej voštanih figura sigurno ste čuli. A ko je zapravo ona bila? Evo prilike da malo bolje upoznate Meri, koja je preminula 16. aprila davne 1850. godine, u snu...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Madam Tiso rođena je kao Meri Grošolc u Francuskoj 1761. godine. Sa nežnih 6 godina otkrila je umeće pravljenja figura od voska. Njena majka bila je kućna pomoćnica kod doktora Filipa Kirtjisa, koji je bio i poznat modelar, piše Stil. On je naučio Meri kako se pravi voštana figura i sa samo 17 godina ona je sama napravila svoju prvu figuru, što je privuklo pažnju francuske vlasti.

 

Zastrašujuće izgleda: Nova voštana figurana Rajana Goslinga ne liči uopšte na njega (FOTO)

 

Tokom Francuske revolucije, Meri je bila uhapšena zbog simpatija koje je gajila prema kraljevskoj porodici.

 

Predstavljene nove voštane figure princa Vilijama i Kejt Midlton

 

Srećom, doktor Kirtjis je, pomoću svojih veza, uspeo da je izbavi iz zatvora uz obećanje da će Meri da napravi posmrtne maske ljudi giljotiranih od strane revolucionara. Među njima su bili kralj Luj XVI i Marija Antoaneta.

foto: Profimedia

Maske su nošene kroz Pariz kako bi javnost saznala ko je ubijen i da bi se izbeglo nošenje giljotirane glave u stanju raspadanja po gradu.

 

Anđeo u muzeju Madam Tiso: Ovako će izgledati voštana figura Adrijane Lime!

 

Nakon smrti doktora Kirtjisa 1802. godine, Meri je nasledila sve njegove figure, koje je ponela u London gde je bila organizovana izložba. Međutim, zbog Francusko-engleskog rata nije mogla da se vrati u domovinu. Umesto toga, bila je primorana da zajedno sa kolekcijom putuje po Engleskoj sa svojom dvojicom sinova.

 

Bred Pit i Anđelina Džoli: Venčanje i u muzeju Madam Tiso (FOTO)

 

Prvi muzej otvorila je 1835. godine u Londonu u kojem i danas mogu da se vide njeni originalni radovi. Među njima je i Dvorana strave, u kojoj se nalaze i neke od posmrtnih maski iz doba Francuske revolucije.

 

Voštana figura Džordža Klunija u muzeju Madam Tiso

 

Muzej Madam Tiso je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu, a svoje ogranke ima i u Amsterdamu, Hongkongu, Las Vegasu i Njujorku.

foto: Profimedia

Svoje voštane figure imaju istorijske i kraljevske ličnosti, filmske, muzičke i sportske zvezde, ali i poznate ubice.

 

1 / 7 Foto: Profimedia
makonda-tracker