sad je jasno

Zašto princ Hari ne želi da se Megan Markl vrati u Britaniju? Nije zbog porodičnog sukoba, razlog će vas iznenaditi

2

Oko princa Harija uvek je neka zbrka, a u novom intervju osvrnuo se i na Meganin povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo 

foto: Yaroslav Sabitov / PA Images / Profimedia
foto: Yaroslav Sabitov / PA Images / Profimedia

Princ Hari često je u centru pažnje javnosti stranih medija. Nakon kontroverznih izjava o bratu, princu Vilijama i drugim članovima njegove kraljevske porodice Hari nije više osoba od poverenja.

 

Budući da se odrekao kraljevskih dužnosti, kralj Čarls je doneo odluku da mu se ukine obezbeđenje, što mu, čini se nije baš lako palo. On je za proteklih nekoliko godina svega 2, 3 puta bio u svojoj otadžbini i svaki put sam.

 

Megan Markl i njihova deca, Arči i Lilibet ostrajali su sa njoj u Kaliforniji. Mnogi su pokušali da saznaju zbog čega Megan ne želi da dođe u zemlj u kojoj je provela mnogo lepih trenutaka.

Princ Hari se u nedavnom intervjuu za ITV-jev dokumentarni film Tabloidi na suđenju, koji je premijerno prikazan 25. jula osvrnuo i na to. Mnogi su mislili da jednostavno nije spremna da se suoči sa ostalim članovima kraljevske porodice, ali on tvrdi nešto potpuno drugačije.

 

- I dalje je opasno, i sve što je potrebno je jedan usamljeni glumac, jedna osoba koja čita ove stvari da bi delovala na osnovu onoga što su pročitali - rekao je Hari. - I da li je to nož ili kiselina, šta god da je, i to su stvari koje me iskreno brinu. To je jedan od razloga zašto neću da vratim svoju ženu u ovu zemlju.

HARI I MEGAN SE NE OSEĆAJU BEZBEDNIMA U BRITANIJI
HARI I MEGAN SE NE OSEĆAJU BEZBEDNIMA U BRITANIJIfoto: EPA-EFE/AFOLABI SOTUNDE


Na osnovu ovih njegovih reči jasno je da on zapravo brine za sigurnost svoje supruge.

 

Godine 2022, Nil Basu, bivši šef odeljenja za borbu protiv terorizma u Metropolitanskoj policiji, rekao je da su postojale stvarne pretnje životu vojvotkinje od Saseksa dok je živela u Velikoj Britaniji.

 

- Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su procesuirani za te pretnje - rekao je tada Basu.

 

KRALJ JE ODBIO DA SINU I SNAJI DA POLICIJSKU ZAŠTITU
KRALJ JE ODBIO DA SINU I SNAJI DA POLICIJSKU ZAŠTITU foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Princ Hari je ranije rekao da se "osećao prinuđenim" da se povuče sa svoje kraljevske uloge i napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost svoje porodice.

 

Ubrzo nakon što je par objavio svoju odluku da se povuče kao viši članovi kraljevske porodice, Izvršni komitet za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti (RAVEC) ukinuo je njihovo automatsko pravo na obezbeđenje policije Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Iako je vojvoda od Saseksa ponudio da pokrije troškove obezbeđenja, ponuda je odbijena, a ranije ove godine, sudija Višeg suda Piter Lejn potvrdio je odluku o smanjenju njegovog obezbeđenja.

Princ Hari planira da uloži žalbu na odluku.

 

- Vojvoda ne traži preferencijalni tretman, već pravičnu i zakonitu primenu sopstvenih pravila RAVEC-a, osiguravajući da dobije istu pažnju kao i drugi u skladu sa sopstvenom pisanom politikom RAVEC-a - rekao je pravni portparol.

 

U izjavi Visokom sudu u Londonu u to vreme, princ Hari je rekao da mu je potrebno policijsko obezbeđenje za njegovo dvoje dece — princa Arčija (5) i princezu Lilibet (3) — da se „osećaju kao kod kuće“ u svojoj rodnoj zemlji.


- Velika Britanija je moj dom. Velika Britanija je centralna za nasleđe moje dece i mesto za koje želim da se osećaju kao kod kuće koliko i tamo gde trenutno žive u Sjedinjenim Državama - rekao je Hari. - To se ne može dogoditi ako ne postoji mogućnost da se oni čuvaju kada su na tlu Ujedinjenog Kraljevstva.

 

- Ne mogu tako da dovedem svoju ženu u opasnost, a s obzirom na moja životna iskustva, nerado sam i sebe dovodim u opasnost -  dodao je on.

 

Princ Hari i Megan (42) preselili su svoju porodicu u Kaliforniju 2020. godine. Dok se sin kralja Čarlsa vraćao u svoju domovinu u više navrata od tada, uključujući krunisanje njegovog oca u maju 2023., vojvotkinja od Saseksa se samo vratila u Veliku Britaniju u nekoliko prilika. Njena poslednja poseta bila je u septembru 2022. tokom sahrane kraljice Elizabete.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

BBC povukao podkast o Megan i Hariju 

 

makonda-tracker