da l' je moguće?

STRAST, ALKOHOL, KOCKA I ŽENE bili su mu sve: Život na dnu ispijene čaše Tome Zdravkovića

1

Tridesetog septembra navršava se 27 godina od smrti čuvenog pesnika, kantautora i boema, koji je napisao neke od najlepših hitova narodne muzike koji su popularni i danas. Trećeg oktobra u 12 časova na Centralnom groblju biće održan pomen u znak sećanja legendu narodne muzike.

foto: Story Press


SLAVICA I OLGICA


Pre nego što je došao u Beograd, u Tuzli je upoznao vitku plavušu Slavicu, rodom iz Travnika. U nju se zaljubio, ali mu je ta devojka zadala i mnogo jada. Zajedno su došli u prestonicu i ispostavilo se da Slavica ima dosta prijatelja među tada poznatim muškarcima. Toma je to shvatio baš u vreme kada je počeo da nastupa u Bezistanu. Dok su mu se gosti u početku uglavnom podsmevali, ni njegova simpatija nije mu bila previše naklonjena.

Shvatio sam da tu nešto nije u redu tek kad sam prišao stolu za kojim je sedela sa Šekularcem i drugima. Pred celim društvom rekla je kako mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam drugo mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela Balkan, a ona se pojavila tek posle ponoći", priznao je Toma.

Ipak, Slavica ga je pratila na nastupima, pa su se zajedno uputili u Novi Sad, a potom i druge vojvođanske gradove. Jedne večeri, u zrenjaninskom hotelu Vojvodina, upoznao je zgodnu crnku Olgicu. Zaboravio je Slavicu i potpuno očaran novom devojkom, upitao ju je da se uda za njega. Ona je pristala, a njihova ćerka Žaklina rođena je 22. novembra 1963, na dan kada je ubijen predsednik Džon Kenedi, po čijoj supruzi je i dobila ime. Međutim, njegov prvi brak nije dugo potrajao i posle nekoliko meseci razveli su se u Osijeku. Nakon toga Toma je menjao kafane, pevao je u novosadskom Putniku, beogradskoj Topčiderskoj noći, kao i na Svetom Stefanu.

 

foto: Story Press

Nastavak životne priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker