da li je moguće?

Nestao na skijanju, proglasili ga MRTVIM, a onda FILMSKI PREOKRET: Neverovatna priča nemačkog milijardera potresa svet

0

Nakon što je otišao na planinarenje sumnjalo se da je poginuo, telo nikad nije nađeno, a onda su se oglasili istražni organi i sve šokirali 

foto: ROLAND WEIHRAUCH / AFP / Profimedia
foto: ROLAND WEIHRAUCH / AFP / Profimedia

Nemačko-američki milijarder koji je imao 58 godina nestao je na planinarenju u skijalištu ispod  švajcarskog vrha Materhorni. Nakon nekoliko dana potrege proglašen je mrtvim.

 

Ipak, nakon 6 godina istražni organi su došli do zanimljivih podataka koji kažu da on zapravo nije umro i da  "živi sa svojom 44-godišnjom ljubavnicom u Moskvi".


Nemačko-američki tajkun Karl Erivan Haub je trenirao za skijašku trku u aprilu 2018. u Cermatu, u Švajcarskoj. Biznismen milijarder je poslednji put viđen kako se penje na planinu liftom jednog jutra sam - što je njegov trener opisao kao čudno za čoveka koji je obično bio veoma svestan bezbednosti i dobro pripremljen.

 

 

Nakon toga se nikada nije vratio u svoj hotel. Vlasti su pokrenule šestodnevnu potragu u kojoj su pet helikoptera i timovi alpinističkih spasilaca preplavili područje, ali njegovo telo nikada nije pronađeno.

 

Njega je sud u Kelnu proglasio mrtvim tri godine kasnije. Iza njega su ostali žena, dvoje dece i kompanija od oko 75.000 zaposlenih.

 

Njegov mlađi brat Kristijan je u sudnici 2021. rekao da nema naznaka da je alpinista, čija je neto vrednost procenjena na 5,2 milijarde funti, ostao živ.

 

Ipak, velika istraga koju vodi nemačka policija, a prenosi televizija RTL tvrdi da je Haub identifikovaln u Moskvi - i veruje da je tajkun tamo sa mnogo mlađom ljubavnicom po imenu Veronika Ermilova.

 

Kristijan je sada pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, preneo je RTL.

 

 

Kristijan je preuzeo kontrolu nad Tengelman grupom nakon nestanka njegovog brata i tvrdio je da je angažovao službu bezbednosti da istraži 'glasine' da je još uvek živ.

 

Njegov advokat Mark Binc rekao je nemačkom listu Die Zeit:

 

- Naravno da nema ništa od optužbe.

 

Maloprodajni mogul Haub, koji bi sada imao 64 godine, navodno je pozvao Ermilovu na telefon 13 puta u tri dana pre nego što je nestao 2018.

 

Pozivi su bili važni - jedan je trajao više od sat vremena - što je dovelo do sumnje da je planirao da lažira svoju smrt uz pomoć Moskve i Ermilove.

Istraga je otkrila da je Ermilova (44) vodila "neupadljivu" agenciju za događaje u Sankt Peterburgu, koja je organizovala izlete na skijanje, planinarenje i penjanje za entuzijaste na otvorenom - ali je takođe osumnjičena da je povezana sa ruskom službom bezbednosti FSB.

 

Ona je sada navedena na LinkedIn-u kao direktor marketinga u kompaniji Russian Event, koja je stilizovana kao kompanija za putovanja.

 

Tengelmanova istraga je kasnije otkrila da je Haubov život bio blisko isprepleten sa zagonetnom Ermilovom, za koju se veruje da je dvadesetak godina mlađa od Hauba i koja je opisana kao "vitka, žena atletske smeđe kose do ramena, tamnih očiju i prelepog osmeha ".

 

Istražitelji su sugerisali da ona „možda radi za rusku domaću tajnu službu FSB“, ali su istakli da se to „ne može dokazati“.

- Međutim, ono što se može dokazati je da je ona uvek na istim mestima u isto vreme kao i Karl-Erivan Haub. U julu 2008. oboje su bili u Moskvi i Sočiju za nekoliko dana... U maju 2009. oboje su putovali istim noćnim vozom iz Moskve za Sankt Peterburg, u odvojenim kupeima. Putovanja su rezervisana u isto vreme i od iste osobe - navodi se u izveštaju.

 

Bilo je tu još zajedničkih putovanja i stvari koje se ne mogu pripisati slučajnostima.

 

U izveštaju se navodi:

 

- Nije jasno zašto je došlo do ovih navodnih sastanaka. Ne zvuči kao ljubavni odmor.

 

Novinarka RTL-a spekulisala je da je Haubov nestanak u Švajcarskoj i navodna pojavljivanja u Rusiji možda rezultat sumnjivih poslovnih odnosa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FOCUS online (@focus_online)

- Poznato je da je Karl-Erivan Haub poslovao sa sumnjivim ljudima u ruskoj ekonomiji. Naša pretpostavka je da je poslovanje sa Rusijom ili sa ruskim poslovnim partnerima moglo da dovede Karla-Erivana u nevolje na Zapadu - tvrdi ona.

 

Osim što je kontaktirao Ermilovu, Haub je takođe zvao i ruskog bankara Andreja Suzdaljceva u Rusiji i Ženevi neposredno pre njegove smrti, tvrde u istrazi RTL-a i Sterna.

 

Još jedan od Haubovih ruskih poslovnih partnera bio je ozloglašeni prevarant Sergej Grišin - poznat kao 'Oligarh sa licem sa ožiljkom'.

 

Grišin je dospeo na naslovne strane u Velikoj Britaniji i SAD nakon što je prodao svoju kuću od 14,7 miliona dolara u Montesitu u Kaliforniji nikom drugom do princu Hariju i Megan Markl 2020.

 

MEGAN I HARI SU OD NJEGOVOG SARADNIKA KUPILI LUKSUZNU KUĆU
MEGAN I HARI SU OD NJEGOVOG SARADNIKA KUPILI LUKSUZNU KUĆUfoto: Profimedia

Još jedan suvlasnik RosEvroBank, ruski oligarh, kupio je 2009. nekretninu sa zemljištem od sedam ari, bazenom, teniskim terenom, gostinjskim odajama i zadivljujućom glavnom kućom.

 

Njegov nadimak "Lice sa ožiljkom" potiče od njegovog vlasništva nad drugom kalifornijskom vilom u kojoj je snimljen istoimeni film Al Paćina iz 1983. godine.

 

Izveštava se da je Grišin umro od duge bolesti prošle godine, iako se nikada nisu pojavili dokazi o njegovoj sahrani.

 

Novinar RTL-a Boettičer takođe je spekulisao u intervjuu za Die Velt da je Haub možda zaista radio za Ruse.

 

- Siguran sam da to nije bila nesreća na skijanju, već namešteno bekstvo - rekao je novinar.

 

Tačan metod koji je Haub koristio da bi izveo svoje navodno bekstvo nije poznat. Neki veruju da je skijao kroz Alpe i spustio se u Italiju, ali nema traga gde se nalazio nakon što je krenuo na solo turneju skijanja u aprilu 2018.

 

Bonus video:

Milijarder koji je pomogao Srbinu u nevolji

 

 

makonda-tracker