ŽIVOTNA PRIČA

Ljubiša Stojanović Luis: Muzički teškaš sa leptirom u srcu

0
Svojim besmrtnim pesmama i ritmovima, kao i načinom života, slavni kantautor Ljubiša Stojanović Luis osvojio je retku privilegiju da ga se i pet godina nakon smrti ljudi sećaju s osmehom na licu i razdraganošću umesto tuge i suza
foto: Privatna Arhiva

- Otac mi je predložio da prvo završim gimnaziju i posle toga radim za vojsku, za siguran stan i redovnu platu. Odlučio sam da ga poslušam, ali ponavljao sam prvu godinu, što je bilo presudno da od tate dobijem dozvolu da se prebacim u srednju muzičku školu u Nišu, na solo pevanje, saksofon i teoriju muzike. Za vreme raspusta putovao sam autostopom sa gitarom na leđima, svirao na moru i spavao po dečjim kampovima. Bilo je prelepo – pričao je Luis.

 

UVEK DRUGAČIJI

 

Luis je upisao Fakultet muzičkih umetnosti u Nišu. Za to vreme trenirao je rvanje, a u međuvremenu svirao i od toga zarađivao za život.


- Nisam voleo da se tučem, za razliku od mog brata koji je bio rukometaš, ali rvanje nije tuča, već sportsko nadmetanje. Prvi stepen fakulteta završio sam u Nišu, a potom studije nastavio u Beogradu. Svirke su me odvele u Ivangrad, sadašnje Berane, gde sam upoznao jednu atraktivnu devojku. Nevena je bila moja prva žena, a venčali smo se 1973. kada sam napunio dvadeset jednu godinu.


Dvanaest meseci kasnije, Nevena i Luis dobili su sina Miodraga koji sada živi u Nemačkoj.

 

foto: Privatna Arhiva


- Miodrag je golman u jednom fudbalskom klubu u okolini Minhena. Srećan sam što ga imam, ali taj brak bio je glup potez. Razveo sam se 1979. godine. Dok smo bili zajedno, na Nevenin nagovor prihvatio sam ponudu da predajem muzičko vaspitanje na Pedagoškoj akademiji u Negotinu. Od četrdeset učenika u razredu, nijedan nije imao sluha. Zato sam ih na prvom času pitao kakve ocene žele za kraj godine. Sledećeg dana pojavila se inspekcija koja me, naravno, nije podržala u nameri da ne predajem po planu i programu. Iako je plata bila dobra, za katedrom sam se zadržao samo tri dana. Nevena me je napustila 1979. godine, dok sam bio u vojsci. Pokušali smo ponovo godinu dana kasnije, ali nije išlo. Dete je ostalo s njom. Kad je izbio rat u Sloveniji, ona se ubila.


Prelomna godina u Luisovoj karijeri bila je 1980. kada je snimio prvu ploču pod nazivom Ne kuni me, ne ruži me majko, koja je imala dijamantski tiraž. Ubrzo potom usledili su koncerti u zemlji i inostranstvu.

 

Nastavak životne priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker