NIKO NIJE OČEKIVAO

Zbog jedne stvari mnogi su ga OSUDILI: Šta se promenilo u životu Čarlsa i Kamile nakon što je on postao kralj?

1

Prošlo je skoro godinu dana otkako su kralj i kraljica krunisani u Vestminsterskoj opatiji

GODIŠNJICA BRAKA KRALJA ČARLSA I KAMILE
GODIŠNJICA BRAKA KRALJA ČARLSA I KAMILE foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kralj Čarls i kraljica Kamila slave svoju 19. godišnjicu braka uoči koje se najviše govori o svemu kroz šta kraljevska porodica prolazi u poslednjih nekoliko meseci. 

 

Kralj (75) i kraljica (76) obeležili su 9. aprila 19 godina braka. Od krunisanja Čarlsa za kralja, 6. maja 2023. godine njihovi životi su se naglavačke okrenuli.

 

Iako je Čarls odmah nasledio svoju majku, kraljicu Elizabetu, kao monarh nakon njene smrti u septembru 2022. godine, ceremonija krunisanja u Vestminsterskoj opatiji obavljena je tek u maju 2023. godine.

 

Time je nastavljena skoro hiljadu godina duga tradicija da se kralj Čarls simbolično postavi kao suveren. Tada je i njegova supruga dobila novu titulu i formalno je postala kraljica Kamila.

 

Titula koju je Kamila trebala da ima je kraljica supruga, ali je to promenjeno po želji kraljice Elizabete. Tako je Kamila postala poznata kao kraljica Kamila. Zbog ovog poteza mnogi, naročito oni koji čuvaju uspomenu na princezu Dajanu, su osudili i Čarlsa i Elizabetu.


Na Božić je kralj Čarls navodno promenio tradiciju i pozvao članove porodice kraljice Kamile da prvi put proslave Božić u Sandringemu. Tokom prethodnih godina Kamila je napuštala svečanosti popodne kako bi provela vreme sa svojim sinom Tomom Parkerom Boulsom, ćerkom Laurom Lopes i njihovom decom.

 

KRALJ ČARLS I KAMILA SLAVE 19. GODIŠNJICU BRAKA
KRALJ ČARLS I KAMILA SLAVE 19. GODIŠNJICU BRAKAfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

 

Tri unuka kraljice Kamile Fredi Lopes, Gas Lopes i Luis Lopes bili su joj podrška tokom ceremonije krunisanja (baš kao što je princ Džordž učinio za kralja Čarlsa), a nakon toga su se pojavili na balkonu Bakingemske palate.

 

Palata je 17. januara objavila da kralj Čarls pati od raka i da će biti podvrgnut lečenju.


Kralj je želeo da podeli svoju dijagnozu sa ostatkom sveta kako bi ohrabrio muškarce koji možda imaju simptome da se pregledaju, što predstavlja izuzetak u odnosu na raniju praksu u kraljevskoj porodici, kada se o tome nije javno govorilo. 

 

ELIZABETA JE ZAHTEVALA DA KAMILA DOBIJE TITULU KRALJICE
ELIZABETA JE ZAHTEVALA DA KAMILA DOBIJE TITULU KRALJICE foto: Profimedia

 

Kraljica Kamila je više puta posetila svog muža na Londonskoj klinici, gde je imao operaciju. Privatna bolnica u londonskom kvartu Merilebon imala je dva kraljevska pacijenta, pošto je Kejt Midlton imala "planiranu operaciju abdomena" 16. januara.

 

Bakingemska palata je 5. februara podelila šokantnu vest da je kralju Čarlsu dijagnostikovan rak posle operacije prostate.

 

- Tokom nedavne Kraljeve bolničke procedure za benigno povećanje prostate, uočeno je posebno pitanje koje izaziva zabrinutost. Naknadni dijagnostički testovi su identifikovali oblik raka - navodi se u saopštenju palate.

 

NAKON KRUNISANJA KRALJA ČARLSA KAMILA JE POSTALA KRALJICA
NAKON KRUNISANJA KRALJA ČARLSA KAMILA JE POSTALA KRALJICA foto: POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

Insajder iz palate rekao je za People da će kraljica Kamila biti ključna snaga za kralja.

 

- Ona je njegova snaga i baš kao što je to bio princ Filip za pokojnu kraljicu. Ona će biti sjajna. Ona će ga bodriti, ohrabriće ga. Ona je neverovatna. Ona ga snaži da radi posao koji mora da se uradi - rekao je izvor.

 

Kraljica Kamila je igrala važnu ulogu u podršci svom mužu tokom njegovog lečenja. Ona je nastavila sa da ispunjava sve javne dužnosti, a 11. marta predstavljala je kralja na službi proslave Dana Komonvelta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako je Elizabeta spasila Rusiju propasti?

 

makonda-tracker