Srna Lango: Mene stižu događaji kad prođu

0
Nakon što je glumac Irfan Mensur doživeo težak srčani udar posle kojeg su mu ugrađena tri bajpasa, njegova životna saputnica glumica Srna Lango uspela je da sačuva prisebnost i bude mu velika podrška
Srna Lango, Irfan Mensur, Foto: Story press
Srna Lango, Irfan Mensur, Foto: Story press

I u najtežim životnim momentima poznata glumica Srna Lango (41) uspela je da sačuva prisebnost i na taj način ulije neophodnu podršku svom suprugu i kolegi Irfanu Mensuru (61) koji je protekle nedelje preživeo srčani udar. Iako se svojski trudio da ostane na nogama i završi započeti rad na svojoj novoj predstavi, sudbina je imala drugačije namere zbog čega je iz Zaječara, gde se u tom momentu nalazio, hitno prebačen za Beograd. Na operaciji koja je trajala puna tri sata ugrađena su mu tri bajpasa, a za to vreme njegova tri sina i supruga iščekivali su dobre vesti.

- Irfan je trenutno bolje nego što se iko mogao nadati i brzo se oporavlja. Verujem da ne bismo imali prilike da razgovaramo o ovome na ovaj način da nije čudotvoraca  kardiohirurga i svih ljudi u timu Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Zahvalni smo dr Mićoviću i prof. dr sci. med. Đukanoviću, tehničarima i svom osoblju za stručnost, predanost i brzinu kojom su reagovali. Sada ima razloga za optimizam - započinje Srna i objašnjava na koji način je saznala da se njenom Irfanu pogoršalo zdravstveno stranje.

- Irfan je boravio u Zaječaru povodom režije pozorišne predstave Žurka, žurka. Tokom jedne probe  shvatio je da ima problem sa srcem, ali je želeo to da zanemari kako bi završio započet posao, pa da se potom posveti zdravlju. Krio je i od sebe i od nas koliko mu je loše. Zdravlje, međutim, ne čeka premijeru i naše odluke. Tako je nakon pregleda u Zaječaru hitno upućen na dalje pretrage jer rezultati nisu bili dobri. Te noći kada je krenuo iz Zaječara za Beograd, obratio se za pomoć najpre Voji Brajoviću, svom dugogodišnjem prijatelju. Čekala sam pred Institutom Dedinje da ga dovezu. Kada je stigao oko ponoći, zajedno smo ušli i njegovo zdravstveno stanje dalje poverili stručnjacima koji su procenili da je potrebna hitna operacija. S puno poverenja podržali smo odluku lekara. U tom trenutku njegovo srce radilo je sa samo deset odsto i urađena su tri bajpasa - kaže Langova ističući da njen suprug nije veliki ljubitelj odlazaka kod doktora.

- Irfana je teško naterati i na pregled vida, a ne na nešto više. Često se ljutio na moje uporne pokušaje i iznova odlagao preglede. Da je bio odgovorniji prema sebi i manje mislio na posao, a više na svoje zdravlje, ne bi došlo do kritičnog stanja. Bilo mu je mnogo teško, a držao se baš dostojanstveno i junački. Samo on zna kroz šta je prošao. Ovo što je proživeo samo je prva faza u višemesečnom oporavku. Nisam paničar, ali strah je ipak bio ogroman i opravdan. Mene stižu događaji kad prođu. Kroz užase prolazim potpuno funkcionalna i pribrana. Ali, bilo bi jeftino i neprimereno dalje analizirati sebe, uz svu želju da odgovorim na pitanje kako sam se osećala u tim momentima. Divno je, ipak, kako vas život za samo nekoliko sati provoza od takve neizvesnosti, straha i muke do potpunog veselja i nove vere, nazad - iskrena je Srna koja kaže kako joj je bilo najteže da objasni deci šta se dogodilo. 

- Imala sam tremu kada sam shvatila kako ne samo što moram da im kažem zašto dolazi usred noći, nego da ih pripremim i na najgore, sve nadajući se najboljem. Moja porodica se, kao i u nekim drugim situacijama, brzo i bez mnogo reči okupila da bude tu, za nas, za Irfana. Tako sam ponosna na način na koji su se sva trojica momaka Filip, Aleksa i Pavle držali i ponašali. Vezani su za njega i sasvim su rešeni da ga nateraju da im potraje - zaključuje glumica. 

Moni Marković

 

makonda-tracker