JESTE LI ZNALI NEŠTO OD OVOGA?

DA NIJE BILO LJUBAVNIH MUKA, NE BI BILO NI KVIDIČA! 10 zanimljivosti o Hariju Poteru koje ne znaju ni najveći fanovi

0

Na dan kada ceo svet slavi Međunarodnu noć knjiga o Hariju Poteru, otkrivamo interesantne činjenice o serijalu koji je očarao planetu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Patronusi ukazuju na srodne duše.

 

Patronus je fizički odraz nečije duše, a budući da je patronus Džejmsa Potera jelen, a Lilin je srna, oni su savršen spoj. Zanimljivo je i da u “Relikvijama smrti” u jednoj sceni Ron i Hermiona spavaju držeći se za ruke, a njen patronus je vidra, životinja koja spava u paru, držeći se za prednje šape, dok je Ronov patronus džek rasel terijer, poznat po tome što voli da pojuri za vidrom.

 

2. Dambldor je staroengleska reč koja znači — “bumbar”!

 

Roulingova je objasnila da je direktora Hogvortsa zamišljala kako tiho zvižduće, onako kako bumbar zuji u letu.

 

foto: Profimedia

3. Umalo smo ostali bez Rona.

 

Mnogo dragih likova stradalo je u poslednjim delovima, a jedan od njih umalo da bude i Ron Vizli! Dž. K. Rouling jednom prilikom je ispričala da je u trenutku kada “nije bila srećna” u životu razmišljala da “ubije” Rona “iz čistog inata”. Ipak, veruje da ne bi mogla to da izvede do kraja.

 

4. Ima nešto u tom broju 13...

 

U “Zatvoreniku iz Azkabana”, profesorka Trilejni odbija da sedi za stolom za kojim je dvanestoro ljudi jer će ih onda biti 13 i veruje da će prvi koji ustane umreti. U “Redu feniksa” 13 članova Reda sedi za stolom i Sirijus prvi ustaje, a svi se sećamo kako se završava peti deo serijala...

 

5. Najveće šaljivdžije umrle su nasmejane.

 

Fred Vizli i Sirijus Blek su, uz Džordža Vizlija, zaduženi za smeh i dobro raspoloženje čak i u najtežim trenucima, a zanimljivo je da je Roulingova odlučila da oni umru usred glasnog smeha od srca.

 

6. Nikad nije bilo opasnosti da će Hagrid umreti

 

foto: Profimedia

Pre objavljivanja “Polukrvnog princa”, spekulisalo se da će jedan važan lik stradati, a počelo je da se šuška da je reč o Hermioni ili Hagridu. Kako je jednom prilikom Roulingova istakla, nije bilo opasnosti da ostanemo bez dobroćudnog poludžina.

 

Uvek sam znala — od samog početka — da idem do tačke kada će Hagrid izneti Harija iz šume, živog dok izgleda kao da je mrtav — rekla je.

 

Budući da serijal počinje time što Hagrid nosi Harija kao bebu, književnica je da želela da ga džin ponese i posle “ponovnog rođenja”.

 

7. Dolores Ambridž je završila u Askabanu

 

Iako smo tokom čitanja žudeli za scenom u kojoj Ambridžova odlazi u zatvor u pratnji Aurora, Roulingova nam je u knjigama uskratila informaciju šta se desi s bivšom profesorkom odbrane protiv mračnih veština. Ipak, pre nekoliko godina je potvrdila da je ona završila u zatvoru.

 

Ambridžovu je, inače, Stiven King ocenio kao jednu od najboljih fiktivnih zlikovaca s kojima se susreo.

 

8. Hari i Dž. K. Rouling slave rođendan istog dana

 

foto: Profimedia

Svi zaljubljenici u svet Harija Potera znaju da on gasi svećice na torti 31. jula, a tada je rođena i slavna spisateljica! To nije jedino svoje što je poklonila svojim likovima, budući da je jednom prilikom istakla da je Hermiona podseća na nju u ranoj mladosti, kao i da je njena omiljena životinja vidra — Hermionin patronus!

 

9. Dementori su vizualizacija njene depresije

 

Nakon što je njena majka preminula 1990. godine, Roulingova je upala u depresiju, a ono sa čime se borila u tim trenucima iskoristila je kako bi opisala efekat koji prisustvo dementora ima na okolinu.

 

Teško je opisati depresiju nekome koje nikada nije iskusio, jer to nije tuga — rekla je u razgovoru s Oprom Vinfri. — Znam šta je tuga. Tuga je kad plačeš i osećaš.

 

10. Izmislila je kvidič nakon svađe s dečkom

 

foto: Profimedia

Ako želite da smislite igru kakav je kvidič, treba da imate ogromnu svađu s dečkom — rekla je Dž. K. Rouling. — Izađete iz kuće, odete u pab i izmislite kvidič. Ne znam kakva je tačno veza između te rasprave i kvidiča, osim to što je kvidič veoma nasilna igra i možda sam podsvesno želela da vidim kako da udara bladžerka.

 

 

makonda-tracker