nema čekanja

Posle velike pobede – želi još jednu! (Ne)očekivani prvi potez alžirske bokserke posle osvajanja zlatne medalje na OI

0

Iako je tokom nasrtaja javnosti na nju tokom Olimpijskih igara uglavnom ostajala nema, bokserka je odmah nakon pobede odlučila da uzme stvar u svoje ruke i spremna je za novu borbu.

Iman Helif nakon jedne od pobeda na Olimpijskim igrama
Iman Helif nakon jedne od pobeda na Olimpijskim igramafoto: EPA-EFE/Miguel Tona

Olimpijske igre u Parizu su završene, a juče je održana svečana ceremonija zatvaranja 33. OI, koju je spektakularnim performansom zaključio holivudski glumac Tom Kruz.


Ovogodišnje Igre pratilo je mnogo emotivnih momenata, ali i kontroverzi, a verovatno se najviše pričalo o slučaju Iman Helif, alžirske bokserke koja je osvojila zlatnu medalju.


Na tom putu ona se susrela s onlajn nasiljem, spekulacijama o njenom polu, nivou testosterona, hromozomima, a ona je uglavnom ostajala nema na komentare, bila fokusirana na takmičenje i naglašavala da ljudi treba da prestanu da maltretiraju sportiste.

Međutim, nakon što je završila učešće na boks turniru, Iman je preduzela prve korake protiv onih koji su joj priredili vrlo težak period – podnela je prvu tužbu.

 

Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama
Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igramafoto: EPA-EFE/MAST IRHAM

U toku jučerašnjeg dana, još pre nego što su Olimpijske igre zatvorene, njen advokat je saopštio da je bokserka Iman Helif u Parizu podnela tužbu specijalnoj jedinici za borbu protiv govora mržnje na internetu. Kako se navodi, povod je "ozbiljno sajber zlostavljanje" koje je bilo usmereno protiv nove sportske heroine Alžira, a ono je opisano i kao "mizogina, rasistička i seksistika kampanja" protiv Helifove.


Kako piše AP, sada je na tužiocim da odliče hoće li otvoriti istragu. Kao što je uobičajeno u francuskom zakonu, u tužbi se ne navodi ime navodnog počinioca, već se prepušta istražiteljima da utvrde ko je kriv.


Iman Helif je, dodaje ova agencija, neplanirano gurnuta u svetski sukob u vezi s rodnim identitetom i regulativama u sportu nakon njene prve borbe, protiv italijanske bokserke Anđele Karini, koja je posle 46 sekunde povukla iz meča.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB


Na društvenim mrežama su se odmah proširile lažne tvrdnje da je Iman Heli transrodna osoba ili muškarac, što je Međunarodni olimpijski komitet osudio i ocenio kao dezinformacije. Kako je bokserka istakla, širenje zabluda o njoj "šteti ljudskom dostojanstvu".


Ranije je Kirsti Barous, službenica koja je zadužena za zaštitu i mentalno zdravlje u MOK-u, podnela žalbu francuskim vlastima rekavši da dobija pretnje smrću i da je uznemiravaju na internetu posle konferencije za medije u Parizu na kojoj je govorila u odbranu Iman Helif.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Prijem za osvajače medalja na OI u Srpskoj kući u Parizu

 

makonda-tracker