dobro predviđanje

300 godina nije bilo takvog monarha: Princa Vilijam ima jednu POSEBNU OSOBINU koja ga čini jedinstvenim u istoriji

2

Budući kralj Engleske ima brojne kvalitete, veoma je posvećen svojoj ulozi, ali nije to ono što ga izdvaja od svih ostalih 

PRINC VILIJAM JE JEDAN OD NAJVIŠIH U KRALJEVSKOJ PORODICI
PRINC VILIJAM JE JEDAN OD NAJVIŠIH U KRALJEVSKOJ PORODICI foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Britanska kraljevska porodica proteklih meseci je u centru pažnje svetstkih medija, jer je objavaljeno da kralj Čarls boluje od raka, a onda je strašna diganoza postavljena i njegovoj snaji, Kejt Midlton.

Čim se čulo za bolest kralja počelo je da se priča i o princu Vilijamu, kao prvom nasledniku i čoveku koji će kad mu otac umre doći na čelo monarhije.

 

Tokom života on je pažljivo pripreman za ovu ulogu, obrazovanje, maniri, protokoli, ponašanje... Sve to ga čini veoma podobnim za sve što će se jednog dana naći pred njim.

 

 

Ipak, to nije ono po čemu je Vilijam drugačiji u odnosu na mnoge druge monarhe koji su bili na čelu Britanije. Ono što ga izdvaja od ostalih jeste njegova visina.

 

Kada princ Vilijam stupi na tron, postaće drugi po visini monarh u britanskoj istoriji. On je viskok čak 191 cm, što ga stavlja iznad ostalih članova njegove porodice.

 

Njegov otac, kralj Čarls, visok je 178 cm, a isto toliko je bila visoka i pokojna Dajana, princeza od Velsa. Vilijamova žena, princeza Kejt, takođe je visoka 175 cm.

 

PRINC VILIJAM JE JEDAN OD NAJVIŠIH MONARAHA U ISTORIJI BRITANIJE
PRINC VILIJAM JE JEDAN OD NAJVIŠIH MONARAHA U ISTORIJI BRITANIJE foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

 

- Njegova visina ga stavlja među četiri najviša engleska kralja u istoriji pored Edvarda I, Edvarda IV i Čarlsa II - kaže kraljevski komentator Vesli Ker.

 

Edvard I je vladao od 1272. do 1307. godine i bio je poznat i kao 'Edvard Duge šake' ili 'Čekić Škota' i bip  (188 cm), što je bilo veoma neobično za to vreme.

 

Veseli monarh, Čarls II, vladao je od 1630. do 1685. Kada je imao četiri meseca, njegova majka se žalila da izgleda kao da ima godinu dana. I on je bio veoma visok i borio se u bitkama sa 12 godina.

 

PRINC VILIJAM JE POSEBAN ZBOG SVOJE VISINE
PRINC VILIJAM JE POSEBAN ZBOG SVOJE VISINE foto: GEORGE ROGERS-POOL / Sipa Press / Profimedia

 

Najviši britanski monarh bio je Edvard IV sa 194 cm. Edvard je vladao skoro 22 godine od 1461. do 1483. godine, sa kratkom pauzom 1470. kada je svrgnut na šest meseci.

 

Vesli je princa nazvao "toplim, šarmantnim i pun poštovanja prema svima", rekavši:

 

- Vilijam je možda nova vrsta vođe koji može da održi monarhiju relevantnom i rezonantnom u narednim decenijama.

 

Bonus video:

Čarls će morati još godinama da vlada, Britanija je u krizi

 

makonda-tracker