jaka žena

Italijanka je poznaje – godinama! Alžirska bokserka konačno progovorila i ima molbu za sve koji prate Olimpijske igre

0

Bokserka Iman Helif, koja je posle meča protiv Anđele Karini postala svetska vest broj jedan zbog tvrdnji da je muškarac, osvrnula se na poznanstvo s Italijankom i sav bes koji je proteklih dana osetila na svojoj koži.

Iman Helif ima priliku da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Parizu
Iman Helif ima priliku da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Parizufoto: EPA-EFE/Miguel Tona

Iman Helif možda nije bilo posebno poznato ime u svetu sporta pre Olimpijskih igara, ali nakon njenog učešća na 33. OI gotovo da nema čoveka koji nije čuo za nju.


Alžirska bokserka našla se u središtu bizarnog skandala, nakon što je u pitanje doveden njen pol, budući da je ona na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu diskvalifikovana pred finalnu borbu zbog rezultata "testa podobnosti" koji nije do kraja objašnjen.


Helifova je, usred najvažnijeg takmičenja u svojoj karijeri, morala da se nosi s internet nasiljem, uvredama, ismevanjem, gnevom poznatih ličnosti na društvenim mrežama, a sve je podnosila ćutke. Sada je, međutim, odlučila da progovori.

Šaljem poruku svim ljudima na svetu da se pridržavaju olimpijskih principa i Olimpijske povelje, da se uzdrže od maltretiranja sportista jer ovo ima efekte, ogromne efekte – rekla je bokserka za AP.

 


To može da uništi ljude, može da im ubije misli, duh i um. Može da ih podeli. I zbog toga ih molim da se uzdrže od maltretiranja – zamolila je i dodala da je u kontaktu sa svojom porodicom u Alžiru i da se nada oni nisu previše pogođeni svim što joj se dogodilo.


U međuvremenu su sve dileme razrešene: Iman Helif je žena, rođena kao žena, odgajana kao žena, takmičila se kao žena, a njen otac je bio prinuđen da pokazuje dokumentaciju koja to dokazuje.

 

Iman Helif kaže da je "italijanska bokserka dobro zna"


Iako se i pre takmičenja spekulisalo o njenom polu, nivou testosterona i hromozomima, za Iman Helif je sve eskaliralo tokom meča protiv italijanske bokserke Anđele Karini.

1 / 5 Foto: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

Ona je odbila da nastavi meč protiv Alžirke posle samo 46 sekundi, a mediji su preneli da ona ne želi da se bori "protiv muškarca", dok je Karinijeva kroz suze rekla da je nikada niko nije udario tako jako.


Kako Iman sada ističe, i Anđela Karini i njeni saradnici dobro su znali ko je ona.

Italijanska bokserka me dobro poznaje godinama, jer sam uvek išla u Italiju da treniram kao članica nacionalnog tima – naglasila je ona. – Trenirala sam s njom i njenim trenerima, koji me znaju od mladosti. Iskoristili su ovu "kampanju" da me oslabe.

 

Iman Helif s mnogo emocija je reagovala na plasman u polufinale OI
Iman Helif s mnogo emocija je reagovala na plasman u polufinale OIfoto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prošle godine, Iman je nekoliko sati pre borbeu finalu na Svetskom prvenstvu u boksu diskvalifikovana, a usledila je izjava Umara Kremljova, predsednika Međunarodne bokserske asocijacije, koja je i pokrenula čitav haos na OI.


Tvrdio je da su njoj otkriveni "XY hromozomi", za šta nema potvrde, a mediji su pisali o povišenom nivou testosterona usled poremećaja seksualnog razvoja, ali nema sumnje da je Iman Helif rođena kao žena i da se godinama takmičila u ženskim kategorijama. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet, koji organizuje boks turnir na OI u Parizu, dozvolio je Iman da se takmiči.


Znam da je Olimpijski komitet bio pravedan prema meni, srećna sam zbog toga jer to pokazuje istinu – rekla je sportistkinja za AP.

 

Iman Helif i mađarska bokserka Ana Luka Hamori posle četvrfinalnog meča na OI
Iman Helif i mađarska bokserka Ana Luka Hamori posle četvrfinalnog meča na OIfoto: EPA-EFE/Miguel Tona

Ona je dodala i da ne prati društvene mreže, kao i da postoji tim koji brine o mentalnom zdravlju sportista na OI i koji se stara o tome da oni ne budu izloženi komentarima na internetu.


Ovde sam da se borim i da zabeležim dobar rezultat – kaže Iman.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Filmska priča s OI u Tokiju

 

makonda-tracker