čudni odnosi

Zvali su je "kisela kiša", gledali s prezirom od prvog dana: Ko je bila maćeha princeze Dajane i zašto ju je mrzela?

0

Nakon smrti Earla Spensera njegova deca su strpala sve njene stvari u plastične crne kese za đubre i izbacili je zajedno sa njima napolje 

KO JE BILA MAĆEHA PRINCEZE DAJANE I ZAŠTO JU JE MRZELA?
KO JE BILA MAĆEHA PRINCEZE DAJANE I ZAŠTO JU JE MRZELA?foto: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lejdi Dajana Spenser imala je 15 godina kada se njen otac, Džon Spenser, oženio po drugi put. Mlada Dajana je teško podnosila razvod roditelja i nije želela da prihvati njegovu novu suprugu.

 

Od samog početka dve žene nisu imale dobar odnos. Rejn Spenser se kretala u visokom društvu, a iz prethodnog braka imala je tri sina i ćerku.

 

Ko je Rejn Mekorkodejl?


Rođena je 9. septembra 1929. kao ćerka pisca Barbare Kartland i kapetana Aleksandra Džordža Mekorkodejla. Njeni roditelji su se razveli 1936. i njena majka se odmah udala za Aleksandrovog rođaka, Hjua Mekorkodejla, sa kojim je imala dva sina.

Godine 1947, kada je Rejn imala 18 godina, debitovala je u londonskom visokom društvu i udala se za naslednika grofa Džeralda Hamfrija Lega. Venčali su se 21. jula 1948, on je postao 9. grof od Dartmuta 1962, a Rejn je postala grofica. Par je u braku imao četvoro dece - tri sina i ćerku.

 

Nakon udaje, Lejdi Rejn je počela da se interesuje za politiku. Sa 23 godine postala je najmlađi konzervativni član Gradskog veća Vestminstera. U lokalnoj samoupravi radila je narednih 17 godina.

 

Lejdi Rejn upoznala je oca princeze Dajane, Erla Spensera, 1973. godine. Već je bio razveden od svoje prve žene Frensis (Dajanina majka) , koja ga je napustila i otišla kod svog ljubavnika. Džon je bio Rejnov kolega u Komitetu za arhitektonsko nasleđe.

 

REJN JE OD PRVOG DANA IMALA NEGATIVAN STAV PREMA DECI SVOG SUPRUGA
REJN JE OD PRVOG DANA IMALA NEGATIVAN STAV PREMA DECI SVOG SUPRUGA foto: Martin Hayhow / PA Images / Profimedia

1976. godine, grof i grofica od Dartmuta su se razveli, a iste godine Džon se oženio Rejn. Tako je postala nova maćeha za ledi Dajanu i drugu decu Erla Spensera.

 

Venčanje Rejna i Džona Spensera


Džon i Rejn su se venčali 14. jula 1976. u Londonu. Dajani, njenim sestrama i bratu odmah se nije svidela njihova nova maćeha i nazvali su je „kisela kiša“.

 

Dve godine kasnije, Džon Spenser je doživeo cerebralno krvarenje i njegova žena se brinula o njemu u bolnici, držeći njihovu decu podalje od njega. Nakon oporavka njenog muža, Spenser i njegova žena živeli su luksuznim načinom života, često i raskošno se zabavljali i mnogo putovali.

REJN SE POSLE SMRTI DŽONA SPENSERA PONOVO UDALA
REJN SE POSLE SMRTI DŽONA SPENSERA PONOVO UDALA foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

U februaru 1981. postali su svetski poznati nakon veridbe pastorke ledi Spenser Dajane za Čarlsa, princa od Velsa. Grofica Spenser prisustvovala je njihovom venčanju 1981 .

 

Smrt Džona Spensera


29. marta 1992. umro je Erl Spenser. A dva dana kasnije, 31. marta 1992, njen bivši posinak, novi Earl Spenser Čarls , izbacio je Rejn iz vile Althorp. Rejn nije smela da uzme ni jedan jedini predmet dok ne dokaže da taj predmet pripada njoj, a svi njeni zaposleni su otpušteni bez obaveštenja.

 

Princeza Dajana se lično pobrinula da sluškinja njene maćehe pokupi svu Rejninu odeću u crne kese za đubre, a da je njen brat Čarls bacio kese niz stepenice.

DAJANA SE NA KRAJU IPAK POMIRILA SA REJN SPENSER
DAJANA SE NA KRAJU IPAK POMIRILA SA REJN SPENSERfoto: BRENDAN BEIRNE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ali Rejn Spencer nije ostala potpuno bez novca. Dobila je nasledstvo od 4 miliona funti od svog muža i gradsku kuću u londonskom Mejferu.

 

Godinu dana kasnije '93, Rejn Spencer se udala po treći put za grofa Žan-Fransoa Pinetona de Šambruna (člana poznate francuske porodice povezane sa američkom porodicom Ruzvelt). Venčali su se na građanskoj ceremoniji u Londonu. Međutim, brak je kratko trajao i razveli su se 1995. godine. Rejn je vratila svoje prezime, Spenser.

 

Kako su Rejn Spenser i princeza Dajana sklopile mir?


To se dogodilo tokom razvoda princeze od Velsa od princa Čarlsa 1996. godine. Žene su počele da komuniciraju i često su bile fotografisane tokom sastanaka za ručak.

REJN JE VOLELA RASKALAŠAN ŽIVOT
REJN JE VOLELA RASKALAŠAN ŽIVOT foto: Can Nguyen / Avalon / Profimedia

U to vreme, Dajana više meseci nije komunicirala sa svojom majkom, ali se zbližila sa maćehom. U svojoj knjizi „Dajana: Prava priča iz sopstvenih reči“, princeza od Velsa je rekla da je mogla da oprosti Rejni i uspostavi vezu sa njom.

 

Rejn Spenser je umrla u 87. godini nakon kratke bolesti 21. oktobra 2016. godine. Niko od članova Spenserove porodice nije prisustvovao njenoj sahrani.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Trubačka princeza zablistala u Guči

 

makonda-tracker