Legendarni umetnik sazdan od ljubavi

Navrišile se 2 godine otkako je preminuio Nikola Simić: Sećanje na glumca koji je imao naviku da NIKADA ne ustaje na levu nogu (FOTO)

0
Nedavno su se navršile dve godine otkako je preminuo glumac Nikola Simić, jedan od najboljih srpskih komičara koji je verovao u to da čovek bez ljubavi ne može da funkcioniše, kao i da je smeh najbolji lek za sve.

 

Nesrećni slučaj i zavesa

 

foto: Story press

Početak Simićevog bavljenja glumom datira iz vremena kad je na tavanu zgrade na Topličinom vencu nameravao da napravi pozorište sa drugom decom iz kraja.

Našli smo jedno staro korito i prevrnuli ga. To su bila sedišta. Budući da je nastojnik zgrade, čika Andrija Perišić, bio vrlo strog, gledaoci, klinci iz okolnih ulica, morali su u tišini, jedan po jedan, da se pentraju na tavan. Osvetljenje smo napravili pomoću baterija, u raznim bojama.

 

Ko zna dokle bi to pozorište vekovalo da se nije dogodio jedan nesrećni slučaj. Taj incident bio je povezan sa zavesom, a vi sada pitate kakve veze ima nesrećni slučaj i zavesa. Ima. Bila je napravljena od jednog starog ćebeta koje smo ukrali od komšinice. Videli smo kako se luftira i javila nam se jedna monstruozna ideja da od njega napravimo zavesu.

Sećanje koje nikad neće izbledeti: Na današnji dan smo ostali bez neponovljivog i veličanstvenog Nikole Simića

 

Bilo je istrošeno i iscepano, isprano, eto, zvalo se ćebe. Ali, pozorište i našu predstavu rasturila je baš ta komšinica koja je provalila na tavan i uzviknula: 'Ju, moje ćebe!' Naravno, to je bio samo deo ćebeta i zavesa se zauvek spustila na to pozorište.

 

Publika se razbežala, a ja sam se jedva izvukao iz starog frižidera. Tako je moj pokušaj da napravim pozorište propao, ali je zametak proklijao u Prvoj beogradskoj gimnaziji, u dramskoj sekciji, u predstavi po Čehovljevom komadu Na glavnom drumu, u kojoj sam igrao glavnu ulogu", prisetio se čuveni umetnik u razgovoru za časopis Nada, davne 1982. godine.

makonda-tracker