novi problemi

Šta je sve prećutao, a šta je SLAGAO? Američke vlasti "češljaju" dosije princa Harija, a za sve je kriv – on sam

0

Princ Hari podelio je u svojim memoarima više nego što smo ikada mislili da će o svom život otkriti jedan član kraljevske porodice, a napisao je i nešto što je izazvalo mnogo prašine u Americi

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, mlađi je sin kralja Čarlsa III i pokojne princeze Dajane
Princ Hari, vojvoda od Saseksa, mlađi je sin kralja Čarlsa III i pokojne princeze Dajanefoto: EPA / ANDY RAIN

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, već godinama živi u Americi sa suprugom Megan Markl i njihovom decom princem Arčijem i princezom Lilibet, a ovih dana ima razloga za zabrinutost u vezi s tim šta mu nosi budućnost u SAD.


Naime, njegov zahtev za američku vizu razmatra sudija, nakon što je sin kralja Čarlsa III u svojim memoarima "Rezerva" priznao da je koristio drogu.


Fondacija The Heritage pokrenula je tužbu protiv princa Harija, inače trenutno petog u redu za britanski presto, kako bi se utvrdilo da li je on lagao u svom zahtevu za odobrenje vize prilikom preseljenja u Kaliforniju iz Velike Britanije.

Prema američkim pravilima za odobrenje vize, podnosioci zahteva se ispituju o upotrebi supstanci i prethodnim krivičnim prijavama.


Kako prenosi Independent, u podnesku se navodi da je princ Hari "dobrovoljno i za ogromnu zaradu pismeno priznao elemente" koji se odnose na korišćenje supstanci.

 

Megan Markl i princ Hari žive u Americi od 2020. godine
Megan Markl i princ Hari žive u Americi od 2020. godinefoto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Podsetimo, princ Hari je u svojoj autobiografiji napisao da su mu "psihodelici doneli nešto dobro".


Eksperimentisao sam s njima tokom godina, iz zabave, ali sam počeo da ih koristim i u terapeutske, medicinske svrhe. Nisu mi samo omogućili da neko vreme pobegnem od stvarnosti. Pružili su mi redefinisanje stvarnosti – istakao je vojvoda od Saseksa.


– Pod uticajem ovih supstanci, mogao sam da se oslobodim krutih predubeđenja, da vidim da postoji drugi svet izvan mojih jako filtriranih čula, svet koji je bio jednako stvaran i dvostruko lep, svet bez crvene magle – naveo je u "Rezervi".

 

Princ Hari na krunisanju kralja Čarlsa III, 6. maja 2023. u Londonu
Princ Hari na krunisanju kralja Čarlsa III, 6. maja 2023. u Londonufoto: EPA / ANDY RAIN

Podsetimo, početkom godine advokati američke Vlade na sudu su tvrdili da je princ preuveličao priče o svojoj upotrebi droge kako bi prodao svoje memoare. Federalni advokati branili su odluku vlasti da se princu Hariju odobri viza uz reči da tvrdnje iznete u knjizi, gde on kaže da se u prošlosti drogirao, "nisu dokaz".


Princ Hari i Megan Markl preselili su se u SAD 2020, nakon što su stupili s funkcija viših, "radnih" članova britanske kraljevske porodice.

 

BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker