Kada će princeza Lilibet poneti svoju prvu tijaru? Kralj Čarls ima glavnu reč, u pitanju je veoma važan dan

0

Kćerka vojvode i vojvotkinje od Saseksa, princeza Lilibet,  je unuka kralja Čarlsa
 

PRINCEZA LILIBET PRVA TIJARA
PRINCEZA LILIBET PRVA TIJARAfoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Princ Hari i Megan Markl su se povukli sa kraljevskih dužnosti 2020. godine, ali postoji šansa da će njihova ćerka jednog dana nositi kraljevske dragulje kao njena majka.

 

Lilibet, koja sada ima dve godine, i njen stariji brat, Arči (4), verovatno će sami izgraditi svoje karijere kada odrastu, poput Harijevih rođaka, princeze Beatris i princeze Eugenie.

 

Međutim, iako nisu bili članovi kraljevske porodice, Beatris i Judžini su na dane venčanja nosile tijare iz kolekcije nakita svoje pokojne bake kraljice Elizabete II.

 

 

Eugenie je pozajmila tijaru Greville Emerald Kokoshnik za venčanje Džeku Bruksbenku 2018. godine, dok je Beatris nosila tijaru kraljice Marije sa dijamantskim resama za svoju intimnu ceremoniju 2020. godine.

 

Pošto je Lilibet unuka kralja Čarlsa, moguće je da će monarh svojoj unuci pozajmiti tijaru za njen dan venčanja u budućnosti.

 

Megan je nosila tijaru Kvin Mari's Diamond Bandeau sa svojom Givenchi venčanicom kada se venčala za princa Harija 2018. godine.

 

MEGAN JE NOSILA TIJARU IZ KOLEKCIJE KRALJICE ELIZABETE II
MEGAN JE NOSILA TIJARU IZ KOLEKCIJE KRALJICE ELIZABETE IIfoto: Profimedia

 

Hari je opisao trenutak kada je njegova mlada pozvana da izabere tijaru za svoju svadbu od strane pokojne kraljice u svojim memoarima, Spare.

 

Vojvoda kaže da su on i Megan bili "dirnuti" kada su njegove tetke po majci Lejdi Džejn Felouz i ledi Sara Mekorkodejl pitale da li bi buduća vojvotkinja želela da nosi Spenser tijaru pokojne princeze Dajane.

 

- Međutim, malo pre venčanja, baka nam je pružila ruku. Ponudila nam je pristup svojoj kolekciji tijara. Čak nas je pozvala u Bakingemsku palatu da ih isprobamo. Dođite, sećam se da je rekla - priseća se Hari, pa dodaje:

 

- Izvanredno jutro. Ušli smo u Bakinu privatnu garderobu, odmah pored njene spavaće sobe, prostor u kojem nikada nisam bio. Zajedno sa bakom je bio stručnjak za nakit, eminentni istoričar koji je znao poreklo svakog kamena u kraljevskoj kolekciji. Takođe je bila prisutna i bakina poverenica, Anđela (Keli).

TIJARE SU SE OBIČNO NOSILE SAMO NA VEOMA VAŽNIM DOGAĐAJIMA
TIJARE SU SE OBIČNO NOSILE SAMO NA VEOMA VAŽNIM DOGAĐAJIMAfoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Hari kaže da je pokojna kraljica izabrala pet tijara iz trezora.

 

Kraljevski mladoženja je rekao da im je "svaka uzela dah", ali da se jedna od pet koje je Megan isprobala posebno istakla.

 

Danas su tijare uglavnom rezervisane za venčanja, državne bankete, diplomatske prijeme i državno otvaranje parlamenta, a nekada su kraljevske dame često nosile dragulje za filmske premijere ili dobrotvorne balove.

 

Tako je recimo princeza Ana prvi put nosila tijaru kada je imala samo 17 godina, a nakon toga za svoj 21. rođendan, što je bilo godinama pre svog prvog braka sa kapetanom Markom Filipsom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Stručnjak za govor tela analizirao Megan i Harija 

 

makonda-tracker