ŽIVOTNA PRIČA

Ljubiša Stojanović Luis: Muzički teškaš sa leptirom u srcu

0
Svojim besmrtnim pesmama i ritmovima, kao i načinom života, slavni kantautor Ljubiša Stojanović Luis osvojio je retku privilegiju da ga se i pet godina nakon smrti ljudi sećaju s osmehom na licu i razdraganošću umesto tuge i suza
foto: Ivan Grlić

ZVEZDA ŠKOLSKOG POZORIŠTA

 

- Imao sam samo dvadeset meseci kada se na Đurđevdan rodio moj brat Dragan. Majka je bila u jednoj sobi sa bebom, dok sam ja iz druge osluškivao šta se dešava. Pojavio se otac i stavio mi u krilo jagnje koje mi je tada ličilo na ogromno čudovište. Bio je to poklon kojim je želeo da mi pokaže da zbog brata neću biti zapostavljen – pričao je Luis u intervjuu koji je dao za Story nekoliko godina pre smrti.


- Jeli smo ono što smo imali. Majka Milica pravila je ćeten alvu, palačinke, petkom smo imali pasulj na trpezi, a nedeljom u jedan sat ručali meso... Nikada nismo bili gladni i za sve je bilo dovoljno hrane.

 

foto: Privatna Arhiva


Otac je bio stručnjak za obradu drveta, pa je mogao da bira u kom gradu i u kojoj firmi će raditi. Majka je bila domaćica, ali izuzetno nadarena za pevanje.
Nemiran na oca, Luis je u školi vrlo često umeo da upadne u nevolju:


- Na premijeri predstave koju sam lično osmislio, zaboravio sam tekst i na licu mesta izveo uspešnu improvizaciju. Direktor škole na kraju mi je prišao i rekao: Zbog ovoga možeš da letiš iz škole! Lepo ti je rečeno da naučiš tekst, a ne da ovako brljaš. Sledećeg dana saopšteno mi je da se predstava ipak nastavlja, tako da slobodno mogu da izmišljam tekst jer se upravo to svidelo publici. U sedmom razredu osnovne škole počeo sam da hvatam krivine i otac mi je naredio da se manem pozorišta i muzike. Tatine reči preneo sam direktoru koji mi je postavio ultimatum: Ili ćeš nastaviti da glumiš ili ćeš dobiti jedinicu iz vladanja zato što si bacio papir od čokolade za vreme otkrivanja spomenika, što je dovoljno da te izbacimo iz škole. Tako sam kao pozorišna zvezda završio osnovnu i poželeo da upišem srednju muzičku školu – otkrio je tada Luis.

 

Iako prilično liberalan, njegov otac smatrao je kako bi Ljubiša trebalo da se bavi muzikom, ali za život mora da napravi i neke ozbiljnije temelje.

 

Nastavak životne priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker