neizvesno i teško vreme

Sve oči su uprte u Vilijama, ali NIJE ON: Kralj Čarls doneo ODLUKU - evo ko će donositi NAJVAŽNIJE ODLUKE u kraljevstvu

1

Trenutno nije u planu da se imenuju državni savetnici koji će delovati u kraljevo ime

PRINC VILIJAM NEĆE PREUZETI OČEVE POSLOVE
PRINC VILIJAM NEĆE PREUZETI OČEVE POSLOVEfoto: EPA/ADAM VAUGHAN

Princ Vilijam bi mogao da preuzme neke od kraljevskih obaveza kralja Čarlsa koje on neće moći da obavlja nakon što je saznao da ima rak

 

Palata je u ponedeljak otkrila da će kralj (75) biti podvrgnut terapijama koje bi trebale da mu olakšaju borbu protiv ove opake bolesti. Dijagnoza je postavljena brzo nakon što je monarh 26. januara podvrgnut proceduri lečenja uvećane prostate.

 

Kralj Čarls se povukao sa javnih dužnosti usred oporavka od operacije prostate, a nije poznato kada će se vratiti kraljevskim obavezama nakon što mu je dijagnostikovan rak.

 

 Prema pisanju magazina Pipl on će nastaviti da dobija crvene kutije i sva važna dokumenta  kojima je potreban njegov potpis. 

 

Princ Vilijam (41) takođe može da preuzme neke dužnosti u ime svog oca. Međutim, trenutno nema planova da se imenuju državni savetnici koji bi delovali u ime kralja Čarlsa. Državni savetnici su članovi kraljevske porodice koji mogu da obavljaju ustavne dužnosti za monarha ako je u inostranstvu ili ako nije dobro.

 

Ove pozicije trenutno drže kraljica Kamila, princ Vilijam, princ Hari, princ Endru, princeza Beatris, princeza Ana i princ Edvard.

 

PRINC VILIJAM JE ZABRINUT ZBOG BOLESTI SVOG OCA
PRINC VILIJAM JE ZABRINUT ZBOG BOLESTI SVOG OCA foto: Toby Melville / PA Images / Profimedia

 

Dok naslednici u drugim kraljevskim porodicama širom sveta ponekad deluju kao regenti kada je monarh bolestan ili u inostranstvu, slučaj je drugačiji u Velikoj Britaniji. Prema biblioteci Donjeg doma, regenti se stalno postavljaju samo u Britaniji.

 

Kako je ranije najavljeno, princ od Velsa će se ove nedelje vratiti kraljevskom poslu nakon što je odvojio vreme da se brine o svojoj supruzi Kejt Midlton, koja je operisana 16. januara. 

 

Ona se vratila u svoj dom gde se odmara i oporavlja, pa princ Vilijam može da se posveti svojim dužnostima.

 

KRALJ ĆE NASTAVITI DA SE BAVI VAŽNIM PITANJIMA
KRALJ ĆE NASTAVITI DA SE BAVI VAŽNIM PITANJIMA foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

 

On bi u sredu trebalo da bude domaćin jutarnje ceremonije investiture u zamku Vindzor i da prisustvuje godišnjoj svečanosti prikupljanja sredstava za londonsku vazdušnu ambulantu kasnije tokom dana.

 

Drugi zaposleni članovi kraljevske porodice takođe će nastaviti sa javnim dužnostima tokom ovog perioda. To znači da bi javnost mogla više da vidi kraljicu Kamilu, princezu Anu, princa Edvarda i Sofi, vojvotkinju od Edinburga.

 

Međutim, princeza Kejt (42) biće daleko od očiju javnosti još sigurno nekoliko meseci.

 

KEJT SE OPORAVLJA NAKON OPERACIJE
KEJT SE OPORAVLJA NAKON OPERACIJEfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

 

- Na osnovu trenutnog medicinskog saveta, malo je verovatno da će se vratiti na javne dužnosti pre Uskrsa - rekla je Kensingtonska palata objavljujući da je operisana 17. januara.

 

Vesti o tome da monarhove boluje od raka stižu samo nedelju dana nakon što je napustio londonsku kliniku nakon trodnevnog boravka nakon što je bio podvrgnut lečenju uvećane prostate.

 

Međutim, saopšteno je da, on nema rak prostate.

 

- Tokom nedavne kraljeve bolničke procedure koja je urađena zbog benignog uvećanja prostate, uočeno je stanje  koje izaziva zabrinutost. Naknadni dijagnostički testovi su identifikovali oblik raka - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Šta je kralj Čarls rekao Vilijamu?

 

makonda-tracker